Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
За сводките на Информбюро
07.2015

Ако сте забелязали, от доста време написаното от мен звучи като сводка на информбюро за положението на фронта на Третата световна война. Това не е моя заслуга.

Третата световна върви още от 8 август 2008 г. или от 11 септември 2001 г. С тази разлика, че не изглежда така, както бихме си я представяли от натрупания предишен военен опит. Нарекохме тази война хибридна, т.е. смесена. Очаквахме, както писах, ядреният Армагедон да се прегърне с Апокалипсиса, но ни сервираха различни цветни революции, преврати, майдани и т.н.

Сценарият беше изпробван на времето срещу шаха на Иран Реза Пахлави, който беше приятел на САЩ, след това срещу Саддам Хюсеин, който също беше приятел на Буш-старши, след това срещу Муамар Кадафи, който в началото също беше приятел на САЩ, и накрая срещу Путин, който някога също искаше да е приятел на САЩ. Но сега го разработват по същия начин, по който "работеха" Саддам, Муамар и т.н. Защо?

В САЩ повярваха, че колапсът на СССР през 1991 г. е избор на историята на тяхната "изключителност" в полза на американския неолиберален капитализъм, определян като "нов световен ред", т.е. че САЩ имат правото да налагат своята хегемония на целия свят.

И от момента, в който Путин каза "не съм съгласен", започна атаката срещу него, както срещу Милошевич, Саддам, Муамар. ЦРУ винаги е работило ръка за ръка с Моссад/още от времето на убийството на Джон Кенеди/. Те не страдат от прекалена фантазия и я карат "както си знаят".

Така е и сега – срещу Путин върви планомерно давление по целия регистър. Постепенно се създава образът му на "изчадие от ада", блокират се сътрудниците от властовия вертикал, след това обвиненията ще преминат в международното наказателно поле, както стана с иска на бившия данъчен криминалист Ходорковски и ЮКОС. Ще намерят и някакъв "летец", който ще заяви, че Путин лично му е заповядал да свали малайзийския самолет над Украйна... Глупости ли? Нищо подобно.

Логиката е ясна – да се обоснове "необходимостта" от избавяне на човечеството от поредния монстър в лицето на Путин. Ако сте забелязали, във всички екшън-сапунки на Холивуд американците и евреите спасяват от някого човечеството: Yes, we have done it – и си ръкопляскат. Напоследък ни спасяват и в Космоса.

Но заради системната непреодолима криза, САЩ стигнаха до чертата, зад която не могат без война. Всъщност, от края на Втората световна война американците набутаха света в порочния кръг на нови войни, раждани от постоянната им вътрешна несигурност и си измислят външни врагове – СССР, талибаните, тероризмът, Саддам, Кадафи, Иран, Сирия, Путин...

Но сега най-голямата опасност за американската "изключителност", градена върху "грабежа на всички и навсякъде" и лъжливата кредитна икономика, е Русия /ако успее да се измъкне от блатото на олигархично-либералната система, в което затъва след 1991 г./ и, преди всичко, Китай.

Така стигам до същността.

Съвременният свят не е нито РахAmericana, нито "ера на Путин", а "ера на Китай" и, по-конкретно, на неговия нов лидер Си Цзинпин.

Следя китайската тема отдавна. През 70-те години единствената книга, издадена в България за Китай беше "Мао и другите", която беше с мое съавторство с известния полски китаевед Станислав Гломбински.

Ще ви върна накратко към онези години. Отношенията на СССР и източно-европейския социализъм с КНР бяха много сложни. Особено след събитията на Усури. В пропагандата ни КНР измести даже САЩ като враг № 1. Но постепенно емоциите отстъпиха и трябваше да започне затопляне. В Москва беше решено то да започне и от София. Така ставаха някои неща по онова време.

В официоза "Работническо дело" тематиката за СССР и Китай минаваше през мен, като редактор. Предложих на Политбюро /там се взимаха тези решения/ да издадем книгата на кореспондента на Полската информационна агенция

/РАР/ в Пекин Гломбински. Решено беше издателят да не е Партиздат, а Военното издателство. Това беше и първата лястовичка.

От 70-те години определях и списъка на авторите, които пишеха в официоза за СССР, КНР, КНДР, Куба и т.н. В списъка не бяха Луканов и Пирински, заради "някои съображения".

Оттогава следя и китайската тема като икономист. И още преди няколко години написах, че Китай, по покупателната способност на своята валута, е изпреварил САЩ и е неоспоримият икономически "номер 1" на планетата, че ХХІ век няма да е нито на САЩ, нито на Русия, а на Китай. На тази тема ще се спирам и в бъдеще. Тук само щрихирам някои основни неща.

Ситуацията в света сега е такава, че Вашингтон не може нито да предотврати, нито да спре Третата световна война, защото той е основната причина за нея. Русия, в лицето на Путин, прави опити да спре войната или поне да я забави, но пробивът при Горбачов, Елцин и донякъде при Путин, както и сега в Украйна, е много дълбок. 25-годишното разграбване на Русия я изведе от световната суперлига. Значи, само Китай или съюзът на Китай с Русия, могат да спрат войната. Войната на САЩ срещу Русия и Китай е извън капацитета на Вашингтон и на американския хегемонизъм, чийто бюджет се пълни от войната – гореща, студена, хибридна, локална, регионална, каквато и да било, но да е война.

И целта на мегабанките е господство над световната търговия. Защото в съвременния свят, онзи, който контролира търговията има и властта над света. Китай може да е основен производител, но САЩ ще ги контролират чрез търговията. И тъй като в момента ядрената война все пак е невъзможна заради невероятното военно възстановяване на Русия при "Путин – Шойгу", САЩ трябва да победят в глобалната търговска война.

Икономиката на Русия едва ли скоро ще се съвземе от либералния капитализъм и валутния борд. Значи, Китай е основният враг на САЩ и съюзът му с ядрения чадър на Русия, става обективна необходимост.

Много пъти съм писал, че причината за непримиримата враждебност на Запада срещу Русия /СССР/ не е идеологията, а географията. През Русия минава най-късият сухопътен маршрут от Азия до Европа. Това е единственият търговски път, който никога не е бил контролиран от англосаксонците, въпреки че през последните 300 години те постоянно опитват да направят това и да установят контрол над руската територия в ущърб на Русия.

Заради това и войната в Украйна и другите конфликти в Централна Азия и Близкия Изток са срещу изграждания от Китай Нов копринен път от Азия към Европа. Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/ придоби глобално геостратегическо влияние, по-силно от САЩ и НАТО. Заради това САЩ задействаха и "революцията на чадърите" в ХонгКонг, тероризма на уйгурските сепаратисти и т.н.

САЩ искат да решат едновременно няколко въпроса – да елиминират Путин, да въведат ядрени оръжия в Украйна, да блокират ШОС, да спрат Новия копринен път с войните в Близкия Изток и Украйна. Искат да подчинят напълно Европа и да създадат Западна империя със столица във Вашингтон, срещу Източната империя – със столици в Пекин и Москва.

Погледнете картата на най-дългите нови ж.п. линии, строени от Китай и Русия и ще разберете за какво става дума. Залогът е колосален.

Заради това и писаното от мен от няколко години звучи като сводка на Информбюро за положението на фронта на поредната световна война...


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 242, July 2015
Кой взривява Македония
Активирането и координирането на военно-политическите операции на САЩ по цялата "фронтова линия" – от Прибалтика, през У...
    Как да ги настигнем... исландците
Тази година Исландия ще е първата страна, която ще достигне и надмине икономическите равнища от предкризисната 2008 годи...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com