Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Македония: рунд 3 на газовата битка
Атака на САЩ и срещу "Турски поток"
Прогноза на "Строго секретно"

Със събитията в Македония глобалната газова война и новата Студена война навлязоха в своя трети рунд.

САЩ започнаха нова цветна революция срещу "Турски поток". Досегашното противодействие на САЩ срещу руския газ се пренесе и на Балканите, където вместо пропадналия "Южен поток" започва строителството на "Турски поток" през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария, за да стигне до Баумгартен /Австрия/.

Събитията в Македония носят всички белези на предишните два рунда на газовата война. Става дума за същия сценарий, но в различни държави.

Македония е продължение на изпробваната от САЩ тактика на дестабилизиране и хаос, която беше използвана в Сирия и Украйна. Вашингтон играе деструктивна офанзивна роля, докато Русия удържа със стабилизираща активна защита.

Именно специалните служби на САЩ пуснаха записите с подслушването на опозицията от македонското правителство на Груевски в момент, когато Скопие предприе крачки към разширяване на връзките си с Москва и изпрати нов посланик в Русия, който е завършил Московския държавен институт за международни отношения. Македония беше и сред европейските държави, които изпратиха своите президенти за честванията на 70-годишнината от победата в Москва, не се присъедини към санкциите срещу Русия, а президентът Георги Иванов беше приет от руския патриарх Кирил, привилегия, запазена за важни руски партньори.

"Турски поток" трябва да мине през Македония, която в момента е по-уязвима от другите държави – транзитьори. И именно тук дойде атаката като САЩ изкараха на преден план една от най-опасните терористични групи на Балканите – Армията за освобождение на Косово, за да взривят етническия мир в Македония и да се извърши насилствена смяна на режима. Ако не успее смяната на режима ще последва "тероризъм" и "въстание".

САЩ свалиха законното правителство в Украйна с преврат, но не успяха в Сирия, където ескалираха с въвеждането на терористите от Ислямската държава.

И в Македония се прилагат дуални механизми – опит за сваляне на правителството и начало на въоръжени действия, което в крайния сценарий може да доведе до "външна хуманитарна интервенция" или "антитерористична операция".

На фона на започналия трети рунд да си припомним предишните два.

От 2001 г. – до днес: Сирия. САЩ започнаха цветна революция в Сирия на регионален театър, наречен "арабска пролет", но след решителната съпротива на сирийското население я трансформираха в локална война, включваща Йемен, Саудитска Арабия, Йордания, емирствата, Ирак, Израел и др.

В момента САЩ и техните съюзници продължават да вкарват терористи, оръжия и пари в конфликта, а Русия и Иран продължават да помагат на Сирия срещу агресията.

2013 – 2014: Украйна. САЩ започнаха цветна революция в Украйна и тук бяха по-успешни. Въведената от Вашингтон хунта в Киев беше победа на САЩ срещу руските интереси. Но с връщането на Крим в Русия окончателната победа все още не е ясна.

Тези конфликти са част от американската енергийна стратегия да минират основните транзитни пътища в суперконтинента Евразия – Южен поток към Европа, Турски поток към Европа, китайският копринен път – от Пирея /Гърция/ до Будапеща.

Президентът Башар Асад се съгласи да изгради Газопровода на дружбата с Иран, по който газът от Персийския залив ще стигне до пазара на ЕС. Това не отговаряше на интересите на Катар и Саудитска Арабия, за техен газопровод през Йордания и Сирия, без газ от Иран. Асад не се съгласи с тяхната идея и последва войната срещу Сирия.

Сега не са изградени нито тръбата от Иран, нито от Катар, което оставя ЕС в сферата на диктата на САЩ.

Следващата крачка на САЩ беше гражданската война в Украйна с цел един от най-важните газови транзитни маршрути на руския газ да се контролира от САЩ, с което ще постигнат доминираща позиция както спрямо Русия, така и ЕС.

САЩ постигнаха контрол над украинския транзит, като провалиха и Южен поток, но не предвидиха, че Русия ще се противопостави с Турски поток и през 2019 г. ще прекрати въобще транзита на газ през Украйна, с което нейната газотранспортна мрежа ще се превърне в купища ненужно желязо.

Така стигаме до Македония, където сега САЩ искат да провалят и Турски поток. Македония става входната врата на новата тръба към Европа, заради което САЩ трябва да я дестабилизират. В момента бъдещето на Балканите преминава през Македония. САЩ искат да разрушат и този бъдещ енергиен път.

Ако се вземат предвид колосалните залози в тази битка, третият рунд на газовата конфронтация може да се превърне в най-ожесточения от всички досега.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 241, June 2015
Бойно поле: Черно море
На фона на рязкото засилване на активността на НАТО в Източна Еовропа Русия планира укрепване на собствената военна груп...
    За годините, времето и демокрацията
Всеки човек има една дата – рождена, от която започва отброяването от началото към края. Междинният етап се определя кат...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com