Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Термобаричните "Баща на всички бомби" и Буратино
09.2015

Освен балистични ракети с термоядрени бойни блокове Русия притежава и редица системи, които са съпоставими с атомното оръжие, но не замърсяват околната среда и не попадат под договорните ограничения, подписани от САЩ и Русия в ядрената област.

Несъмнено на първо място е така нареченият "баща на всички бомби". През есента на 2007 г. руската телевизия показа кадри от изпитанията на най-мощната неядрена руска бомба. Разработката е секретна и няма официално название, само абревиатурата АВБПМ /авиационна вакуумна бомба с повишена мощност/, но медиите я нарекоха "баща на всички бомби", по подобие на американската GPU-43/В, наречена четири години по-рано "майка на всички бомби".

Руската бомба се получи по-лека и компактна от американската и заради това по-ефективна. За сметка на използването на нанотехнологиите АВБПМ е четири пъти по-мощна от МОАВ и може да порази 20 пъти по-голяма площ, т.е. условните 180 градски квартала срещу 9 на американската GPU-43.

Руската бомба има два пъти по-голям радиус на тотално унищожение и температура в епицентъра. По своята мощност "бащата на всички бомби" се приближава до тактическите ядрени боеприпаси, но не оставя химическо и радиоактивно замърсяване.

Експертите предполагат, че "бащата" не се прави само за да бъде сплашен Западът. Доработената АВБПМ може да стане бойна глава на най-мощната балистична ракета на света РС-28 "Сармат", чиито изпитания ще започнат през 2017 г. Със своето тегло бомбата се вписва в характеристиките на тази ракета. "Сармат" с тази бойна глава е неядрена и не попада под ограниченията.

"Сармат" е една от основните нови загадки на руския военно-промишлен комплекс. Ракетата ще замени RG 20B "Воевода" /по западната класификация "Сатана"/.

"Воевода" в момента е най-голямата и най-страшна стратегическа ракета, която въобще е била създавана. Тя тежи 210 тона и носи 10 ядрени бойни глави по 750 килотона всяка.

Някога в СССР тези ракети бяха 308, днес в Русия са 52 и са на бойно дежурство в селищата Домбаровски и Ужур - в Оренбургска област, и в Алтай.

Изготвяха се в Днепропетровск, но заради сложните отношения в Украйна руската страна вече не разчита на това сътрудничество.

Новите ракети, които трябва да влязат на въоръжение до 2022 г., вероятно ще се появят по-рано.

Със своите характеристики "Сатана" е невъзприемчива към действието на всякакви електромагнитни импулси и може да стартира от шахтата даже след попадение в нея на ядрена бойна глава. Ракетата носи голям комплекс за преодоляване на противоракетна отбрана, в това число и на перспективната на САЩ. Може да достави до всяка точка на света 10 тона бойно тегло, 10 ядрени бойни блока с индивидуално насочване от мегатонен клас. Само една такава ракета е достатъчна, за да унищожи напълно целия Ню Йорк. Именно заради това на Запад беше наречена "Сатана".

Не по-малко впечатляваща ще е новата ракета, наследник на "Сатана" – "Сармат". Тя ще се произвежда от "Макеев", който има опит в създаването на големи балистични ракети. Преди време именно там беше създадено оръжието за най-големите атомни подводници в света – 941 от проекта "Тайфун", ракетата РСМ-52. Тази твърдогоривна ракета тежеше 100 тона и доставяше до целта 10 ядрени бойни глави. Но заради финансови причини, както цялата серия най-мощни подводници, така и ракетите РСМ-52 бяха пенсионирани. Последният пуск на последната такава ракета беше през 2012 г. Последната подводница "Дмитрий Донски", намираща се все още в строя, ще бъде също така пенсионирана.

Новата свръхтежка ракета "Сармат" ще бъде течногоривна. За разлика от твърдогоривните ракети течногоривните имат най-висока производителност. Например в хода на ученията "Стабилност-2008" морската ракета "Синева" установи световен рекорд по далечина на полета за ракета от този клас – 11 500 километра.

Новата сухопътна ракета "Сармат" ще бъде с тегло не повече от 110 тона, на нея ще има бойна част с няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване. Според някои данни това ще бъдат маневриращи хиперзвукови блокове, като онези, които вече са с най-новите руски стратегически ракети "Топол-М", РС-24 "Ярс" и морската "Булава".

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване и още повече да се унищожи такава ракета е невъзможно. Далечината на обхвата на "Сармат" ще надвишава също 11 000 километра.

"Сармат" ще бъдат разположени в шахтени пускови установки. За това свидетелства и фактът, че ракетата ще бъде изпълнена в размерите на старите тежки ракети РС-20 и РС-18.

В новата ракета са заложени редица иновационни изисквания, за да може да преодолява всяка противоракетна отбрана, която може да включва и космически ударен ешелон. Едновременно се предвижда и дълбоко модернизиране на наличните шахти за тежки ракети, което предполага тяхното технологично преобразуване и ново качествено равнище на фортифицирането на защитата със създаване на елементи за пасивна обектова противоракетна отбрана. Това ще позволи с пъти да се увеличи жизнеността на пусковите шахти срещу атаки на противника, както с високо точно оръжие, така и с ядрено.

Ракетната шахта е сложно инженерно съоръжение, което осигурява не само пуск на ракетата, но и гарантира нейното съхраняване даже при пряко попадение в нея на ядрена бойна глава. В СССР преди години извършиха експеримент с удар по подобни обекти с ядрени бойни припаси. Оказа се, че да бъде изведена от строя стояща на бойно дежурство шахтена ракета трябват не по-малко от 7-9 ядрени бойни глави, които, отгоре на всичко, трябва да попаднат точно в целта. Подобна устойчивост гарантира на Русия нанасяне на ответен удар спрямо САЩ. Това означава, че в "Макеев" ще правят ракета, която ще може и след ядрен взрив да стартира и да порази целта в другото полукълбо.

Преди години "Воевода" стана факторът, който принуди САЩ да седнат на масата на преговорите за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Днес историята се повтаря. Русия отново изгражда супероръжие. "Сармат" ще превъзхожда "Сатана" със своите тактико-технически характеристики. Това ще е уникално оръжие, което в САЩ едва ли някога ще се появи.

Световната премиера на тежката самоходна огнехвъргачка ТОС-1 "Буратино" се състоя през 2000 г. и вече над 15 години е на въоръжение на руската армия.

Термобаричните снаряди на "Буратино" летят максимум на 6 километра, тъй като голяма част от триметровата ракета се заема от бойната част. Над целта обвивката на ракетата се разтваря и образува аерозолен облак, който се взривява едномоментно и аерозолът прониква навсякъде. Температурата в центъра на взрива достига 2000 градуса. Онзи, който оцелее при взрива го очаква смърт от увреждането на вътрешните органи. Взривът изгаря атмосферния кислород. Заради това термобаричните боеприпаси са наричани вакуумни.

Облекчената версия на "Буратино" с 24 снаряда се нарича "Солнцепек".

Както съобщава производителят на "Солнцепек", тази бойна машина е предназначена за поразяване на живата сила на противника, разположена на открита местност и в съоръжения, както и за извеждане от строя на лекобронирана техника и транспортни средства.

Техническите характеристики на "Солнцепек" са:

  • маса – 44,3 тона;
  • екипаж – 3 души;
  • максимална скорост – 60 км/час;
  • запас на хода – 500 километра.

Системата е многостволна:

  • количество на направляващите тръби – 24 бр.;
  • далечина на стрелбата в метри: минимална – 400 метра, максимална – 6000 метра;
  • време на пълен залп 6 секунди.

Налице е едно от най-страшните съвременни оръжия на театъра на войната.

Още през 1970-1980 г. в разгара на надпреварата във въоръжаването ССР започна работа по разработката на обемно детониращи боеприпаси, авиационни бомби, артилерийски снаряди и даже пехотни огнехвъргачки.

Съществуващите днес в много армии на света огнемети работят по една схема – под налягане се изстрелва струя от гореща смес и се подпалва.

В СССР тръгнаха по друг път – запалителната смес се помещаваше в капсули и се изстрелваше от гранатомета /тези ръчни гранатомети – огнемети получиха названието Шмел/. Техните изпитания показаха перспективността на обемно-детониращите бойни части на системите за залпов огън. Започна развитието именно за вакуумните снаряди.

През 70-те години беше създадена реактивна система за залпов огън, стреляща с 220 мм ракети с обемно детонираща запалителна смес. Всяка ракета съдържа 100 кг такава смес. При взривяването на бойната й част в определен радиус температурата достигаше 3000 градуса. Изгаряше всичко живо и мъртво. Оосвен това се появяваше ефектът на вакуумната бомба заради изгарянето на въздуха. Да оцелее пехотата на противника в адския пламък и огън и мигновеното спадане на налягането беше невъзможно.

Но веднага се появи проблем – бойната част на ракетата беше твърде опасна за екипажа, заради което, за да бъдат избегнати случайни попадения и детонации на боеприпасите, пакетът на направляващите тръби беше брониран. Бронята добави ново тегло. Тогава решиха ходовата част да бъде на базата на танка Т-72. Вместо кула на него монтираха пакет от 30 направляващи тръби за ракети, а вътре поставиха нужната апаратура. Екипажът е от трима души – командир, механик-водач и оператор.

Така беше създадена бойната машина от комплекса обект 634, която, след няколко доработки влезе на въоръжение под названието ОС-1 "Буратино", заради характерните детонатори на боеприпасите.

Ракетите с калибър 220 мм направиха фурор – от учебните цели на полигона не оставаше нищо. Изпитанията на новия комплекс, получил индекса ТОС /тежка огнеметна система/ започнаха през 80-те години.

Използването на "Буратино" в Афганистан направи ужасяващо впечатление на моджахедините. Наистина всеки, който види морето от огън, няма да го забрави. В планинските условия на Афганистан ефектът от вакуумните боеприпаси се усилваше и заради отразяването на ударните вълни от околните планини.

От края на 90-те години в Омск започнаха работи по усъвършенстване на "Буратино". През 2001 г. беше създаден облекчен и по-съвършен вариант – ТОС-1А "Солнцепек", в това число на базата на танка Т-90.

"Солнцепек" има централен блок за управление, навигация, спътникови навигационни системи Л-1 и Л-2, инерционен измервател, лазерен целеуказател, доплерово измерване на скоростта и др.

Както при "Буратино" на "Солнцепек" в бойни условия оставяха празни 6 ракетни ствола, по 3 от всяка страна, като на "Солнцепек" бяха поставени по-малко ракетни ствола – 24 вместо 30. Той се отличава и с подобрена система за управление на огъня, засилена бронева защита и нови боеприпаси. Далечината на стрелбата беше увеличена до 6 км, със запазване на точността, радиусът на всяка ракета се увеличи 2 пъти.

В момента на въоръжение в Русия има са и двата комплекса – "Буратино" и "Солнцепек".


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 244, September 2015
Путин наистина е "изолиран", защото отказва да стане слуга на САЩ
Търсачката на Google при изписване на израза "Путин изолиран" показва 1,5 милиарда резултата.Путин стърчи насред света с...
    На дневен ред – тактическото ядрено оръжие
НАТО заяви, че прекратява всякакво сътрудничество с Русия. Маските са свалени и пактът за Русия вече не е някаква потенц...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com