Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Украйна е само инструмент на войната
Интелектуален клуб "Строго секретно"

Украйна е само инструмент на войната с Русия и нищо повече. САЩ я използват, за да придвижат своята военна инфраструктура на Изток и да създадат такава заплаха, когато без военно нападение може да се постигне конфигурация, с която победата ще бъде осигурена само с поставяне на ултиматум. Украйна е прекрасна възможност да се реши веднъж завинаги тази задача.

От военна гледна точка онова, което наблюдаваме в действията на САЩ и НАТО, е подготовка за военно давление с евентуална последваща агресия срещу Русия.

Сега вниманието е съсредоточено върху "западния фронт" на НАТО, т.е. линията от Балтика до Черно море, с едновременно активиране на фронта в Близкия Изток чрез Ислямска държава.

Извършват се редица мероприятия от мобилизационен характер и въвеждане на оръжия от САЩ срещу Русия.

Разширяват се базите в балтийските републики, четвъртата база на първия ешалон в Полша, двете тилови бази в Румъния и България. Активността се пренесе в арктическата зона, особено в Норвегия.

Засилени бяха маневрите в Черно море, в България и Румъния. В Източна и Северна Европа от края на януари се провеждат учения под ръководството на командващия армията на САЩ в Европа ген. Бен Ходжес. Участват военни от Италия, Канада, Испания, Естония, Латвия, Литва, САЩ, България, Полша, Румъния.

Операцията "Атлантическа решителност" е разделена на две линии: на север в страните от Балтика – Полша, Латвия, Литва и Естония, и в юга – Унгария, Румъния, България, Чехия и Грузия, като във всяка от тях са разположени американски войски.

Освен това 73 американска бригада ще изпрати шест подразделения и три щабни батальона в Украйна, за да започне обучение на въоръжените сили на Киев.

По-късно през пролетта, за да укрепят групата войски в Европа, САЩ ще започнат да изпращат още повече бойна техника на бригадата в Германия – допълнителни 220 танка "Абрамс", бойни пехотни машини, 155-милиметрови самоходни гаубици и т.н.

САЩ вече изпратиха над 120 танка и друга бронетехника в Латвия.

В севера на Норвегия на 9 март започнаха учения с участието на около 5000 войници и 400 единици бойна техника. Това са най-големите военни учения в северната част на Норвегия, недалеч от границите с Русия от 1967 г. насам.

Армията на Латвия ще изпрати повиквателни на резервистите от 18 до 55-годишна възраст. Първите ще бъдат разпратени през втората половина на 2015 г.

Порошенко, поиска разрешение от Рада-та за допуск на чуждестранни войски в Украйна.

През тази година въоръжените сили на Украйна ще вземат участие в 11 сухопътни морски и въздушни международни учения. Четири от тях ще бъдат на територията на Украйна, седем – в чужбина.

Най-големите учения в Украйна са на украинско-американските военно-морски сили Sea Breeze и на сухопътните сили – Rapid Trident, а в чужбина военно-морските Trident Juncture. Освен това украинските военно-морски сили ще вземат участие в ученията в Черно море – "Морски щит", и във военно-въздушните украинско-полски "Безопасно небе".

В началото на март в Черно море ВМС на НАТО отработваха отбрана срещу торпедни атаки с кораби на България, Румъния и Турция.

САЩ и НАТО се готвят за най-голямото разширение на своите военни възможности след края на Студената война. В близко време блокът ще увеличи силите за бързо реагиране от 13 000 до 30 000, като групата с повишена готовност, в която влизат сухопътните морски и военно-въздушни подразделения, ще бъде 5000 души.

Предната групировка ще позволява на пакта да се разшири срещу Русия, Близкия Изток и Северна Африка, като по този начин се очерта и фронтът на новата война. Тук са и новите контролно-командни пунктове в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България.

В Украйна, САЩ и НАТО ще помагат да увеличи числеността на армията си до 250 000, два пъти повече в сравнение с 2014 г.

САЩ и НАТО са в открита подготовка за война срещу Русия. Сегашното примирие в Украйна ще действа до момента, когато Киев се укрепи достатъчно за възобновяване на мащабна война.

Какъв е възможният формат на доставки на оръжие за Украйна:

  1. Доставки на нелетално оръжие, често под това погрешно се разбира екипировка, снаряжение, топловизори, ноктовизори, безпилотници, средства за връзка и разузнаване, но по-правилното разделение на категории е:
    • при живата сила – оптически, радиоактивни, акустични, електрически, механични, химически, биологически или комбинирани видове нелетално оръжие;
    • при техниката – електромагнитно и свръхчестотно оръжие.
  2. Летално оръжие без техниката. Стрелково оръжие от всички видове мини, миномети, гранати и гранатомети, противотанкови системи, преносни зенитно-ракетни комплекси, преносими артилерийски системи.
  3. Летално оръжие с лека техника и лекобронирана от типа на американските MAP, M-ATV, Hammer, M1200 и други видове.
  4. Летално оръжие с тежка техника – БТР-и, танкове, самоходни артилерийски системи за залпове и т.н.
  5. Пълно участие във въоръжения конфликт с всички видове въоръжения и личен състав.

Ако се отчита опитът на САЩ за участие в международни конфликти без обявяване на война, в 95 на сто става дума за втория формат, т.е. летално оръжие без техниката, но със снаряжение, средства за връзка и разузнаване. Така беше в Афганистан през 1978-1989 година, така е в Египет, Либия и в Сирия. Но във всички тези случаи участието на САЩ беше нелегално, т.е. срещу централното правителство по линията на снабдяване на "въстаници" и различни радикални групировки.

В Украйна теоретично е възможен и третият формат или четвъртият вариант, който е най-интересен. Но оперативно да се доставят танкове, БТР-и и артилерийски системи не е лесно. Логистичната схема ще бъде много затруднена. В Балтийско море е Калининград. В Черно море е флотът на Русия. Остава Средиземно море – Гърция, превоз през България, Румъния в западната част на Украйна. И по този начин България вече е във война.

Оръжейното въвличане на САЩ във войната ще остави Русия без избор – военна помощ и участие в Донбас по пълната програма. Възможностите на Русия ще бъдат много по-големи отколкото на САЩ. Още повече, че потенциалът на военно-промишления комплекс на Русия практически е безграничен.

Русия излезе от Договора за въоръжените сила в европа /виж стр. 14-15/.

При танковете и БТР-итеРусия превъзхожда армията на САЩ и всички страни от Европа взети заедно, два пъти.

Авантюрата на САЩ и НАТО да подчинят Русия през Украйна може да завърши не така както планират в Пентагона.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 239, April 2015
Крахът на САЩ - до 6 месеца
Крахът на САЩ е неизбежен. Към тази прогноза се присъединиха 16 агенции, в това число ЦРУ, ФБР, Пентагонът и др. форма. ...
    Б. Борисов – по румънската писта
Всички знаят, че най-корумпираната личност, според вътрешни и външни източници, от години е Бойко Методиев Борисов. Всич...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com