Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

ФИФА
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Сеп Блатер срещу САЩ
Става дума за много пари
07.2015

"Часовникарят" Блатер срещу финансовата мафия на САЩ

Не съм предполагал, че толкова бързо ще се наложи да пиша отново за геополитиката във футбола.

На 29 май досегашният президент на Международната федерация по футбол /ФИФА/ - швейцарецът Йозеф /Сеп/ Блатер, беше преизбран на 65-тия конгрес в Цюрих със 133 гласа срещу някакъв принц от Йордания Али Хюсеин/подкрепян от САЩ и Англия/ - със 73 гласа.

Конгресът минаваше в нажежена обстановка. Два дни преди неговото откриване местната кантонална полиция, в сътрудничество с американското ФБР, арестува седем висши чиновници на ФИФА по обвинение в корупция. Обвиненията се базираха на показанията на американеца Чък Блейзър, бивш генерален секретар на КОНКАКАФ /Северна и Централна Америка и Карибския басейн/ и бивш член на Изпълкома на ФИФА.

Осъден за неплащане на данъци в САЩ и участие в корупционни схеми с подкупени, за да облекчи съдбата си, Блейзър е станал информатор на ФБР, разкривайки корупция в КОНКАКАФ през 1996 г. 1998 г., 2000 г., 2002 г., 2003 г. Вероятно е бил убедителен, тъй като самият е разнасял пликовете с парите.

Но въпреки ареста на споменатите чиновници Сеп Блатер беше преизбран за президент на ФИФА за пети път. Но само четири дни по-късно – на 3 юни, Блатер съобщи, че се оттегля от поста президент на ФИФА и че ще бъде свикан специален конгрес в близко време.

За да станат нещата още по-интересни на 14 юни швейцарският вестник Schweiz am Sonntag написа, че, заради "огромната подкрепа от колегите от Азия и Африка Блатер обмисля да оттегли своята оставка" и да остане президент на ФИФА още 4 години.

Тъй като футболът в съвременния свят е по-важен от политиката и е чиста геополитика последва колосална лавина от анализи, интерпретации, предположения и слухове за принципите и следствията от евентуалното оттегляне на Блатер. Ще се спра на някои от тях, но преди всичко искам да започна от по-далеч...

...Тъй като преди години спортувах активно, помня и колосалното противостоене в спорта между СССР и САЩ. Руснаците бяха непобедими в хокея, американците – в баскетбола.

Ще се върна към далечната 1972 г. - финалът на олимпийския турнир по баскетбол. Три секунди преди края отборът на САЩ водеше срещу СССР с 50:49. И тези последни 3 секунди се преиграваха 3 пъти. Третият решаващ път, тези три секунди се преиграха по настояване на съдията – хронометрист на мача, който беше изпратен от известния швейцарски производител на часовници Longines. И, въпреки протестите на отбора на САЩ, тези 3 секунди бяха преиграни за трети път. И именно през тях отборът на СССР вкара кош и стана олимпийски шампион.

Този арбитър-хронометрист от Швейцария се наричаше Йозеф/Сеп/Блатер, който след доста години стана президент на ФИФА. И още оттогава САЩ имаха "да му връщат".

Така продължи и през отминалите оттогава години.

Като президент на ФИФА Блатер водеше независима, преди всичко от Англия, политика за разширение на геополитиката на футбола и включваше в нея все повече държави от Азия, Африка и Латинска Америка. Постепенно именно при Блатер ФИФА стана силно печелившо предприятие, независимо от западните финанси. А това не се харесваше на САЩ, въпреки че там футболът е на далечен план. Ставаше дума не толкова за корупция, която е на всяка крачка в световния спорт, в т.ч. олимпиадите, а за огромни пари и политическо влияние. Защото футболът е преди всичко политика, а рекламодателите до неотдавна бяха от САЩ, докато не се появиха Газпром, Qatar Airways с др. Заради това сегашният скандал във ФИФА няма нищо общо с корупцията, въпреки че става дума за най-масовия спорт, а преди всичко за геополитика.

Така например през 2005 г. Блатер отказа да бъде въвлечен в геополитическите машинации на САЩ и ФИФА не се предаде на ултиматума на Държавния департамент на САЩ да блокира отбора на Иран от участие във финалите през 2006 г., или пък Палестина да не бъде приета във федерацията.

Проблемът с Израел и Палестина се появи и преди сегашния 65-ти конгрес. Този път палестинците поискаха ФИФА да отстрани Израел заради саботажа и атаките му срещу Палестина. Няколко дни преди конгреса Блатер се срещна с израелския премиер Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас и постигна някакво временно разбирателство. Палестинците оттеглиха своето искане за наказание на израелската футболна асоциация.

Но основното беше в друга плоскост – атаката беше срещу Русия и признатото й за 2018 г. организиране на финалите на световната купа, и в по-малка степен срещу Катар – през 2022 г.

Що се отнася до Катар, там споровете за корупция са само за нейните размери. Достатъчно е да се погледне в какви климатични условия ще се проведат финалите и какви реклами се появяват от години по световните стадиони. Даже "Барселона", която се славеше с чистите си без реклами екипи, си сложи рекламата на Qatar Airways.

Но при Русия атаката е преди всичко политическа. Вашингтон и Лондон не искат световното по футбол в Русия през 2018 г. да се превърне в поредното грандиозно шоу на Путин след зимната олимпиада в Сочи.

При Русия и Катар, от гледна точка на англосаксонския политически елит, Блатер извърши страшно престъпление, даже два пъти, първият когато даде финалите през 2018 г. и 2022 г. на Русия и Катар, като отклони кандидатурите на САЩ и Англия; и вторият път, когато отговори с отказ на писмото на американските сенатори, които искаха, като "наказание за Крим" първенството да бъде отнето от Русия и дадено на САЩ.

В атаката се включиха и всички европейски футболни чиновници, начело с Мишел Платини, около когото също е пълно с подозрения за корупция. Но Блатер го преизбраха. Подкрепиха го онези страни, които не влизат в така наречения западен "златен милиард", подкрепи го и Русия. Въпреки че гласуването беше тайно се оказа, че даже Франция и Испания са гласували за Блатер.

Какво е ставало през трите дни след преизбирането на Блатер и съобщеното от него оттегляне не е трудно да се досетим – някакъв личен шантаж от САЩ, заплахи за семейството му, някакво за "доброто на футбола", "светло бъдеще" и т.н.

Какво ставаше непосредствено преди 65-тия конгрес на ФИФА.

На 1 април тринадесет сенатори на САЩ, в това число прословутият Джон Маккейн, написаха писмо до ФИФА с искане за отменяне на финалите в Русия през 2018 г. Тази идея беше подсказана от шефа на хунтата в Киев Порошенко.

На 2 април сенаторите получиха категоричен отказ от Блатер.

На 20 април, след посещение в Сочи, Блатер заяви "Всичко върви по плана и нищо няма да попречи на Русия да проведе шампионата през 2018 г."

На 27 май бяха арестувани споменатите 7 висши чиновници от ФИФА в Цюрих, тъй като американците са проследили банкови преводи, минаващи през американски банки. "Корупцията" за 19 години е била... 10 милиона долари.

На 30 май Блатер беше преизбран за 5-ти път за президент на ФИФА.

На 2 юни Блатер съобщи, че се оттегля от поста си.

Всичко е много просто. САЩ са във война не срещу Русия, а за световно господство. При Блатер понесоха поражение в локален сблъсък. Търсят реванш на всяка цена, та дори и да съсипят световния футбол.

Програмата минимум е да се вземе ФИФА под контрол, защото това е международна организация, която има огромно влияние. ФИФА е глобална по управление на емоциите на милиарди хора. САЩ в нея са безкрайно слаби, тъй като нямат футбол – soccer. Имат някакъв свой футбол. Заради това САЩ играят във ФИФА много слаба роля.

Но значението на ФИФА расте заедно с технологията за управление на света. Значи трябва да бъде превзета. Англия е друго нещо. Но и тя заради разширяващата се геополитика на този спорт губи влияние (и заради все по-слабите изяви на националния й отбор). А това са приходи. Блатер отказа да й даде световното през 2022 г. и го даде на Катар.

Значи, различни цели, мащаби и задачи. И, разбира се, милиарди долари и евро, които влизат не в западните банки, а в сравнително независимата международна федерация по футбол /ФИФА/, начело с упорития швейцарец Йозеф Блатер, наричан "часовникарят" заради онзи финал в СССР – САЩ, или "кръстникът", заради "мафията" във ФИФА. Зависи от гледната точка.

Ясно е, че войната Блатер - Америка продължава и изходът не е ясен. Става дума за много по-важни неща от ритането на топката.

Лично аз, въпреки че се досещам какво става зад финансовите кулиси на ФИФА, симпатизирам на Блатер, защото помня не само онзи мач СССР – САЩ, но и какво наследство във ФИФА той получи от предишния неин президент, бразилецът Хавеланж, и защото успя да разпростре организационно ФИФА наистина на всички континенти. Защото, в крайна сметка, спортът все пак трябва да победи политиката.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 242, July 2015
Ядрената война вече започна
С неоспоримите доказателства за използване от Израел на ядрено оръжие в Йемен Третата световна война навлезе в ядрения с...
    Кой взривява Македония
Активирането и координирането на военно-политическите операции на САЩ по цялата "фронтова линия" – от Прибалтика, през У...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com