Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

РАЗВИГОР BUSINESS CLUB
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
16 милиарда, от джоба на всеки българин
04.2015

С невероятна бързина за нейните мизерни възможности управляващата шайка си одобри тегленето на външен дълг от 16 милиарда лева. Явно Б . Борисов, който не може да направи разлика между ДДС и ДОД или да разгадае цифричките в графата "салдо на бюджета", си е направил сметката, че за да не го изпъдят отново с камъни трябва да си осигури пари за харчене, за сметка на народа. Тези пари ще отидат:

  • за крадене в личните джобове;
  • за захранване на мафията, която ще му крепи "шлифера", т.е. политическото бъдеще;
  • за личен контрол над основните властови позиции в държавата;
  • за потушаване на опозицията и критиките.

Но, тъй като става дума за най-големия дълг в историята на България, теглен от най-некадърното и крадливо правителство в същата история, ще се спрем на няколко момента, които налагат необходимостта от анулиране на това решение и намеса на прокуратурата.

1. На първо място няма никаква обективна необходимост за теглене на външен дълг. Единственото нещо, с което България през последните години можеше да се похвали беше, че е сред държавите с най-ниско равнище на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт. Тук на първо място е Саудитска Арабия – с 3 на сто, Руската федерация – 9 на сто, Чили – 15 на сто, Аржентина – 19 на сто, Перу – 19 на сто, Индонезия – 22 на сто, България – 28 на сто, Китай – 31 на сто, Норвегия – 34 на сто, и т.н.

На тази цел беше подчинена цялата досегашна икономическа и финансова политика, налагана и от валутния борд. Но сега най-некадърното правителство тегли заради собственото си оцеляване дълг на гърба на всички българи.

2. На второ място е въпросът защо и според какви критерии са избрани четирите банки за пласиране на външния дълг от 16 милиарда лева до 2018 г. Става дума за две от най-проблемните в момента банки – НSBC и UniCeredit. На City Group и Societе Generalе ще се спрем в близко бъдеще.

Кой и защо избра тези четири банки, какви са техните комисионни и такси за обслужване на дълга, колко ще получат останалите подизпълнители и т.н. Говори се за 10 процента, които на фона на нулевите и даже отрицателни лихви на световния кредитен пазар, очертава престъпление, надвишаващо престъплението на Кобургготски и Велчев с трансформирането на дълга.

3. Третият въпрос е най-важен – защо 16 милиарда лева и кой изчисли тази цифра, въпреки че Законът за държавния бюджет за 2015 г. определя граница от 6,9 милиарда лева.

Дефицитът на бюджета за 2015 г. е около 2,5 милиарда лева. Тази сума обаче може спокойно да бъде финансирана от фискалния резерв, чието предназначение е именно такова. В момента в резерва се отчитат около 8 милиарда лева.

От официалната информация за падежите се вижда, че през 2015 г. трябва да се погасят 3 милиарда лева, взети на 18 декември 2014 г. от второто правителство на Борисов за покриване на гарантираните влогове в КТБ. Освен това трябва да се погаси и един дълг, взет през 2014 г. за около 1,5 милиарда лева. Дотук това е около 4,6 милиарда.

През 2016 г., пак според социални данни, няма други падежи освен 200 милиона, а през 2017 г. предстои падеж от 950 милиона дълг, направен от първото правителство на Борисов и още няколко, т.е. имаме около 6,6 милиарда лева за погасяване на дългове, направени от първото и второто правителство на Борисов.

Ако направим компромис и отчетем и предварително изтеглените дефицити за 2016 г. и 2017 г. – съответно 2 млрд. и 1,7 млрд., т.е. 3,7 милиарда, със споменатите 6,6 милиарда това прави около 10,5 милиарда лева. Откъде взеха тези 16 милиарда!?

4. На четвърто място. Не съществуват основания да се предлага ратификация за 16 милиарда лева при лимит за 2015 г. от 6,9 милиарда лева.

В решението на Министерския съвет от 9.2.2015 г. се съдържа основанието, на което МС предлага своето решение на НС. Посочват се чл. 85, ал. 1, т. 4, 5 и 8 от Конституцията на Република България и чл. 68 и чл. 69 от Закона за държавен бюджет /ЗДБ/ за 2015 г.

Текстовете от Закона за държавния бюджет съдържат определенията за дълга за 2015 г. В чл. 68 се определя размерът на външния дълг, който се допуска да бъде емитиран за 2015 г. Определената сума е 6,9 милиарда лева. В чл. 69 е записан текст, с който се дава право да се проведат преговори и да се сключват споразумения за средносрочни програми за дълг. Изрично се казва, че това се прави при последваща ратификация.

Законът за държавния бюджет е годишен. Посочените лимити за дълг са за 2015 г. Съществува и общ лимит за нов дълг /чл. 67/ до 8 милиарда лева; и лимит за външен дълг до 6,9 милиарда лева /чл. 68/.

Разпоредбата на чл. 69 не е за договор, а за споразумение. Договорът от 06.02.2015г. не може да се основава на цитираните членове 68 и 69 от ЗДБ. Не съществува нито смислово, нито правно основание да се предлага ратификация за 16 милиарда лева при лимит за 2015 г. от 6,9 милиарда лева.

5. Появи се и аргумент, че ще ни приемат в Еврозоната. Не само че няма да ни приемат, но няма да ни пуснат и в предверието на тази зона, където трябва да престоим поне 2 години. Благоприятното съотношение "външен дълг – брутен вътрешен продукт" беше един от аргументите в тази насока. Сега се лишаваме и от него.

Още преди да започне да "работи" правителството на Б . Борисов извърши престъпление, което показва не само неговата игноранщина, но и намерението му да е на власт, за да си пълни гушата за сметка на България. Тези хора не знаят как и къде да инвестират и 1 лев, но могат да крадат като за последно.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 239, April 2015
Б. Борисов – по румънската писта
Всички знаят, че най-корумпираната личност, според вътрешни и външни източници, от години е Бойко Методиев Борисов. Всич...
    Пощаджията ни донесе
- Нито един народ няма да разбере ситуацията в Гърция по-добре от немеца. Когато се върна вкъщи ще се намеря в страна, в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com