Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
1994 – 2014: 21 години "Строго секретно"
12.2014

Годините за други са замръзнали, но за нас вървят със скорост по-голяма от светлината. Кога беше 1994 г. и кога дойде декември 2014 г., за да стигнем до статута на уникално издание, което направи истинска революция в журналистиката, публицистиката и аналитичната мисъл на континента.

По-радващото е, че това става във времето на безумие, в което даваме принос за поощряване на мисленето в неговите замиращи форми.

И още от първия брой на "Строго секретно" преди 21 години, влияехме върху този замиращ процес и срещу онези, които действаха в обратната посока.

Преди 21 години се появи "Строго секретно" и веднага влезе в остър "конфликт на интереси", тоест имахме средството да реализираме нашия интерес. Интересът беше користен – във времето на безумието да даваме творчески принос за поощряване на мисленето.

От самото начало езикът на "Строго секретно" беше различен. Защото това е езикът на мисленето, за разлика от другите медии, които от четвъртата власт се прехвърлиха в редиците на първата професия, тоест на проституцията.

Постепенно изразните ни мисловни и аналитични форми започнаха да доминират.

Създадохме езика на неологизма, тоест на обратното на онова, което присъстващите на сцената след 1990 г. се опитват да наложат с добавяне на различни префикси и суфикси към политическото си словоблудство.

По този начин през отминалите 21 години създадохме нова специалност – политическо езикознание.

Читателите ни са огромна аудитория от Австралия и Аляска, от Русия и САЩ, от Китай и ЮАР. Четат ни и хора, които не знаят български, но ни разбират, тъй като са възприели нашия начин на мислене. Има представители на различни професии и интереси – политици, бизнесмени, пенсионери, младежи, военни и философи, хакери, президенти и премиери. И всички искат да повярват в онова, което пишем – че човек е не само Homo, но даже може да стане и Sapiens.

Наложихме стил и перспектива. Направихме революция в българската публицистика. Това че някои предпочитат да не ни "забелязват" е израз на огромното лумпенизиране на политическата и медийна обстановка у нас и на презумпцията, че в нея такъв вестник не може да съществува. По-важно обаче е онова, което ние забелязваме и споменаваме.

Някога написахме, че "Строго секретно" ще е другата гледна точка. За 21 години станахме не само другата, но и определящата.

Наистина ни се падна да живеем в сложно и критично време. Време на преход от една епоха към друга. Промените стават с фантастична скорост и мащаби. Светът стигна до задънена улица и повече не може да живее в условията на ентусиазирания идиотизъм на западния проект, кулминирал в съвременния неолиберален финансов капитализъм. Но той няма намерение да се примири със своето историческо поражение и да слезе сам от сцената. Значи, остава войната или революцията. Или ще ни върнат във времето на варварството и феодализма.

Всъщност това е процес, в който войната и революцията са преплетени, но се водят с нетрадиционни методи преди всичко в информационната, военната, финансовата, геополитическата и геоикономическа област.

Глобализирането на капитала покри целия свят. Кризата е планетарна, съпротивата срещу нея – също. Двубоят е колосален, исторически, космически. Съвременният капитализъм е последният стадий на злокачественото глобализиране. Лекарите не знаят какво да правят. Да го оперират не искат, тъй като знаят, че пациентът е обречен и не може да бъде спасен. Това е криза на целия предишен световен ред. Имаме пълен отказ на цялата система в мащабите на цялата планета. Това нещо не може да бъде ремонтирано. Решение в рамките на параметрите на системата, в която сега действа по-голямата част от човечеството, не може да има. Тази истина трябва да бъде обяснявана.

Неравенството е чудовищно. Днес 359 милиардери имат доход, надвишаващ съвкупния доход на 55 на сто от човечеството. Върхът на тази пирамида е глобалният мафиотски олигархичен синдикат, определящ хода на световните процеси. Но даже господ да слезе на Земята, не може да ги спаси.

Всичко е в режим на очакване.Старите принципи не работят. Започваме да търсим нов смисъл на живота. По-просто казано, смисълът на живота трябва да стане самият смисъл на живота. Но през последните години живеем в някакъв дуалистичен свят, който се оказа в менопауза.

Какво ще бъде по-нататък?

По-рано нещата се решаваха с войни и революции. Колкото по-големи бяха проблемите, толкова по-кървави бяха войните и по-страшни революциите. Хората намираха в себе си и сили за героизми и за ликвидиране на руините. Но днес, вместо съзидание, всичко се руши.

Въпросът "какво по-нататък" трябва да се оформи в някакъв продукт. На хората е нужно ново начало и нова свобода. Приближаваме се към така наречения End Game, сходна с обстановката преди Първата и Втората световна война. Дисбалансите родиха криза, която води към тектонични промени.

Доктрината на бъдещето ще се появи скоро. В момента всички чуват съскането на змиите отзад и виждат мъждукащата светлина отпред, далеч в тунела. Дано само не е светлината на нов глобален капан.

България през последните 21 години се управлява от клоуни и илюзионисти. Циркът стана национален спорт, профанизирането и лумпенизирането на обществото стигна своя апогей. Моделът на поведение е да си прост и мутроиден. Тенденцията е към появата на още по-големи кретени. Продължаваме да сме на кръстопът, от който изходът е "лош и по-лош".

В тази обстановка "Строго секретно" се превърна в медиен и политически феномен. Знаехме добре максимата за медиите и политиците, написани още през 1880 г., че "бизнесът на журналистите и политиците е да унищожават истината". Ние обаче решихме да опитаме обратното и да докажем, че написаното за медиите преди повече от 130 години може и да не е вярно.

По стечение на обстоятелствата никой освен нас не би могъл да направи това. Станахме събитието, без което вече не може.

Появата на "Строго секретно" като проект с неговата политическа, геополитическа, икономическа и социална платформа, беше неизбежна.

Изградихме професионалната позиция срещу преобладаващата халтура, когато, преди 21 години, благодарение на Красимир Иванджийски, решихме да започнем "Строго секретно", излизащ извън познатите форми на журналистиката и публицистиката.

Но войната, особено информационната, продължава постоянно. Всеки от нас, съзнателно или не, е участник в нея.

Изпреварваме събитията с няколко години. Силата ни е във възможността да правим мегапреглед и анализ, който интегрира геополитически, икономически, военни аспекти и всякакви други аспекти.

Станахме пионери на геополитиката и геоикономиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната българска икономическа школа.

Станахме и първият мозъчен тръст на България срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

Разбира се, всяко начало има и край. Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна сцена.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех! И бъдете здрави през 2015 г.!


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 235, Dec. 2014
Добрите и лошите новини са успоредни
В края на 2014 г. и началото на 2015 г. по традиция ще споделим някои добри и лоши новини.Добрата новина е, че ни се раз...
    Търсим сътрудници
Стигнахме отново до момент, в който трябва да се премине към следващата фаза на нашия проект.Като лидер на съвременната ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com