Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Не всички бандити ще станат евродепутати

Мераклиите за депутати в Брюксел са много. Мандатът в Брюксел ще им осигури огромни пари, пътувания по света, нищонеправене и бля-бля по цял ден далеч от "тази страна", която докараха до просешка тояга.

Преди всичко работата в Европарламента не е никаква работа. Достатъчно е да погледнете пленарните зали, за да се убедите, че там е винаги празно. Но на онези, които изпращате там, плащате огромни пари – месечната им заплата общо е около 40 000 евро.

В Европарламента възможностите са две – можеш да се радваш на живота, да пътуваш до Сейшелите и да летиш с най-скъпата бизнес-класа. Или да пестиш, като спиш в студентските хостели и да лъжеш с бензина и километрите. Време за размисъл има – евродепутатите нямат никаква работа.

Погледът зад кулисите на Европарламента разкрива една невероятно миризлива гледка.

Работната седмица на евродепутата започва в понеделник следобед. По принцип в 16 часа всички депутати трябва да присъстват на заседанията на отделните комисии. Но в понеделник залите обикновено са празни. От статистическа гледна точка обаче посещаемостта е почти 100 процента. Принципът е такъв – 298 евро командировъчни дневно получават всички, които успеят да се подпишат в списъка на присъстващите. Списъците чакат от 7 часа сутринта до 22 часа вечерта. Повечето депутати пристигат в последния момент, за да сложат подписите си, срещу което получават 298 евро дневно. Това са наши пари, с които им плащаме, за да вършат някаква полезна работа в ЕС.

Работната седмица на евродепутата теоретично завършва в четвъртък вечер. Теоретично, тъй като тогава са последните заседания на отделните комисии. Но си струва да останат още една нощ и сутринта да се подпишат в споменатите списъци, за да изкарат още 298 евро. Най-добрите от тях успяват да се подпишат още в 7 часа сутринта и да хванат самолета в 8 часа.

Но ще сбъркате, ако си помислите, че пътуванията на евродепутатите се ограничават в маршрута до София и обратно. Нищо подобно. Достатъчно е да се погледнат местата, които те посещават през последните 12 месеца, за да укрепват отношенията с Карибите, Африка и Латинска Америка. Всичките пътувания, разбира се, са служебни.

Важен елемент от работата на евродепутатите са студийните командировки. За последните всеки депутат си има индивидуален бюджет. Достатъчно е да получи някаква покана от чужбина и официална програма за посещението. Повечето си уреждат покани на приятелска основа.

Работата на евродепутатите никой не може да оцени. Никой в България не знае с какво се занимават, какви доклади правят, къде ги предлагат, какви са резултатите, как защитават интересите ни и т.н.

Отделен важен раздел в живота на евродепутата са нощувките. Парламентът не ги плаща, заради това всеки се оправя както може. Някои вече са си купили жилища в Брюксел, други наемат жилище, тъй като са си докарали от България и семействата. Има и такива, които нощуват в хотели, като избират най-евтините. През миналия мандат някои спяха в собствените офиси. Но сега са проверявани от охраната и не е позволено.

Колко всъщност получава един евродепутат?

Обобщаваме:

  • Всеки месец депутатът получава по 7665 евро заплата;
  • 298 евро са командировъчните му за всеки ден пребиваване в Европарламента;
  • 17 540 месечно всеки евродепутат получава за издръжка на своя офис, асистенти, за политическа дейност. Така общо месечно евродепутатът получава даже по 40 000 евро.

В Брюксел е приятно и елитно. На обяд се ядат бъбречета със сос от горчица или задушено телешко. Към това постоянно се дава червено френско вино.

Сериозен проблем е харченето на парите, предназначени за офиса на депутата в неговата страна, тоест в България. За тази цел всеки от тях получава над 4000 евро месечно. Най-лесно е да се подпише с някои познат или роднина договор за наем на помещение, и да се делят с него парите, получавани от Европарламента.

Печели се и от асистентите. Тук действа подобен механизъм. Ангажира се някой познат или позната, определя й се висока заплата и си делят парите, получавани от европейската, т.е. нашата каса.

Още по-лесно се харчат парите, предназначени за политическа дейност. Теоретически с тях разполага политическата фракция, но на практика на всеки евродепутат годишно се падат по 33 000 евро, т.е. по 3000 евро месечно. И тук фантазията им е богата – фалшиви фактури за материали, поръчки, срещи, "добродетелство" и т.н.

Това е голямата политика с вашите пари.

Малко българи знаят, че Европарламентът има две, по-точно три седалища. Евродепутатите ежедневно работят в Комисията и изпълняват своите политически функции в Брюксел, но всеки месец пътуват до Страсбург на четиридневни пленарни сесии, а заедно с тях и няколкохилядна армия от чиновници, дипломати, преводачи, лобисти и журналисти.

От друга страна, седалището на администрацията на европарламента се намира в Люксембург. Необходимостта от пренасяне на пленарните сесии в Страсбург струва годишно 200 милиона евро.

В комисията в Брюксел се говори, че парламентът е политически склад или пенсионерски клуб. Тук кацат изхабени или компрометирани политици, които разчитат, че ще се върнат на власт след като се забравят техните грехове – бивши премиери и президенти. Поне половината от тях нямат нужната квалификация, професионална или езикова подготовка.

Неслучайно основният проблем за Европарламента е постоянно спадащият интерес и доверие към него, изразяващи се във все по-ниската избирателна активност.

За какво ни е въобще този Европарламент? На този въпрос ще трябва да ни дадат някакъв отговор.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 239, April 2015
Лъжците са в евро-статистиката
Оказа се, че има и по-големи лъжци от българските статистици. И те са в Брюксел, в щаб-квартирата на ЕС.Разбира се, стат...
    Светът е на прага на III световна война
Появиха се нови данни за дълга на СЩА. Според Департамента на финансите през 2014 г. дългът на САЩ е надминал 19 трилион...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com