Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Вектори
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Ядрената война е в Черно море (2)
Къде са бомбите В61 на САЩ
10.2016

Ситуацията в района на Черно море претърпя безпрецедентна промяна.

На първо място това е извеждането на тактическото ядрено оръжие на САЩ от турската база Инджирлик и прехвърлянето му /опровергано от Букурещ/ в базата Девеселу в Румъния.

На второ място е скоростта, с която Ердоган се пренасочи към Русия, обръщайки гръб на САЩ и Европа, което постави въпроса за евентуално излизане на Анкара от НАТО.

На трето място беше тристранната среща в Баку на 8 август на държавните глави на Азербайджан, Иран и Русия, която предшестваше срещата на Путин с Ердоган в Петербург и след това в Китай. По този начин става връзката между големия район на Черно море и изграждания нов формат на сътрудничество в предна Азия – от една страна, а от друга – цялата конфигурация на геополитиката, ЕС, НАТО, балтийските държави, Украйна, Румъния, България, Турция, Сирия, Израел, Саудитска Арабия, ОАЕ.

Както виждате, мащабите са огромни и вървят по дължината на целия фронт север – юг на Третата световна война с център в района на Черно море.

Променя се всичко в геополитиката именно в този момент с пренасяне на центъра на силата от Запад, т.е. от САЩ, НАТО, ЕС към Изтока – Русия, Иран, Китай, Индия.

В този момент на промяна на баланса на силите Турция, която е ключова държава в района на Черно море и контролира проливите Босфор и Дарданели, започна отново сближаване с Русия, в отговор на което САЩ започват извеждане на своето тактическо ядрено оръжие от Инджирлик и го пренасят "някъде към Европа".

Какво означава това? Преди всичко е грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие и, което е още по-лошо за такива черноморски страни като България в случай на военен конфликт по линията САЩ – НАТО - Русия. Тази ситуация може да се сравни с карибската криза, но в обратната насоченост. Тогава СССР искаше да изнесе ядрено оръжие до границата на САЩ, сега САЩ правят това до границата на Русия. Тогава светът беше на ръба на ядрената катастрофа, днес отново е там, но, ако тогава кризата беше далеч от нас - в Карибско море, сега е в нашето Черно море. Дотам ни докараха всички тези пронатовски и проамерикански режими, начело със сегашния на мафията.

На второ място, ако изнасянето на оръжието в Девеселу е истина, САЩ признават, че Турция е загубена за тях за дълго, или завинаги. А както е известно ядрено оръжие е опасно да се държи на територията на враждебна държава. Дали сега режимът в Румъния ще поеме тази отговорност и риск още повече, че в споменатата база няма инфраструктура за ядрено съхранение и защита.

Защо Румъния, или на следващ етап Украйна? Защото ядреното оръжие не е аргумент за Сирия, а за стратегическия противник, който за САЩ е Русия. Ядрени заряди на територията на Румъния /или Украйна/ могат да бъдат насочени само срещу Русия и оттам САЩ ще застрашават само Русия.

Девеселу обаче не разполага с необходимата инфраструктура за поддържане на тактическо ядрено оръжие. Разполагането на американската ПРО на същата база не означава, че пистата е готова да прима тактически ядрени самолети. Девеселу не притежава и необходимите складови, специални технически и защитни системи.

Но Девеселу е само на 800 км от Крим и може да бъде достигната в едно мигновение от руските, базирани на морето нови крилати ракети "Калибър" и с много други средства.

Това означава, че в Пентагона са в хаос и паника и в период на опасни преоценки на програмите. Германия, Франция, Италия и Великобритания след Брекзита не са ключови играчи в този процес. Самите американци не знаят какво да правят в новата ситуация в Турция, Сирия, Ирак и Черно море. Но явно съвсем не се интересуват от съдбата на новите си марионетки като Румъния или България, които автоматично влизат в прицела на евентуалния отговор на Русия.

Може ли Румъния да е само транзитен преход, след което ядрените заряди ще отпътуват на друго място? Инфраструктурата за тяхното поддържане е много скъпа. Инджирлик в това отношение беше една от най-добрите бази на НАТО.

Друг удар за САЩ дойде от споменатата тристранна среща на лидерите на Русия, Азербайджан и Иран в Баку. Въпреки своите разногласия, особено по енергийните въпроси, тримата президенти намериха общ език по важния въпрос за международната сигурност. Очертава се реална перспектива за потушаване на конфликта около Нагорни Карабах в евентуално въвеждане на руски миротворци на началния етап в търсене на решение с политически диалог.

Когато говорим, че бъдещето на Черно море зависи предимно от страните, разположени на неговите брегове, това е правилно само за лабораторно чиста ситуация. Но в реалния живот нещата не са такива. Стремежите на САЩ да попаднат в недостъпните досега за тях морета, в това число Черно море, не е от днес. В какво се състои силовата политика на САЩ в района? Нещата не са много сложни. Нужно е да излязат на границите на Русия и да оказват давление върху руските структури за противовъздушна отбрана, разположени по периметъра на руските граници. Черно море тук е много важно. Но за спокойствието на Русия важно е и Каспийско море, където американците въобще не могат да попаднат. Затова на САЩ е нужен Иран, което обяснява и пируетите на Обама към Техеран през последните години. Ако САЩ успеят да сключат с Иран някакъв договор, тогава американска флотилия може да се появи на Каспия и теоретично може да стигне по Волга до самото сърце на Русия.

Това означава, че Черно и Каспийско море са две части от един и същ военен сценарий за давление върху Русия. САЩ искат да имат възможност да отрежат Русия от централните й области. Проблемът сега е в това, че САЩ и НАТО са свикнали сами да контролират ескалацията и да я повишават или понижават в удобния за тях момент. Сега обаче ескалацията не могат да контролират и тя може да живее собствен живот, т.е. САЩ няма да са доставчик на събития в района и ще изпитват върху себе си последствията от тези събития.

Това се отнася на първо място за Черно море. С Турция, като основен съюзник, САЩ можеха да управляват всичко, което става вътре и извън нея. Но след опита за преврат срещу Ердоган това вече не е истина. САЩ и НАТО започват да изпитват неудобство в колониалната си военна политика. Но мащабите на проблема с Турция са за първи път в историята на НАТО и могат да доведат до неговата кончина. Възможностите за давление на САЩ върху Турция са малки. В Белия дом разбират, че НАТО, а и САЩ са на ръба на краха на евроатлантическата доктрина. Ясно е, че с излизане на Турция от НАТО ще започне разпадането на пакта.

Зад кулисите се говори, че в САЩ вече са взели на разработка проекта за унищожение на Ердоган, вероятната дата за изпълнение на сцената е краят на 2017 г.

Но дотогава ситуацията в района може да се промени радикално и плановете на САЩ отново ще бъдат обезвредени.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 256, October 2016
Защо кабалата избра Хилъри
В момента, в който пиша тези редове, все още нищо не е ясно. И не е ясно дали ще стане ясно. Всичко е възможно с така на...
    Запомнете лятото и есента на 2016 г.
Запомнете добре лятото и есента на 2016 г. Именно през тези няколко месеца се решава въпросът "мир или война" по големия...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com