Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия в Сирия печели темпо
01.2016

Вероятността, че Голямата война ще бъде избегната е все по-малка.

САЩ ще използват глупостта на Ердоган заради геополитически, икономически и психологически причини. Никаква антитерористична коалиция на Русия със Запада няма да има. Но ще има антируска, която се състои от САЩ, НАТО и династиите в Персийския залив, които отново ще търсят "окончателно решение на руския въпрос".

От какво ще започне войната – от блокирането на Босфора, от нападение срещу руската база в Сирия, от нова атака на киевската хунта срещу Донбас, не е толкова важно. Повод винаги ще се намери. Но, ако се вземе предвид, че Русия громи Ислямска държава /ДАЕШ/, която е създадена от САЩ и Израел, войната вече е започнала. Русия изненадващо пренесе фронта от Украйна в гнездото на змиите и обърка плановете на САЩ.

В момента няма никакви "червени линии" т.е. всеки момент някаква акция може да въведе голямата война.

На този фон вече няма значение въпросът защо Путин изпрати руските части в Сирия, дали е сбъркал, дали САЩ не го излъгаха с "разведряването" с Иран, защо Ердоган предпочете вместо сигурния руски газ химеричния газ от Катар и Израел и т.н.

Този подход е фрагментарен и не отразява голямата картина, която се крие зад сензационните заглавия. А тя съдържа измерения, които са камуфлирани или направо укривани на Запад, където вместо да се анализира планетарният геополитически сблъсък, информационната война, проблемите с климата, реалното съотношение на силите и фундаменталната промяна на историческия модел, т.е. парадигмата, виждат само PR-сблъсъците на Обама, Путин, Меркел, Оланд, Асад, Ердоган, Си Цзинпин и т.н.

Сегашната глобална конфронтация е без прецедент в историята на човечеството по обхват и мащаб и не е между личности. Тя даже не е Русия срещу САЩ, Путин срещу Обама, НАТО срещу Русия, Русия срещу Турция и т.н. Тези конфликти в определени периоди могат да излязат на преден план, но те не са същността. Същността е, че цялото човечество сме свидетели и участници /дали ни харесва или не/ в жесток сблъсък на два проекта – Евразиатският и Атлантическият.

Обяснявам тази война от 20 години. В момента тя се води в хибридна форма и има различни имена.

В геополитиката това е антагонизмът между Сушата и Морето.

За конспираторите това е окултната битка.

За марксистите това е вечната война между труда и капитала, на националното освобождение срещу империализма.

За западните либерали това е борба за запазване на тяхното неолиберално капиталистическо "отворено общество" и войната срещу неговите врагове, определяни като "терористи" или пък като "недемократи".

За традиционалистите това е борба срещу деструктивните сили на модернизма и т.н.

Но, ако се вгледаме, всички тези фронтове са само фрагменти от планетарната глобална конфронтация на двата алтернативни модела за изграждането и живота на човешкото общество в глобален мащаб.

Атлантическият проект търси като минимум запазването на статуквото, а като максимум – връщане към 90-те години, когато беше съобщен "краят на историята", като олигархията на САЩ наложи диктата на еднополюсния свят. Неолибералният капитализъм и диктатът на долара бяха обявени за "естествени", "неизбежни" , "универсални", "съдба на човечеството", "край на историята". Оттук нататък такова нещо като история няма да има. Проектът беше определен като Нов световен ред, в който САЩ в икономическата, геополитическата, културната, идеологическата и социалната област царуват над подчинена Европа, колонизирана Русия, разцепена Евразия, подпален Близък изток, канибализирана Африка, безмилостно експлоатирана Латинска Америка и евтината на труд Азия. Сумата на това даваше и "окончателна победа на демокрацията и прогреса".

Евразиатският, континенталният проект, от друга страна е насочен към многополюсен свят, като рамка за живота на огромното мнозинство от държавите и цивилизациите, в това число на масите и на елитите. Многополюсният свят предлага огромни възможности за нормален глобален диалог на цивилизациите, в който народите са гарантирали своето право на собствени културни норми и подходящи системи за управление, без диктата на световната доларова суперсила.

Многополюсният свят не е гаранция за победата на социализма или за унищожението на империализма от национално-освободителните движения, възстановяването на традицията на традиционалистите, разгрома на глобалната конспирация или превъзходството на колективизма над индивидуализма на отвореното общество. Но той дава най-реалистичната и функционална рамка, базираща на факта, че многополюсният свят ще признае и узакони съществуването и разнообразието на цивилизационни, културни, социално-икономически и политически модели.

Именно това е разбирането на големия исторически процес, който се разгръща пред нас.

На този фон Сирия е само "частен случай". На пръв поглед това е война "за" или "срещу" Асад. Но тя не е заради Асад. Тя не е и заради "сирийската демокрация". Тя не е и заради самата Сирия или заради интересите на Русия и САЩ в Сирия. Това е пореден геополитически сблъсък между силите с различни стратегически цели, ресурси и мотиви.

Това е война за новата структура на глобалната политика. Накратко, това е парадигма. Разгромът на създадената от САЩ и Израел Ислямска държава – ДАЕШ, ще има последствия, които ще излязат далеч извън региона и ще засегнат не само геополитическите сили.

Русия е алтернативен полюс на американската империя с нейните васали и все повече хора и държави разбират, че тя е манифестация на глобалната борба срещу западния проект за нов многополюсен свят. Същността е, че съвременната геополитическа и политико-икономическа Русия е стълб на евразиатската борба на различни равнища. Съотношението на силите в момента обаче е такова, че победата на Русия не е гарантирана.

С една дума, живеем в глобална война, с нейните различни форми – военна, ресурсна, финансова, идеологическа, религиозна и хибридна.

В Близкия изток Западът допусна фатална грешка. Създадоха чудовището ДАЕШ и то излезе извън контрол. Това беше идеалният момент за намесата на Русия, която сега има неоспорим аргумент – войната срещу истинския тероризъм, подкрепяна от почти цялото човечество, разбира се, без САЩ. Русия от няколко години се готвеше за война и направи невероятно връщане в тази сфера.

Сирия в момента е "център на коалициите". Налице са поне четири коалиции: 4+1 /Русия, Сирия, Иран, Ирак и Хизбула/, която воюва срещу ДАЕШ; водената от САЩ коалиция Мини-НАТО, която не прави нищо; военното сътрудничество Русия-Франция с неясни параметри; и новата виртуална 34-членна ислямска коалиция /Иран не беше поканен/ – оръжие на уахабизма на Саудитска Арабия. Да не забравя и Турция, която сега играе някаква самоубийствена роля, съюзявайки се отново със САЩ и Израел.

Наблюдаваме преход от един режисьор към международен плурализъм, отчитащ интересите на повече участници. Евразиатството постепенно печели над атлантизма, който е изчерпан идейно и икономически. Еднополюсният свят вече не съществува, а многополюсният още не е изграден.

Трудно е да се повярва, че всичко това става пред нас в реално време, на разрушаване на последните рубежи на стария световен ред.

Светът навлезе в период на глобална нестабилност при отсъствие на възможности за договаряне.

Геополитическият шахмат свърши. Светът е пред горещата фаза на Третата световна война.

Русия в Сирия печели темпо...


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.



 Issue 248, January 2016
Светът е пред "нулев час“
Светът е пред своя "нулев час“. Ще започне ли ядреният етап на новата голяма войнаВ какъв хаос ни се падна да живеем? А,...
    Да се омитаме докато сме живи
Една мутра започна да си говори сама в трето лице – "той мисли, той ще се радва, той ще направи" в момента в който изми...

 



 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com