Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Брюксел е голямата машина за лобиране и корумпиране
Икономически преглед на "Строго секретно"

Съставът на новата Еврокомисия и лично нейният председател показват, че съюзните елити вече не си губят времето да правят добро впечатление: В Европа днес най-важни са лобистите.

Джонатан Хил, комисарят по финансовите въпроси, неотдавна като лобист с 30-годишен опит обслужваше банки и институции от финансовия сектор. Не е известно какви, защото, въпреки настояванията на част от евродепутатите, не иска да каже. Известно е обаче, че като министър на образованието в британското правителство се опитваше да продаде училищните игрища на фирмата Tesco, която по онова време беше клиент на неговата лобистка фирма.

Мигел Ариас Канете, комисар по въпросите на климата. В Испания е наричан "нефтен барон" като лобист, представляващ фирми от енергийния сектор. Когато беше евродепутат настояваше в нарушение на съюзните наредби да обхване с доплащанията от ЕС отглеждането на бикове, използвани в коридите. Неговата жена има голяма ферма за такива бикове. El Pais определя Канете като "винаги балансиращ на ръба на конфликта на интересите".

Кармену Велла, комисар по въпросите на околната среда, морското стопанство и риболова. До неотдавна беше член на управлението на малтийския филиал на Холдинга Betfait, най-големият букмейкър в света. Ръководеше и огромен туристически концерн, което не му попречи да стане министър на туризма.

Карлос Моедас, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите. Финансова акула, работеше и за Goldman в отдела за фузии и прехващания. Когато влезе в правителството на Португалия прехвърли фирмата на жена си.

Валдис Домбровскис, комисар по въпросите на еврото и обществения диалог, председател на комисия. Бивш премиер на Латвия, където продължава антикорупционното разследване по въпросите на преференциалните кредити, които жената на Домбровскис е получавала от държавната банка.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на справедливостта, потребителите и равноправието на половете. Дясна ръка на чешкия вицепремиер Андрей Бабиш, най-богатият чех, контролиращ медиите, собственик на Агроферт, четвъртата по приходи фирма в страната. Агроферт получава милиони евро под формата на еврогрантове. Бабиш е наричан "най-големият конфликт на интереси в историята на Чехия след 1989 г.".

Тези хора – шестима от 27-те члена на новата Еврокомисия, която започна работа през ноември 2014 г., много пъти минаваха през въртящите се врати между големия бизнес и политиката, или събуждаха в своите страни подозренията, че използват позицията си за частен бизнес или пък че са работили в институции с тъмна репутация.

Ще добавим, че Катерин Рей, говорителка на Федерика Могерини, която в момента е шеф на съюзната дипломация, е жена на Томас Барос, партньор в лоби-фирмата, обслужваща Газпром. А самият ръководител на Еврокомисията – Жан Клод Юнкер, години наред, като премиер на Люксембург, даваше данъчни улеснения на най-големите световни корпорации. Ако добавим, че в европейския квартал на Брюксел работят 30 000 лобисти, т.е. малко по-малко от чиновниците в ЕС, се появява въпросът "кой всъщност управлява ЕС".

Източната част на Брюксел са четири квадратни километра. Някога сред високите дървета тук бяха вилите на богатите брюкселчани. Днес доминират стоманено-стъклените игли на високите офисни сгради. Дърветата са малко. Вали 200 дни годишно. Хората, които работят тук – 85 000, в своите шлифери и костюмчета се сливат в сивия пейзаж. Извън сградите обаче с пълна пара работят стотици барове и кръчми. Европейският елит трябва да яде и пие. Освен това, както е известно, на чашка най-добре се лобира.

Най-важният пункт на европейския квартал в Брюксел е рондото "Шуман". Оттук управляват Комисията и Съветът на Европа. Тук действат и най-важните лобисти.

На петия етаж на сградата с номер 11 е разположено седалището на Европейската кръгла маса на финансовия сектор /EFSR/ обединяваща мениджърите и президентите на най-важните финансови институции.

В съседство работи City Of London – агенция, грижеща се на интересите на банкерите и инвеститорите от Англия. В същата сграда се намира и Американската търговска камера, мощна организация, представляваща фирмите от САЩ.

Малко по-нататък са Shell, след това BP, Deutsche Bank, Unilever, Европейската федерация на банките… Най-големите корпорации на света и най-големите лобистки фирми, представляващи най-мощните клиенти, имат свои офиси само на няколко минути пеша от офисите на най-важните хора в ЕС.

В европейския квартал на Брюксел има 1500 лобистки групи и още толкова адвокатски и консултингови, представляващи различни отрасли и бизнес групи. Над 4000 лобисти имат постоянни пропуски до сградата на Европарламента. Те действат официално, записват се в съюзния задължителен регистър и се уговарят на официални срещи със съюзните чиновници. Рекордьор е английският евродепутат Джил Чичистер, който е направил 219 срещи с различни лобисти в течение на 6 месеца.

Останалите уреждат нещата в сивата зона – на банкетите, вечерите и неофициалните срещи, даже в бара на Европарламента, наричан "мишката Мики".

Най-голямата мониторингова организация наблюдаваща лобирането и бореща се за по-голяма прозрачност и по-добро качество, е СЕО със седалище в Брюксел и Амстердам. Групата се появи през 90-те години. Един от нейните създатели е Оливър Хоедеман, по онова време активист на екологичната организация в Амстердам, се заинтересува от плановете за изграждане на автострадата пред френската долина Аспе. Този път беше част от съюзната програма на Трансевропейската мрежа, струваща над 400 милиарда евро, най-големият инфраструктурен проект на нашето време. Хоедеман разкри, че за прокарването на този път през Аспе лобираше Европейската кръгла маса на промишлениците, мощна организация на най-големите европейски фирми. Това е един от примерите как на практика изглежда лобирането.

Според някои оценки, 75 процента от законите, излизащи от Брюксел се появяват под натиска на групите за лобиране. Комисията използва съветите на 1000 експертни групи. Според СЕО над 100 от тези групи са напълно доминирани от експертите на най-големите корпорации.

Лобистите по всякакъв начин се опитват да блокират появата на мерки, срещу техните интереси.

Пример тук може да бъде "убийството" от лобито на производителите на храни на въвеждането на ясни и единни обозначения за информационните етикети, показващи до каква степен колбасите, сирената или рибите са били преработени по химически начин.

Финансовият сектор от години спира регулирането на пазарите, което поне малко да противодейства на спекулациите, превърнали този пазар и борсите в казино. Веднага след избухването на кризата през 2008 г. тогавашният председател Барозу създаде малка група за борба със ситуацията. В групата влязоха осем "мъдреци", сред които и шоковият експерт Балцерович, като всички бяха каплани на неолибералната доктрина и върли противници на каквото и да било регулиране.

Резултатите от техните съвети виждаме днес – европейската икономика не може да се отблъсне от дъното. Социалната защита намалява все повече. Но банкерите се чувстват много добре.

Най-добрите лобисти имат най-добрите контакти с най-важните хора на властта. Заради това лобистките групи, фирми и корпорации се съревновават кой ще привлече в своите редици чиновници от висш ранг. А те отговарят на офертите. Така например Жан де Рут, беше посланик на Белгия в ЕС, но след това започна да работи за американска фирма, лобираща за шистите. Човекът беше негова сянка по време на посланичеството му, след това стана шеф на щаба на председателя на Съвета на Европа Ромпой.

Въпреки че еврокомисията забранява на своите бивши членове да се занимават с лобиране поне 18 месеца след напускане на службата, няма инстанция или механизъм, който да проверява дали тази наредба се спазва. Така например 5 комисари при Барозу /2004 - 2009 г./ приеха да работят от другата страна на "Шуман", в лобистки фирми.

Примерите са стотици. Явлението, наричано в Брюксел "замяна на лесничеите в бракониери" и обратното важи и за евродепутатите, които след мандата отидат да работят в частния сектор.

В наброяващия 800 милиона души ЕС се сблъскват различни интереси. Представителите на всички групи трябва да имат достъп до хората, създаващи законите и наредбите. Проблемът е, че гражданските организации нямат почти никаква сила за въздействие в сравнение с корпорациите. Липсват прозрачни процедури, елитът е затворен в стъкления свят и има все по-малко контакт с Европа.

Разбира се, накрая е и въпросът къде е България при сегашния премиер–мутра, който отдавна е нарицателен не само в ЕС, но и извън него. Заслужавате си "елита".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 239, April 2015
Превъзходството на НАТО – мит от миналото и фикция от днешния ден
Самозаблуждението на НАТО за някакво превъзходство над Русия може да се окаже фатално. Военната мощ на пакта е мит от бл...
    Лъжците са в евро-статистиката
Оказа се, че има и по-големи лъжци от българските статистици. И те са в Брюксел, в щаб-квартирата на ЕС.Разбира се, стат...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com