Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема България
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Сирия и войната за нефта и газа
01.2016

Войната в Сирия се готвеше отдавна. И тя е енергийна. В нейната основа е геополитическата борба между два газопровода. Това може би е последната войната на "Тръбостан" – термин, който беше въведен в началото на ХХІ век за империалистическите енергийни сражения.

Всъщност войната не започна през 2011 г., а през 2009 г., когато Катар предложи на Дамаск нов газопровод от катарския Северен залеж – част от иранския Южен Парс, който да мине през Саудитска Арабия, Йордания и Сирия до Турция, и по-нататък – към Европа, като алтернатива на Газпром.

Но Дамаск не се съгласи и през 2010 г. се присъедини към другия регионален газопровод Ирак–Ирак–Сирия /за 10 милиарда долара/, известен като Ислямска тръба. Договорът беше съобщен през юли 2011 г., когато сирийската трагедия вече беше започнала. През 2012 г. Сирия и Иран подписаха меморандум за разбирателство за тръбата.

До този момент за Сирия се знаеше, че няма много газ и нефт в сравнение с другите страни – износителки от района. Но всички разбираха важността на този регионален енергиен коридор, в чиято основа беше стремежът на САЩ, Англия и Израел да изолират Европа от газовите доставки от Русия. По-късно в Сирия беше открит сериозен потенциал от офшорни нефтени и газови залежи.

Иран, от своя страна, е традиционна газова и нефтена сила. В САЩ и ЕС на фона на продължаващите от 10 години проблеми с Газпром, искат да използват Иран като "диверсификатор". Но Техеран беше под санкциите на САЩ заради неговата "ядрена програма". Това доведе до дипломатическото решение на иранското ядрено досие и "реабилитираният" от Запада Иран може да стане енергиен доставчик на ЕС. Но затова САЩ трябва да разбият съюза Техеран – Дамаск. И едновременно Иран – Русия.

Ултиматумът на САЩ "Асад трябва да си отиде" е многоглава хидра. Тя включва разбиването на съюза Русия – Иран Ирак – Сирия – Хизбула, описан като (4+1) в полза на американските енергийни васали в Персийския залив, свързани с американските транснационални корпорации.

Стратегията на САЩ е разпалване на хаоса в Сирия, планиран от ЦРУ, Саудитска Арабия и Катар, чиято крайна цел е смяна на режима в Сирия и елиминирането на Асад.

Тръбата Ирак-Ирак-Сирия е неприемлива за васалите на САЩ. Не само ще загубят енергийната война, но този нов енергиен поток ще изостави нефтодолара на САЩ, т.е. иранският газ от Южен Парс ще се търгува за алтернативна валутна кошница.

Тезата, че тази тръба ще означава руски контрол над износа за газ от Иран, Каспийско море и Централна Азия не е вярна. Газпром е заинтересован само в някои аспекти на проекта, но той е чист ирански проект. Позицията на Вашингтон винаги е била подкрепа за тръбата от Катар, за да бъде "балансиран" Иран и да бъдат намалени газовите доставки от Русия за Европа. По този начин за САЩ, Русия и Иран са врагове.

Проектът на Катар си осигури, с помощта на САЩ, лоби в основни европейски столици. Тръбата от Катар трябва да мине по маршрута на проваления Набукко. Заради това от ЕС от самото начало подкрепяха позицията на САЩ за отстраняване на Башар Асад. Това е схема, подобна на джихада в Афганистан през 80-те години. Тогава арабските монархии финансираха мултинационалната банда от джихадисти и наемници, подпомагани от посредника – Пакистан /и Турция сега в случая със Сирия/, а сега директно срещу арабска република.

САЩ, Франция, Израел и Англия активно провеждат секретни операции срещу Асад.

Сблъсъкът стана още по-остър след като бяха открити офшорни газови залежи в Източното Средиземноморие срещу Израел, Палестина, Кипър, Турция, Египет, Сирия и Ливан. Целият район може да съдържа до 1,7 млрд. барела нефт и до 122 трилиона кубометра газ.

От гледна точка на САЩ, Франция, Англия и Израел нещата са ясни – да изолират Русия, Иран и Сирия от новата източносредиземноморска енергийна "бонанза".

Така стигаме до Турция, която има амбицията да бъде основен енергиен разпределител от Близкия Изток за Европа: 1/ като транзитен хаб на газа от Иран, Централна Азия и досега от Русия; 2/ като хаб за новите газови залежи в Източното Средиземноморие; 3/ като хаб на газа, идващ от Кюрдското регионално правителство /КРП/ в Северен Ирак.

В тази картина за Вашингтон най-важно е Иран да бъде изолиран от Европа, да се наложи Катар като доставчик, и Турция като основен разпределител за ЕС и диверсификатор на Газпром. Засега прогнозите за двете тръби са почти нулеви. Виенският мирен процес за Сирия е в задънена улица. Риад и Катар продължават да въоръжават своите банди в Сирия и Ирак, Анкара позволява на джихадистите да пресичат границите й и да вършат кървав бизнес с откраднатия сирийски и иракски нефт.

Заради това събитията в Сирия не са гражданска война. Това е поредното сражение на глобалната енергийна шахматна дъска, в която победителят ще получи голямата награда на ХХІ век.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 248, January 2016
Цирк България - Danse Macabre
Отново сте пред предсрочни избори. Имате две възможности.Първата е да упражните научените при демокрацията три английски...
    Турция нахлу в Северен Ирак
Нахлуването на Турция в Северен Ирак е добре изчислена крачка.Ердоган изпрати в Иракски Кюрдистан, който е част от държа...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com