Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Гръцката трагедия e гръцки маратон
Гърция беше унижена от МВФ
08.2015

Даже ако Гърция излезе от еврозоната или от ЕС това няма да промени факта, че централният проблем на Европа е именно ЕС и еврото, а в по-широк контекст системата, в която се разиграва поредната гръцка трагедия.

"Всъщност Гърция е като разбунтувал се затворник. – заяви Пасос Мандравелис, редактор на "Катимерини" - Вкарали са го в затвора, защото не си е плащал заемите, което отдавна не се случва в цивилизования свят. През пет години, от година на година, условията на затвора ставаха все по-лоши. Накрая затворникът вдигна бунт и превзе целия затворнически блок. Стражарите обаче прекъснаха подаването на вода до блока. Ситуацията стана неинтересна, тъй като е средата на лятото. Затворникът има два изхода. Или ще се върне покорно на нара и за награда може да получи килия с отделна тоалетна, или ще продължи да се бори за свободата си и да колапсира заради липса на течности."

Добре казано. Въпреки всички поврати и завои същността на отношенията между Гърция и Европа е, че Гърция е в еврозатвора, който се разпада. Не става даже за основен ремонт, трябва да бъде разрушен до основи.

Както и да се развиват по-нататък събитията Атина-Брюксел същността на проблема няма да се промени – Гърция е само един от сегментите на системната криза на либералния банков кредитен глобален капитализъм. Заради това отсега може да се предвиди, че по-нататъшната еволюция ще се превърне в пълномащабна революция.

Анализираме отдавна положението в Гърция. Ако се погледне коренът на нещата този проблем е присъщ за всички западни държави, даже в много по-голяма степен, отколкото за Гърция. Икономиката им са многократно прекредитирани.

За да се разберат нещата да разгледаме няколко категории, взимащи кредити:

  • първата са онези, които могат да погасяват лихвите и главницата на кредита;
  • втората са онези, които могат да погасяват лихвите, но главниците не могат;
  • третата са онези, които не могат да погасяват нито лихвите, нито главниците.

Според последни данни, цялата западна икономика вече преминава от втората в третата категория, в която е и Гърция. Но избраха именно нея, за да се скрият поне временно от ужасяващата реалност и да се опитат да запазят фасадата, въпреки прогнилите зад нея носещи конструкции. Според елементарната логика, трябва да се търси изход от тази ситуация и да се намали дълговото бреме. Това може да се направи по два пътя:

  • първият е да не се отпускат нови кредити и банките да се ориентират към събиране на по-рано отпуснатите, развивайки и алтернативни начини за финансиране на икономиката, например безлихвени заеми, както при социализма в Източна Европа или така наречения безлихвен ислямски банкинг;
  • вторият е да се отпишат всички безнадеждни дългове и да се позволи на икономиката да стартира на чисто.

Ако съвременният капитализъм тръгне по първия път това ще означава самоубийство, тъй като е изграден върху безгранично печатане на милиони необезпечени кредити, балони, деривати и прочие.

Ако тръгне по втория път също ще е самоубийство, тъй като ще се откаже от своята същност, което е генезисно неприемливо за англосаксонския – ционистки модел. Диктатът на САЩ и Запада се гради върху лихвата, долара и еврото. Неслучайно за банкерите най-големите врагове са онези, които живеят със собствени ресурси и не взимат кредит от тях – Китай и Русия.

Но, да се счита, че Гърция е предадена за Запада не е съвсем точно. Преди това беше Исландия, която избра правилния път – национализира банките и прати банкерите в затвора.

Ципрас, поне засега, не посмя да направи тези крачки, които можеха да са следните:

  • да обяви неизплащаемост по кредитите, да поиска преразглеждане на условията на кредитите на МВР и Европейската централна банка и при отказ да обяви мораториум или банкрут;
  • да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата;
  • да национализира банките и да започне борба на живот и смърт с корупцията.

Не посмя и Гърция отново остана в затвора.

Гърция беше унижена. Това е още по-лошо, защото при Гърция има още един важен факт. Става дума за противопоставяне на класическата гръцка култура на новата култура на парите, печалбата на всяка цена и алчността, т.е. за безкомпромисен сблъсък на две култури, което пролича още при подготовката на договора от Лисабон. Заради това и референдумът имаше силен политически характер с екзистенционален характер по въпроса за съотношението на националния и наднационалния суверенитет.

Гръцкият референдум беше преди всичко политически по два въпроса – за националния суверенитет и за ликвидирането на демокрацията като такава.

На ултиматума на Брюксел и Берлин Ципрас каза, че решения с такъв мащаб трябва да бъдат одобрени на национално равнище. Гърците му дадоха одобрение и казаха "не". Това означава, че продължаващата от много десетилетия политика на унищожение на националния суверенитет в света и в ЕС беше спряна. Но след това Ципрас върна Гърция в дълговата яма, която в рамките на тази система няма да може да излезе.

Референдумът беше референдум и в защита на демокрацията в съответствие с трактовката, че именно гърците са измислили демокрацията и сега са последна бариера пред разрушаването на това понятие. Заради това сега Гърция просто ще я размазват, ако отново не въстане.

Това са двата главни политически урока.

Що се касае до икономическите, още преди 5 години беше ясно, че гърците няма да платят парите, защото влизането в еврозоната унищожи тяхната промишленост. Гърците вече нищо не получаваха и само плащаха и плащаха.

Значи, появи се въпросът за системата. В нейните рамки не само гръцкият, но и проблемът на всички западни страни не може да бъде решен. Значи, трябва да бъде сменена системата.

Още преди години писах, че влизането на Гърция в еврозоната е чист идиотизъм, защото води до убийство на всякаква промишленост и демографска криза. Сега гръцкият пример с "не" може да стане заразителен. Заради това Гърция трябва да бъде наказана иначе и други ще я последват. Кандидатите са доста – Италия, Испания, Португалия...

В тази обстановка явно Ципрас е решил да изчака 2-3 години, да вземе още колкото може и пак да опита да излезе от затвора. В тази епическа сага Гърция закономерно е ахилесовата пета на смъртно ранения проект на Европейския съюз. Тя е и троянският кон в еврозоната. Но и в двете си роли Гърция отприщи бента на надеждите на хората да се освободят от банкстерския затвор.

Гръцката трагедия преминава в гръцки маратон.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 243, August 2015
САЩ готвят ядрена война в Европа
С анонсираното решение на САЩ да разположат ядрено оръжие в Европа, ситуацията на континента става изключително тежка. М...
    "Империята на злото" – Vanguard
Когато започна войната в Сирия, провалът на Южен поток, активирането на Ислямска държава, събитията в Украйна и Гърция, ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com