Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
2015 г. – година на нови геополитически реалности
02.2015

След онова, което се случи през отминалата 2014 г., да се правят прогнози за започналата 2015 г. е неблагодарно. Защото 2014 г. беше поредно потвърждение, че сегашните исторически събития излизат извън рамките на всички даже най-пълни и всестранни анализи.

Но все пак отминалата година може да се определи като начало на активно трансформиране на еднополюсния свят. Този процес ще определя и дневният ред на 2015 г. Човечеството се намира на етапа на епохални промени, които ще определят световното развитие за десетилетия, а може би и за столетия напред. Вече ясно личи главната тенденция – преконфигуриране на цялата световна система и на всички планетарни структури, преход от еднополюсен към многополюсен свят.

На повърхността тези процеси възприемат формата на дълбок цивилизационен и геополитически разлом – войната на Запада срещу Изтока, и по-конкретно срещу Русия.

2014 г. ще остане в историята и заради попадналите в нея знакови дати – 100 години от Първата световна война, 75 години от Втората световна война, 25 години от края на Студената война. Както виждате, преобладава думата "война".

Досега на тази планета е имало много ужасни войни, особено през последните 100 години. Но най-голямата и страшна от тях е буквално "зад ъгъла". Конфликтът в Украйна е най-опасният сблъсък между двете световни супер сили. Едновременно това е и сблъсък между Изтока и Запада на икономическото, политическото и религиозното бойно поле. Украйна може да е избрана за полесражение на най-страшната война.

САЩ и Англия провокираха демонтаж на същия световен ред, който през последните столетия беше изграден от англосаксонските и ционистки елити. След 1991 г. на тях им се струваше, че по пътя към световното доминиране вече няма сериозни препятствия. СССР го няма, на Китай ще му е необходимо много време, за да предяви глобални претенции. Европа е напълно вписана в атлантическия формат заедно с новите колонии в източната й част, ислямският свят е окончателно хаотизиран, Латинска Америка е разбита и слаба.

Сбъркаха по цялата линия. Англосаксонците считаха, че нито една друга цивилизация вече не може да ги предизвика, че няма предпоставки за появата на широка антикоалиция, че тяхното господство не може да бъде застрашено. И какво от това, че Китай, арабите или Русия повече не искат да играят в доларовото казино. Няма къде да отидат, свое не могат да построят, а, ако се възмущават ще ги сблъскаме помежду им, ще започнем демократизиране на Близкия Изток, ще блокираме Русия със санкции.

Но още през 2012 г. и 2013 г. започна да става ясно, че тази система вече не работи.

Тенденцията се засили през 2014 г. и ще продължи през 2015 г.

Китай става все по-силен и вече е номер 1.

Продължава антиамериканското преформатиране на Латинска Америка, в Близкия изток се появиха неочаквани бариери.

Русия започна остро да се противопоставя на намесата в нейните вътрешни работи и се сближи с Китай в БРИКС и ШОС, като инструмент за изграждане на глобална антиамериканска и въобще антизападна коалиция.

И през 2014 г. започна сривът на "света по американски". Разчетите на "империята на хаоса" за подчиняване на противниците се провалиха.

Ясно е, че старите правила вече не действат. Процесът на преформатиране на международните отношения ще продължи по нови правила. Китай предложи следната дефиниция на този процес – строителство на новия неамерикански свят.

Украинската криза още повече изостри сблъсъка Запад-Изток.

През 2014 г. беше въведен терминът хибридна война. Той се отнася преди всичко за САЩ и американската стратегия. Тя е многослоеста и ешалонизирана и е насочена към военен разгром на противника, смяна на правителствата в държавите, водещи антиамериканска политика, използването на финансови, икономически, информационни атаки и т.н.

Но въпреки това през 2014 г. те бяха изтласкани от Евразия. Това е голямата картина. Повечето основни евразиатски страни – Китай, Русия, Иран, Индия и по-голямата част от Централна Азия укрепват своите връзки в Шанхайската организация за сътрудничество, в която САЩ не бяха допуснати даже като наблюдател.

Заради това през 2015 г. за САЩ най-важно ще бъде принуждаването на ЕС към сключване на споразумението за трансатлантическо търговско инвестиционно партньорство, т.е. общ пазар на Запада под англосаксонско доминиране.

В нарастващата конфронтация с Русия ЕС трябва да поддържа американската позиция за атлантизиране и милитаризиране на Украйна, което ще изправи Киев пред икономически и политически колапс, разпадане на страната или нов преврат.

Ситуацията е взривоопасна. Администрацията на САЩ – демократи или републиканци – не може да тръгне срещу истинския задкулисен елит, който категорично не приема заплахата за своя досегашен статут. Елитите на Запада няма да се смирят и ще протакат своя край, докато нещата не рухнат сами.

Заради това 2015 г. ще бъде отново година на война, на икономически хаос, на финансов крах, на следваща велика криза. САЩ няма да пуснат никого от подводницата си, която лежи на дъното.

Не е трудно да се предвиди как ще изглежда светът през 2015 г. от гледна точка на САЩ:

  • ще бъдат интензифицирани войните в Украйна и Сирия, като два основни фронта;
  • ще се разширява войната с цените на нефта и газа;
  • най-вероятно ще има нова голяма автопровокация в САЩ или в техни съюзници;
  • ще бъде реанимирана заплахата на Израел срещу Иран заради иранската ядрена програма;
  • ще се правят опити за предизвикване на военна конфронтация между Китай и неговите съседи, заради спорни райони в Южно-Китайско море;
  • ще продължат опитите за дестабилизиране на Турция;
  • ще избухне отново насилието в Афганистан след оттеглянето на НАТО и укрепването на талибаните.

И най-важното – ще продължи войната на САЩ срещу Русия и лично срещу Путин. Решението беше взето окончателно и не подлежи на обжалване.

До есента на 2014 г. не беше ясно по какъв път ще тръгне Западът. Дали ще бъде бавно душене на руската икономика и създаване на ситуация, в която Путин ще бъде отстранен от неговия собствен елит или от западната пета колона.

Сега е ясно, че САЩ избраха най-острия вариант. Срещу Русия и Путин започнаха хибридна война – преврат в Киев, гибелта на MH17 над Донбас, сривът на цените на нефта, атаката срещу рублата. Тази война много лесно може да стане на живот и смърт. Стигне ли се дотам, в Кремъл няма да се подвоумят да натиснат копчето.

Русия трябва да устои в тази война, без да се стигне до ядрена катастрофа, като промени и системата. Задачата е колосална и почти невъзможна. Но Русия неведнъж е доказвала, че такива задачи обича най-много.В Русия разбраха, че изходът от тази война ще определя и бъдещето на човечеството. Ще катализира трансформирането на сегашния световен ред. Нито една друга нация от времето на Британската империя не е имала възможността да извърши такава колосална промяна.

Това е епичната битка между Изтока и Запада, която ще продължи и през 2015 г.

Дали в нейния край ще има изход с надпис "Добре дошли в света без Запада"?


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 237, February 2015
Стремежът към съвършенство /по български/
Стремежът към идеална форма на човешкото тяло се появи още в древна Гърция. Но параметрите на идеала постоянно се промен...
    Колапсът продължава
Обещанията на актуално управляващите, че ще изкарат Българя от кризата през 2015 г. са по-опасни и от тяхното безхаберие...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com