Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Новият свят срещу Новия световен ред
05.2016

Краят на Ялта и Потсдам дойде. Днешните реалности се различават кардинално. Фигурите на глобалната сцена се раздвижиха отново. През 2016 г. светът ще навлезе в нов етап от своето развитие с формулата "Новият свят срещу Новия световен ред".

На планетата започва напълно нова партия. От една страна САЩ нарушиха всички досегашни договорни политически и военни основи на световната стабилност с техния Нов световен ред. От друга страна Русия и Китай се противопоставят с идеята за изграждане на глобален Нов съюз, към който ще могат да се присъединят всички държави и народи, ориентирани към интересите на своите граждани и реализацията на техните права.

САЩ бързат в двете основни посоки – създаването на трансатлантическото и транстихоокеанското търговско партньорство, като нови контролни органи над света.

В средата на април САЩ съобщиха, че Транстихоокеанското партньорство /ТТР/ е сформирано. Първият етап е завършен. САЩ създават антикитайски търговски доларов съюз на най-големия световен пазар в Тихия океан. Той, заедно с европейския проект за Трансатлантическо партньорство /TTIP/, трябва да изменят архитектурата на световната търговия в полза на фалиралата американска икономика.

Неведнъж съм казвал, че външната политика е икономическа политика, а икономическата политика е външна политика.

Китай противодейства и излиза на предни позиции в Южно-Китайско море и в Тихия океан. Опитва се да прокара и Коприненият път с неговата сухопътна и морска връзка към Европа.

В Европа при пълна секретност напредва и договарянето на Трансатлантическото търговско партньорство, което ще превърне континента в колония на САЩ и ще я ликвидира окончателно, като позиция в геополитиката.

След загубата на Украйна Русия е в много трудна позиция. От гледна точка на класическата геополитика тази загуба е непоправима. Но от гледна точка на днешния свят и глобалната системна криза, Украйна, като страна-банкрут, е маргинална и не е нужна никому. Тази фигура е пешка и е само инструмент на САЩ между Европа и Русия.

Промени се и политиката на Москва спрямо Украйна. Путин никога няма да окачи на неукрепналата руска икономика такава тежест с нейните проблеми, създадени от САЩ, Германия и Полша. Те искат точно обратното – да я окачат на шията на Русия, за която важното сега е Украйна да запази неутралитет и стабилност на транзита. За САЩ и НАТО целта е обратната – Украйна да влезе в НАТО, на нейна територия да си появят бази и евентуално ядрено оръжие, да се спре транзита, т.е. връзките между Русия и европа.

Това беше първият тайм. Сега започва втори, много по-опасен и непредвидим.

Така стигам до споменатото погребение на Ялта. 71 години след договореностите на ялтенската конференция САЩ ги погребаха окончателно. За съжаление това стана в страната, която спечели най-много от Ялта и от Потсдам – Полша. Именно в нея американски военни единици ще бъдат дислоцирани на източните й граници. Въпреки Ялта и въпреки споразуменията СССР-САЩ от 1989 г. 4-те хиляди американски и британски войници, танкове, БТР-и, ракети в Полша ще означават взривяване на основите на следвоенната европейска и световна стабилност.

Това става в Европа, която има огромни проблеми – кризата, бежанците, референдумът в Англия за ЕС, чийто резултати трудно могат да се предвидят, финансовата катастрофа в Гърция, Испания, Португалия, Франция, Германия и т.н. Ще се засилва кампанията срещу Меркел, ще расте влиянието на Мари льо Пен във Франция и центробежните тенденции в Шотландия, Каталуня, Корсика, Бастия. НАТО ще продължава да пълзи на Изток и да придвижва ядрено оръжие в същата посока, което е нарушение всички договорености от началото на 90-те години в сферата на контрола на оръжията и въоръжените сили.

Европа и светът навлизат в напълно нов етап, в който вече няма договорна основа за избягване на локални и глобални военни конфликти.

Това е началото на краха на западната капиталистическа цивилизация и краят на Американския век, който вместо да продължи 100 години, продължи точно 1 година, т.е. до 11 септември 2001 г. – събитията в Ню Йорк, след което се превърна в агония. Това е началото на истинския постамерикански ХХІ век, който ще има коренно различни параметри. Това е началото на Първата глобална Велика депресия, краят на Новия световен ред и началото на Новия свят, който ще се изгражда през целия текущ век.

Разбира се, еднополюсният свят никога не е бил повече от една обикновена метафора. Реално САЩ нито в един ден не успяха да постигнат унищожително превъзходство над останалия свят. Но не става дума за "закриването" на САЩ и дали те ще паднат до втора или трета лига, още повече, че в момента никой не бърза да ги измества. САЩ сами се изпратиха в нокаут и сега висят безпомощни на въжетата на ринга. И няма кой да хвърли кърпата на ринга.

Дали САЩ ще издържат, дали ще се разпаднат като единна държава, дали ще станат някаква територия с особен визов режим? Тези въпроси на пръв поглед са лишени от смисъл. Но в днешния свят е натрупана твърде много материална мощ и много малко смисъл.

Тази икономическа, политическа и социо-културна криза, в която се оказаха САЩ, е край и на цивилизацията, която знаем.

Ще започне съвършено различно устроена реалност, която няма да има нищо общо със сегашните понятия. Не става дума само за преход от еднополюсен към многополюсен свят, тъй като реално първият въобще не успя да се появи. Става дума за новия цивилизационен модел, или както се казва парадигма, която вероятно ще лежи извън конфликта капитализъм - социализъм, а в нещо ново, неизвестно и непроучено.

Светът се намира на прага на преход към нова техно-промишлена и социо-културна система. Основата й ще бъдат създаването на нови технологии, превишаващи ефективността на днешните решения стотици пъти, на открития на нови принципи във фундаменталните науки и пренасянето им в различни сфери на човешката дейност.

САЩ нямат шанс да царуват в света. Техният елит няма необходимия цивилизационен код. Няма програма. Америка е болна цивилизация, израснала на пусто място, без история и корени, присвоила си правото да експериментира със съдбата на други народи.

Днешните САЩ нямат собствена вътрешна логика за развитие. Това е криза на цялата система, по-точно на нейното пълно отсъствие.

Сергей Лавров написа, че Русия иска нова европейска архитектура и докато не се появи нов стабилен политически ред няма да може да се говори за мир и стабилизация в Европа и света.

От момента, в който САЩ разбраха, че хватката им над света отслабва, излязоха от Договора на противоракетната отбрана, извършиха две вълни от разширението на НАТО, разпалиха оранжевите революции, строят споменатите две търговски групировки. За какво сътрудничество с Русия и Китай може да става дума щом като по цялата линия върви остра конфронтация.

След преврата в Украйна ситуацията в Европа стана много опасна. Заради това Москва започна подготовката на нова външнополитическа доктрина за общуване със и в света – алтернатива на американския Нов световен ред.

Става дума за три основни въпроса – за желаното социално устройство, за новата универсална идеология и за създаването на нов съюз, модел за устройството на Новия свят.

Започва нов епичен сблъсък – Новият свят срещу Новия световен ред.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 252, May 2016
Дали ще осъдим Volkswagen за 30 милиарда евро
Управляващата мафия, начело със своя банкянски главатар, би могла да поиска от Volkswagen обезщетения от няколко милиард...
    Панамските офшори са само началото
Яловата дискусия за офшорния скандал в Панама показва неразбиране на проблема и негово замазване.Каква е истината?Офшори...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com