Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
22 години "Строго секретно"
12.2015

С годишнините от една страна се хвалим, че сме се отдалечили от "входа", а от друга, че сме все още живи, приближавайки се към "изхода".

В този отрязък от време наброихме 22 години от появата на първия брой на "Строго секретно". Надяваме се да изкараме още 22 години, за да затвърдим уникалното си място в световната журналистика и да опровергаем невъзможните в нея на пръв поглед неща.

Така подходихме преди 22 години, когато обещахме, че ще се подиграваме над сериозните неща и ще се смеем над тъжните. В този смисъл "Строго секретно" трябваше да бъде лош вестник, като всичко друго, появило се в тази държава, в която 25 години всичко върви на майната си. Не успяхме обаче да станем лоши, заради което появата на добър вестник в информационното пространство си беше чисто национално предателство.

Постепенно в тази мрачна лаборатория израсна едно чудовище без аналог в българската, европейската и световна журналистика, за да стигнем до статута на уникално издание, което направи истински преврат в публицистиката и аналитичната мисъл.

От самото начало езикът на "Строго секретно" беше различен. Защото това е езикът на мисленето, за разлика от другите медии, които от четвъртата власт се прехвърлиха в редиците на първата професия, тоест на проституцията.

Постепенно изразните ни мисловни и аналитични форми започнаха да доминират.

Създадохме езика на неологизма, тоест на обратното на онова, което присъстващите на сцената след 1990 г. се опитват да наложат с добавяне на различни префикси и суфикси към политическото си словоблудство.

По този начин през отминалите 22 години създадохме нова специалност – политическо езикознание.

Читателите ни са огромна аудитория в над 155 държави - от Австралия и Аляска, от Русия и САЩ, от Китай и ЮАР. Четат ни и хора, които не знаят български, но ни разбират, тъй като са възприели нашия начин на мислене. Има представители на различни професии и интереси - политици, бизнесмени, пенсионери, младежи, военни и философи, хакери, президенти и премиери. И всички искат да повярват в онова, което пишем – че човек е не само Homo, но даже може да стане и Sapiens.

Наложихме стил и перспектива.

В излезлите досега 247 месечни броеве на вестника бяха публикувани около:

  • 10 200 статии, анализи, прогнози, фейлетони и др., което е без прецедент в световната журналистика с подобна периодика и тематика;
  • това прави около 610 000 стандартни машинописни страници, тоест около 600 романа и повести със среден обем, повече от който и да било писател в историята на човечеството;
  • това прави около 160 000 000 печатни знаци, запетаи, тирета, точки, удивителни и т.н.;
  • използвани бяха около 20 000 графики, карикатури, илюстрации, снимки;
  • заради така нареченото медийно разпръскване един брой на "Строго секретно" се чете от или влияе върху 850 000 българи и още толкова чужденци.

Някога написахме, че "Строго секретно" ще е другата гледна точка. За 22 години станахме не само другата, но и определящата.

Падна ни се да живеем в сложно и критично време на преход от една епоха към друга. Промените стават с фантастична скорост и мащаби. Светът стигна до задънена улица и повече не може да живее в условията на ентусиазирания идиотизъм на Западния проект, кулминирал в съвременния неолиберален финансов капитализъм.

Глобализирането на капитала покри целия свят. Кризата е планетарна, съпротивата срещу нея – също. Двубоят е колосален, исторически, космически. Това е криза на целия предишен световен ред. Имаме пълен отказ на цялата система в мащабите на цялата планета. Това нещо не може да бъде ремонтирано. Решение в рамките на системата, в която сега действа по-голямата част от човечеството, не може да има.

Неравенството е чудовищно. Днес 359 милиардери имат доход, надвишаващ съвкупния доход на 55 на сто от човечеството. Върхът на тази пирамида е глобалният мафиотски олигархичен синдикат, определящ хода на световните процеси.

Всичко е в режим на очакване. Старите принципи не работят. Започваме да търсим нов смисъл на живота.

Въпросът "Какво по-нататък?" трябва да се оформи в някакъв продукт. На хората е нужно ново начало и нова свобода.

Приближаваме се към End Game, сходна с обстановката преди Първата и Втората световна война. Дисбалансите родиха криза, която води към тектонични промени.

В момента всички чуват съскането на змиите отзад и виждат мъждукащата светлина отпред, далеч в тунела. Дано само не е светлината на нов глобален капан.

България през последните 22 години се управлява от клоуни и илюзионисти. Циркът стана национален спорт, профанизирането и лумпенизирането на обществото стигна своя апогей. Тенденцията е към появата на още по-големи кретени.

В тази обстановка "Строго секретно" се превърна в медиен и политически феномен. Знаехме добре максимата за медиите и политиците, написани още през 1880 г., че "бизнесът на журналистите и политиците е да унищожават истината". Ние обаче решихме да опитаме обратното и да докажем, че написаното за медиите преди повече от 130 години може и да не е вярно.

Появата на "Строго секретно" като проект с неговата политическа, геополитическа, икономическа и социална платформа, беше неизбежна.

Изградихме професионалната позиция срещу преобладаващата халтура, когато, преди 22 години решихме да започнем "Строго секретно", излизащ извън познатите форми на журналистиката и публицистиката.

Изпреварваме събитията с няколко години. Силата ни е във възможността да правим мегапреглед и анализ, който интегрира геополитически, икономически, военни аспекти и всякакви други аспекти.

Станахме пионери на геополитиката и геоикономиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната българска икономическа школа.

Станахме и първият мозъчен тръст срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

Разбира се, всяко начало има и край. Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна сцена.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех! И бъдете здрави през 2016 г.!


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 247, Dec. 2015
Пощаджията ни донесе
- Не съм чак такава егоистка, за да мисля, че ние хората сме сами в тази вселена.Хали Бери, американска актриса- Имаме с...
    Лъжите на езика на тялото
Body language - езикът на тялото, е цяла наука. В България тя се отнася преди всичко за лъжите на така наречения "елит"....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com