Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кои са най-страшните оръжия на Русия
От какво се страхуват американците
Анализ на "Строго секретно"

Кои са най-страшните руски оръжия, застрашаващи САЩ? Рейтингът беше направен от американски специалисти по руските стратегически ядрени сили и се появи под заглавието "Петте вида руски ядрени оръжия, от които на Запад трябва да се страхуват"

Кои са тези оръжия?

"Борей" отделно, "Булава" отделно. На първо място американските експерти са поставили руските атомни стратегически подводници от типа "Борей", проект 955, които имат на въоръжение 16 балистични ракети и са основата на руската боеспособност при ядреното възпиране.

На второ място в този списък е междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране Р-30 "Булава-30", с които са въоръжени подводниците "Борей". Това оръжие може да поразява цели на далечина 11 000 км, като всяка "Булава" носи по 10 ядрени бойни глави.

На трето място в ракетния рейтинг са многоцелевите атомни подводници от клас "Ясен" – проект 885, въоръжени с противокорабни крилати ракети.

На четвърто място американците са поставили руското тактическо ядрено оръжие, което не попада в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения – СНВ 3.

На пето място западните експерти са поставили твърдогоривните междуконтинентални балистични ракети с мобилно и шахтено базиране с разделяща се бойна част РС-24 - "Ярс", които могат да носят до четири бойни глави с индивидуално насочване.

Споменава се и новата супертежка руска ракета с шахтено базиране "Сармат", която ще замени досегашните супертежки "Воевода", известни още като "Сатана".

Предполага се, че "Сармат" ще бъде течногоривна и ще може да носи 10 бойни блока с обхват 121 000 км. Ще бъдат дислоцирани в Домбаровский – в Оренбургска област, и в Ужур – в Красноярския край.

Със средства за преодоляване на американската ПРО разполагат всички руски стратегически ракети - както морските така и наземните, в това число и оперативно-тактическият комплекс "Искандер-М".

Едновременно със споменатия анализ се появи и друг със списък на руските въоръжения, от които трябва да се страхува Пентагонът. Оказва се, че той е доста по-дълъг.

И така, сред опасните руски оръжия е многоцелевият изтребител Су-35, атомната подводница "Амур", основният нов танк Т-90С, свръхзвуковата противокорабна ракета П-800 "Оникс", на чиято база беше създадена и индийската многоцелева крилата ракета "Брамос", използвана срещу надводни и брегови цели, както от кораби, така и от подводници, а в перспектива и от самолети.

Танковете Т-90 са много по-евтини от западните танкове "Леопард-2" и "Абрамс". Танкът има съвременна система за управление на огъня и ефективни системи за защита. Оръдието му с калибър 125 мм се зарежда автоматически. Може да стреля с традиционни снаряди – бронебойни, осколочно-фугасни и кумулативни, както и с реактивни ракети "Рефлекс".

В момента руските танкостроители създават не просто нов танк, който ще бъде по-добър от Т-90, но и най-добрата гъсенична платформа "Армата". На нейна база ще се появи самият танк с мощен двигател, бронирана капсула за екипажа, нова система за управление на огъня, система за връзка и навигация, прицелно-изчислителен комплекс, бордова информационна управляваща система и други системи за подсигуряване на огъня. "Армата" засега е секретен проект и вероятно ще се появи при подготовката на юбилейния парад за 70-ата годишнина от победата на полигона в Алабино.

Сред очакваните нови руски оръжия е Су-35, който представлява модернизирана версия на съветския Су-27, въпреки че това не е съвсем точно. От Су-27 новият самолет взе планера в силно усъвършенстван вид. Соплата на неговите двигатели имат способността да променят своята рисунка, да се отклоняват нагоре-надолу или наляво-надясно и да извършват чудеса на въздушната акробатика, което не може да прави нито един американски изтребител. Су-35 е много бърз, може да се издига на големи височини и има огромно бойно натоварване, т.е. съчетава разширени възможности за прехващане на високи цели с мълниеносна скорост и уникални двигатели с повишена тяга.

Свърхзвуковата крилата противокорабна ракета П-800 "Оникс" е уникална с начина си на действие. След като попадне във водната следа на фрегатата или самолетоносача, тя няма да го изостави докато не нанесе удар в най-незащитено място.

На въоръжение са още свръхзвуковите противокорабни ракети "Москит" и "Гранит", от които западните кораби нямат никаква защита.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 239, April 2015
Пътуването към Червената планета започна
До 9 години човек ще кацне на Марс. Но това може да стане и по-раноМарс е 200 пъти по-далече от Луната. А най-близкият д...
    Атомна бомба в ЦРУ /Ленгли/
Информацията в началото звучеше толкова невероятно, че по международните канали никой не й обърна внимание. За нас обаче...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com