Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Дали ще осъдим Volkswagen за 30 милиарда евро
Какво и колко се спира
05.2016

Управляващата мафия, начело със своя банкянски главатар, би могла да поиска от Volkswagen обезщетения от няколко милиарда евро. Защо мълчат и за какво става дума?

Правителството на САЩ, както съобщихме преди няколко месеца, иска от концерна Volkswagen обезщетение, което може да надмине 90 милиарда долара, тъй като в САЩ се движат 600 000 коли с програмиране, фалшифициращо данните за емисията на вредните газове от двигателите.

В България, според наши оценки, има около 200 000 такива коли и всеки може да изчисли пропорционално колко бихме могли да поискаме от немците, като обезвъзмездяване на замърсяването на нашата околна и жизнена среда и нанесените морални и материални щети с това емисионно мошеничество. Простата сметка показва, че бихме искали около 30 милиарда евро, които мафията също може да открадне.

Но това не е всичко. Правителството на САЩ, освен обезщетението по граждански иск, ще въведе и административни мерки, които ще възлязат на 18 милиарда евро.

Значи, към горните 30 милиарда можете да добавите още 6 и ще станат 36 милиарда долара - едногодишен брутен продукт на тази скапана държава. И колко ще има за крадене...

Агенцията за защита на околната среда на САЩ /ЕРА/ издаде решение за нарушаване на закона за чистотата на въздуха /Clean Air Act/ от концерна Volkswagen. На тази основа Департаментът на правосъдието на САЩ през януари 2016 г. внесе иск за обезщетение от 90 милиарда долара. Към това се добавят и глоби за продадените 600 000 бройки, т.е. още 18 милиарда долара.

В други страни, в това число Франция, Италия и Китай, започнаха наказателни процедури, които трябва да изяснят въпроса с манипулирането на емисията на азотния окис и наказанието за производителите.

Генералните прокурори на Германия, Франция и Италия започнаха разследване в края на септември 2015 г. В Испания с аферата се заличава Висшият наказателен трибунал, в чиято компетенция са техните престъпления, например тероризмът.

Румънското Управление за регистриране на моторните превозни средства RAR престана да издава регистрационни документи на моторни превозни средства с дизелови двигатели на Volkswagen.

Южнокорейската агенция за защита на околната среда внесе в съда иск за 48 млрд. долара от Volkswagen.

Европейският парламент създаде през декември 2015 г. комисия по тези въпроси и призова страните, които още не са започнали разследване на аферата да го направят за защита на интересите на ощетените и пострадалите.

Разследване през декември 2015 г. започна и Европейското управление за борба с финансовите престъпления OLAF. В много страни беше извършен обиск на местните представителства на концерна. В самата Германия са разследвани бившите членове на висшето управление на Volkswagen.

За аферата вече знае целият свят. Само в България управляващите, заети с кражби и лъжи, не се сещат какво да направят.

Да припомним фактите. Фолксваген беше намерил хитър начин да избягва високите екологични норми. Произвежданите от немците дизели, благодарение на специално програмиране са могли сами да откриват кога минават на диагностика и автоматично са намалявали тогава мощността на двигателя. В резултат на това емисията е падала и концернът от Волфсбург можеше да се хвали, че произвежда не само сигурни коли, но и съобразени с изискванията за околната среда.

Номерът обаче беше открит в САЩ, където е бил използван. Бил е използван и в Европа.

От края на септември 2015 г. концернът прави всичко възможно да ограничи щетите от компрометирането. С фирмата се сбогува дългогодишният шеф на управителния съвет Мартин Винтеркорн, въпреки че само няколко месеца по-рано беше спечелил съревнованието със самия Фердинанд Пиех, потомък на основателя на легендарния концерн Порше. Когато си тръгваше Винтеркорн каза, че лично нищо не се обвинява, но отива в глуха линия заради доброто на концерна. Едновременно Германия даде сигнали, че е готова да понесе финансовите последици от бламирането. Концернът може да си позволи това. Само през 2014 г. спечели на чисто 11 милиарда евро.

Всъщност целият скандал можеше да свърши тук, ако не ставаше дума за Фолксваген. Най-големият автомобилостроителен концерн на света през първото полугодие на 2015 г. изпревари Тойота по отношение на продадените леки коли, като за рекламен мотив използва само две думи – Das Auto.

Германия е VW и VW е Германия.

Фолксваген имаше двама бащи. Първият от тях беше Фердинанд Порше, генерален инженер и конструктор, който по време на Ваймарската република имаше проектантско бюро в центъра на автомобилизма в Щутгарт.

Веднага след взимането на властта нацистите разписаха конкурс за проект за народна кола /оттук и названието Volkswagen/, немският аналог на американския Форд. Патентът остана в историята във вида на гърбавия Фолксваген – костенурката, като производството му трябваше да става в изградената от нула фабрика във Волфсбург. Но преди да тръгне масовото производство на Фолксваген военните планове на Хитлер изместиха приоритетите и вместо леки коли започнаха да произвеждат танкове и бронирани коли. Общо преди войната бяха произведени само 20 000 VW. Но падането на Третия райх не означаваше край на кариерата на Фолксваген. Обратно. Тогава започна.

Новите западногермански власти започнаха възстановяването на Германия и бързо се споразумяха с клана Порше. Срещу правото за патента получиха малък пакет акции в концерна на Фолксваген и през първите години получаваха по 5 марки от всяка произведена кола. Фолксваген бързо стана синоним на немското чудо и на навлизането на немския капитал на чуждестранните пазари: Китай – 70-те години, САЩ – 80-те години, Русия – началото на ХХІ век. В Европа Фолксваген има фабрики в Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Концернът стана и символ по време на кризата през 2008 г. от която немската икономика се оправи най-бързо като запази позицията си на износен световен шампион.

Но именно този капитал беше атакуван при изгорелите газове. Американците се възползваха от това и нанесоха силен удар, който продължи и през бензиновите двигатели.

Дали VW ще се съвземе не е ясно. Концернът силно подрони и престижа на немската промишленост. Тази загуба може да е много по-голяма от няколкото милиарда глоби за концерна от Волсфбург и е първата лястовичка какво да очаква Европа, ако подпише със САЩ договора за свободна търговска зона TTIP.

Какво и колко се спира

На българския пазар, според наши изчисления /официални няма/, има около 200 000 моторни превозни средства със системи, манипулиращи равнището на емисиите на NO. Това са:

  1. Audi: A1, A3, A4, A5, A6, Q3, Q5, TT.
  2. Volkswagen: Golf, Scirocco, Jetta, Beetle, Passat, Tiguan.
  3. Skoda: Octavia, Superb, Yeti.
  4. Sеat: Leon, Altea, Exeo.

Всичките тези имат двигатели 1,2 TDI, 1,6 TDI и 2.0 TDI.

Всичко започна през 1933 г., когато Фердинанд Порше се запозна с Адолф Хитлер. На 17 април 1934 г. Порше представи на немското правителство проекта за лека кола, легендарната костенурка. Хитлер я нарече Volkswagen – народна кола. Днес в състава на концерна Volkswagen влизат и такива популярни марки, като Skoda, Seat и Audi.

През септември 2015 г. Volkswagen призна, че е инсталирал в своите коли тайно програмиране, фалшифициращо резултатите от емисията на вредни газове. Става дума за равнището на емисията на азотен оксид в дизеловите двигатели TDI, които по време на тестовете даваха невероятни резултати, надвишаващи нормативите 40 пъти.

През ноември 2015 г. започна вторият акт на аферата – VW съобщи, че в около 800 000 коли равнището на емисията на въглеродния двуокис е по-високо, отколкото показваното от уредите при тестовете. Оказа се, че в аферата "участват" и бензиновите двигатели, но тук нещата бяха набързо потулени.

Бензиновите двигатели са произведени след 2009 г. и са монтирани на VW, Tauareg, Porsche, Cayenne, Audi A6, Audi A7 quatro, A8, A8L, Q5, Q7.

Това означава, че един от най-реномираните автомобилни производители в света от десетилетия е лъгал като сегашния български премиер.

Защо? Нещата са много прости. Двигателите на другите производители не бяха в състояние по никакъв начин да се конкурират с "постиженията" на VW, тъй като съобщаваха реалните си емисии. В тези параметри техните двигатели изгарят повече гориво и имат по-малка мощност. Освен това мошеничеството даваше възможност на VW да получава и дотации за екология и данъчни улеснения в САЩ.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 252, May 2016
Panama Papers – целта е Путин
Масивното изтичане на секретни документи от базираната в Панама юридическа фирма Mossack–Fonseka на 3 април, разпростран...
    Новият свят срещу Новия световен ред
Краят на Ялта и Потсдам дойде. Днешните реалности се различават кардинално. Фигурите на глобалната сцена се раздвижиха о...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com