Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Източният кръг", шанс за Европа
Анализ на "Строго секретно"

След отпадането на "Южен поток" от енергийната карта на Европа и България по вина на актуалния режим в София начело с Б. Борисов, Словакия прави последен опит да се спаси, а едновременно да спаси Румъния, Унгария и ЕС от тотален газов дефицит след 2018 г.

На 2 юни премиерът на Словакия Роберт Фицо, по време на визитата си в Москва, предложи на премиера на Русия Дмитрий Медведев изграждането на така наречения "Източен кръг", отклонение на "Турски поток".

В новия "Източен кръг" – Eastring, ще влизат Словакия, Унгария, България и Румъния, като това трасе може да бъде, но и да не бъде, конкурент на предвиждания маршрут на "Турски поток" през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария към Австрия.

Ще припомним, че именно през тези страни беше предвидено да мине строителството на "Южен поток", но в много по-големи обеми. Сега Словакия се опитва да спаси положението, за да не остане без газ. Същото се отнася и за другите три страни.

"Източният кръг" има перспектива и е част от стратегията на Третия енергопакет на ЕС, утвърден през 1009 г. Още тогава Европа започна да разбира, че трябва да има обходни пътища за газа, минаващи сега през Украйна.

Даже ако Русия продължи доставките на газ през Украйна, газът оттам ще стига до Словакия, а оттам, по Източния кръг – до Унгария, Румъния и България, като от север може да има връзка с Полша, а на юг – с Хърватия.

Ако Русия спре доставките на газ през Украйна, (засега това е най-вероятно). "Източният кръг" може да стане спасителен на другите бивши участници в "Южен поток", начело с нарицателната вече България. В този случай Украйна вече няма да получава газ за да го препродава на Европа, а ще плаща за газа и за неговото транспортиране. За Европа този изход е по-интересен, тъй като не е нужно строителството на нови газопроводи. За реализацията на проекта е нужно към наличната газотранспортна система да се добавят няколко съединения, т.е. интерконектори, на границите и неголеми участъци от тръбопроводи. В този случай газът от Турция по "Източния кръг" ще тръгне в обратно направление – България, Румъния, Унгария, Словакия и накрая Украйна.

САЩ едва ли ще могат да се намесят, тъй като това е последният шанс за Европа.

Този проект може да бъде реализиран само на базата на договорености между четирите страни с участието на Русия. Новата отговорност е да се търсят нови алтернативи за решаване на проблема.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 242, July 2015
Как да ги настигнем... исландците
Тази година Исландия ще е първата страна, която ще достигне и надмине икономическите равнища от предкризисната 2008 годи...
    И при финансите влязохме в сивата зона
С тегления от актуалния режим нов дълг от 16 милиарда лева /който не е ясно защо е теглен и къде ще отиде/ България влез...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com