Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Бойно поле: Черно море
България ще плаща чужди сметки
06.2015

На фона на рязкото засилване на активността на НАТО в Източна Еовропа Русия планира укрепване на собствената военна групировка в Крим. От Министерството на отбраната на Русия заявиха, че "във връзка с кризата в Украйна всичко позитивно в отношенията с НАТО е рухнало и пактът е поел курс към конфронтация".

Фронтът на глобалната атака се оформя все по-отчетливо.

Тя започва в Йемен, преминава през Саудитска Арабия, Ирак, Сирия, Турция и навлезе в Черно море.

От север започва в Прибалтика, минава през Полша и Украйна.

По този начин двата фронта се срещат в Черно море, което постепенно се трансформира в бойно поле.

Военно-стратегическата ситуация в цяла Европа се променя. Това засяга и България с всички възможни отрицателни последици.

Разбира се, Украйна е само инструмент на войната с Русия. САЩ я използват, за да придвижат своята военна инфраструктура на Изток и да създадат такава заплаха, когато без военно нападение може да се постигне конфигурация, с която победата ще бъде осигурена само с поставяне на ултиматум.

Извършват се редица мероприятия от мобилизационен характер и въвеждане на оръжия от САЩ срещу Русия.

Разширяват се базите в балтийските републики, четвъртата база на първия ешалон в Полша, двете тилови бази в Румъния и България. Активността се пренесе в арктическата зона, особено в Норвегия.

Засилени бяха маневрите в Черно море, в България и Румъния. В Източна и Северна Европа от края на януари се провеждат учения под ръководството на командващия армията на САЩ в Европа ген. Бен Ходжес. Участват военни от Италия, Канада, Испания, Естония, Латвия, Литва, САЩ, България, Полша, Румъния.

Операцията "Атлантическа решителност" беше разделена на две линии: на север в страните от Балтика – Полша, Латвия, Литва и Естония, и в юга – Унгария, Румъния, България, Чехия и Грузия, като във всяка от тях са разположени американски войски.

Освен това 73-та американска бригада ще изпрати шест подразделения и три щабни батальона в Украйна, за да започне обучение на въоръжените сили на Киев.

САЩ започнаха да изпращат повече бойна техника на бригадата в Германия – допълнително 220 танка "Абрамс", бойни пехотни машини, 155-милиметрови самоходни гаубици и т.н.

САЩ вече изпратиха над 120 танка и друга бронетехника в Латвия.

През тази година въоръжените сили на Украйна ще вземат участие в 11 сухопътни морски и въздушни международни учения. Четири от тях ще бъдат на територията на Украйна, седем – в чужбина.

Най-големите учения в Украйна са на украинско-американските военно-морски сили Sea Breeze и на сухопътните сили – Rapid Trdent, а в чужбина военно-морските Trident Juncture. Освен това украинските военно-морски сили ще вземат участие в ученията в Черно море – "Морски щит", и във военно-въздушните украинско-полски "Безопасно небе".

САЩ и НАТО се готвят за най-голямото разширение на своите военни възможности след края на Студената война. В близко време блокът ще увеличи силите за бързо реагиране от 13 000 до 30 000, като групата с повишена готовност, в която влизат сухопътните морски и военно-въздушни подразделения, ще бъде 5000 души. Тук са и новите контролно-командни пунктове в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България.

В Украйна, САЩ и НАТО ще помагат да увеличи числеността на армията си до 250 000, два пъти повече в сравнение с 2014 г.

Сегашното примирие в Украйна ще действа до момента, когато Киев се укрепи достатъчно за възобновяване на мащабна война.

Войната навлиза в района на Черно море. Етапите бяха войната на Грузия срещу Южна Осетия, войната на Израел срещу Сирия, усложнената обстановка, заради добива на газ в Източното Средиземноморие и около Кипър, взривяването на кюрдския проблем и появата на Ислямска държава в Ирак, войната в Украйна, появата на американски военни бази за ПРО в Румъния, базите на САЩ в България и т.н.

Черно море става основен театър на Третата световна война.

Качествено нов момент е споменатото засилване на руските военни части в Крим.

Достатъчно е да се погледне картата и да се види, че Крим има контролираща позиция над цялата акватория на Черно море и с новите елементи ще се "покрива" цяла Европа, източното и южно Средиземноморие.

С влизането на Крим в състава на Русия военната и стратегическа картина стремително се променя. Москва получи възможност да извърши радикално обновяване на групировката на своите сили на полуострова.

В Крим бяха прехвърлени около 300 единици нови оръжейни системи и военна техника. Военните части получиха най-новите самоходни противотанкови комплекси Хризантема-С, 152-милиметрови гаубици Мота С, реактивни системи за залпов огън Торнадо-Г. Бреговите войски се попълниха с най-новите мобилни противокорабни комплекси Бал, в чийто състав влизат в крилатите ракети Х-35 Уран.

Според предварителни данни, в Крим на авиобазата на Гвардейск ще бъде разположен, наред с други бойни самолети, и полк бомбардировачи Ту-22М3, чието основно въоръжение са крилати ракети с далечина до 500 км, като радиусът на бойния полет на тези машини надминава 2000 км. Останалата авиация на полуострова ще бъде обновена и модернизирана, в това число изтребителите Су-27, противоподводните Ту-142 и Ил-38 и хеликоптерите Ка-27 и Ка-29.

Всичко това трябва да стане до 2016 г.

Разполагането на далечните бомбардировачи Ту-22М3 има ключово значение, тъй като ще доведе до промяна на военния баланс в района и в Европа, и ще бъде удар на Путин срещу изгражданата от САЩ европейска противоракетна отбрана ЕвроПРО.

Радиусът на действие на Ту-22М3 е около 2400 км. Бомбардировачът е оборудван с мощна радиоелектронна и навигационна система. В управлението на самолета активно участва и автоматичната бордова система за управление, която облекчава работата на пилота.

Основното въоръжение на Ту-22М3 са крилатите ракети Х-22 с далечина до 500 км и скорост на полета до 4000 км/ч. (могат да са въоръжени с ядрени бойни глави и да нанасят удари и по кораби), и ракетите Х-15 с далечина до 250 км и скорост на полета до 6000 км/ч., които също могат да носят термоядрено оръжие.

В разработка в момента е и ракетата Х-32, която вероятно ще може да поразява цели до 1000 км с огромна точност. До 2020 г. 30 Ту-22М3 трябва да бъдат модернизирани до версията Ту-22М3 и ще бъдат въоръжени с тези ракети Може да се предполага, че в Крим ще бъдат дислоцирани именно обновените бомбардировачи.

Както се вижда радиусът на действие на Ту-22М3 плюс далечината на полета на крилатата ракета, са достатъчни, за да бъде напълно покрита цяла Западна Европа, в това число и Великобритания. До страните от Източна Европа самолетът може да долети на постоянна свръхзвукова скорост, т.е. доста бързо.

Ще припомним, че в отговор на ПРО, Русия предупреди, че ще разположи ракетния комплекс "Искандер-М" с далечина на действие в зависимост от използваната ракета от 500 до 2000 км. Ракетата, изстреляна от този комплекс, лети използвайки различни маневри, заради това е неуязвима за каквато и да било система на ПВО и ПРО.

Семейството на "Искандер" включва три модификации.

"Искандер-М" е вариант за въоръжените сили на Русия. далечина до 500 км.

"Искандер-Е" е износен вариант с далечина на стрелбата до 280 км и само една ракета на пусковата установка.

"Искандер-К" е специално за стрелба с крилати ракети. На него могат да са поставени новите ракети Р-500 (този вариант беше успешно изпробван през 2007 г.), което ще увеличи далечината на стрелбата до 2000 км.

Черно море ще е под контрола на мощни бомбардировачи с крилати ракети, което прави унищожението на който и да било друг флот с активност в Черно море елементарна задача.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 241, June 2015
Войната е глобална, територията е локална
Както неведнъж писах, войната за преразпределението на света върви. Засега върви във фаза на локални войни от неоколониа...
    Македония: рунд 3 на газовата битка
Със събитията в Македония глобалната газова война и новата Студена война навлязоха в своя трети рунд.САЩ започнаха нова ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com