Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Все пак ни четат
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
България – плацдарм на ЦРУ срещу съседите
02.2016

На 19 януари гръцкият англоезичен вестник "Катимерини" публикува материал, в който се разкриха подробности за работата на ЦРУ срещу бивша Югославия, за установяването на външно американско управление в бивша Македония и как цялата територия на бивша Югославия се оказа натъпкана с шпионска апаратура от САЩ. Няколко часа по-късно материалът беше свален от интернет.

"За операциите в периода на разпадането на Югославия резидентурата на ЦРУ в София – се казва в материала – играеше една от ключовите роли в организирането на разузнавателната работа в страните, образували се след бившата СФРЮ. Една от тях стана Република Македония, провъзгласила независимост през 1992 г., срещу която започна активно да действа разузнаването на САЩ. Операциите се ръководеха от ЦРУ от резидентурата в посолството на САЩ в София. Използвайки дипломатическата поща в София се изпращаше електронна разузнавателна апаратура, която след това се превозваше с фургон в Македония за събиране на секретна информация по Сърбия.

Американците се интересуваха и от прехващането по Косово. Тази апаратура събираше данни и автоматически ги изпращаше в САЩ чрез спътник. Разузнаването на САЩ успя да получи шифратора К24-71, който се използваше от югославската народна армия... ЦРУ получи и диаграма на кабелните мрежи и мрежата на закритата радиовръзка на СФРЮ, каталог на югославските кабели с технически характеристики. Планираше се и провеждането на техническо разузнаване на наземната линия за връзка между Гърция и Сърбия и т.н."

За всичко това плацдармът на ЦРУ се намираше в посолството на САЩ в София.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 249, February 2016
Изборът е крах или война
Преди доста години написах, че след отпадането на идеологията, съвременният свят е само геополитика, и че съвременната г...
    Какво ни очаква през 2016 г.
Системната криза на Запада през 2016 г. ще се задълбочава. Англосаксонско-ционисткият проект за глобализиране е основнат...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com