Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геофизика и геополитика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Йелоустоун – край или предупреждение
11.2016

Ембаргото на каквато и да било информация за ставащото в Йелоустоунския национален парк в САЩ става все по-плътна и непроницаема. Основният въпрос дали този мегавулкан ще изригне или ще бъде взривен става все по-настоятелен. Защото супервулканът в Йелоустоун отдавна е не само геофизически, но и геополитически проблем, един от най-големите на съвремието.

Според американски вулканолози супервулканът може да изгърми през следващите две години. Според някои европейски специалисти той може да изгърми всеки момент. Или да му се помогне. Така или иначе, вулканът ще унищожи две трети от територията на САЩ, от което ще започне и световната катастрофа.

От разработените компютърни симулации се вижда, че лавата ще се издигне високо в небето и пепелта ще покрие близките територии със слой от 3 метра на разстояние 1600 км. В резултат, две трети от САЩ ще станат необитаеми заради токсичния въздух, милиони ще измрат, останалите ще емигрират на юг или към Европа, което също ще е под въпрос.

В момента магмата е толкова близо до земната кора в парка, че земята се е издигнала с повече от 1,5 метра, а в някои места от нея излиза топлина, което не може да с обясни по друг начин освен с предстоящо изригване на огромния вулкан.

Досега постоянно следим ситуацията в Йелоустоун. Ще припомним, че всичко започна невинно. През 2002 г. в Йелоустоунския парк избиха почти едновременно няколко нови гейзера с гореща лечебна вода. Местните туристически компании се зарадваха и започнаха да ги рекламират, което значително увеличи посетителите в парка, които преди това бяха 3 милиона годишно. Но още през 2004 г. правителството на САЩ изостри режима на посещения в парка. На неговата територия се увеличиха охранителите, някои зони бяха обявени за закрити за посещения. Нахлуха сеизмолози и вулканолози. Те и по-рано работеха тук, защото паркът е наистина уникален и е огромна тапа в гърлото на спящ вулкан. Целият парк има площ от 3825 км и е т.нар. калдера, която е с размери 55 на 72 км. И именно заради тези гигантски размери учените в началото даже не подозираха какво се намира под земята. Оттук са и горещите гейзери, които са нагрявани от разтопената магма.

Комисията за изучаване на вулканичната дейност все по-често посещаваше Йелоустоун. Какво откриха там не е ясно, тъй като нищо не се съобщаваше. Но известно е, че през 2007 г. към президента на САЩ беше създаден научен съвет с особени пълномощия. В него влязоха няколко водещи геофизици и сеизмолози, както и членове на Съвета за национална сигурност, в това число секретарят на отбраната и представители на разузнаването. Този орган оглави лично Буш-младши.

През същата година Йелоустоунският национален парк премина във ведомствено подчинение от департамента за вътрешните работи към прякото управление на научния съвет.

Повишеното внимание беше ясно. Властите разбраха, че вулканът се събужда и че избилите нови гейзери са само началото. Сеизмолозите откриха под парка подем на почвата. От 2007 г. до 2011 г. ставаше дума за 1,78 метра. За сравнение – през предишните 120 години подемът беше не повече от 10 см. Изводите на сеизмолозите бяха потвърдени от математиката. Разработен беше алгоритъм на "жизнената дейност" на вулкана. Резултатът беше шокиращ.

През 2008 г. някои учени започнаха да успокояват, говорейки, че магмата се издига само с 8 см годишно, че е разположена на 10 км под кратера и е рано за тревога, но, ако се качи на 2-3 км тогава ще има сериозна причина за тревога.

Междувременно още през 2006 г. други учени твърдяха, че изригването ще бъде съвсем скоро.

След това новите данни показаха, че подемът на магмата продължава. Температурата на почвата в някои места стигна точката за кипене, отвориха се разломи, от които започна да излиза водороден сулфид и вулканични газове, съдържащи се в магмата. Всичко това вече принуждаваше учените да говорят, че страшната дата наближава. И, че изригването ще стане до 2016 г.

Как всъщност ще изглежда изригването на супервулкана.

В началото давлението на магмата върху тънката повърхност на земята постепенно нараства. Образува се гърбица с височина няколкостотин метра и диаметър 15-20 км. По периметъра на гърбицата се появяват много пукнатини, а след това цялата негова централна част пропада надолу в бездната. Рухналата порода рязко се изстрелва от недрата в гигантски фонтани от лава и пепел.

Силата на този взрив ще е колосална и засега няма еквивалент. Никой не знае каква ще е мощта. Съвременният човек не се е сблъсквал с това явление. Едно от последните изригвания, приближаващо се с мащабите си към очаквания Йелоустоун е станало в Суматра преди 73 000 години, когато взривът на супервулкана Тоба е съкратил населението на Земята около 15 пъти и когато живи на цялата планета са останали само 5-10 хиляди души. С толкова са се съкратили и животните... Загинали са 3/4 от растителния свят на северното полукълбо. На мястото на този взрив се е образувала котловина с площ 1775 кв.км, в която може да се поместят Ню Йорк и Лондон.

Йелоустоун със своите габарити е два пъти по-голям от Тоба. Последен път взрив в парка е имало по времето на динозаврите. Възможно е и от това да са измрели.

Как ще стане взривът?

Няколко дни преди него земната кора под супервулкана ще се издигне с няколкостотин метра. Почвата ще се нагрее до 60-70 градуса. В атмосферата рязко ще нарасне концентрацията на сероводород и хелий. В началото ще изригне облак от вулканична пепел, която ще се издигне в атмосферата на 40-50 км. След това ще започне изхвърляне на лава до огромни височини. Тя ще покрие огромна територия. Взривът ще се съпровожда от мощни земетресения и потоци от лава, развиващи скорост от няколкостотин километра в час.

В първите часове на разрушение ще бъде подложено всичко в радиус 1000 км около епицентъра. Тук в смъртна опасност ще е целият американски северозапад, Сиатъл, части от Канада, Калгари и Ванкувър. Те ще получат потоци от разтопена пирокластична вълна. Този най-опасен смъртоносен продукт от изригването ще се появи, когато налягането на биещата високо в атмосферата лава ще отслабне и част от стълба ще се срине върху околностите с огромни потоци изгарящи всичко по пътя си. В тези потоци не е възможно да се оцелее. При температура над 400 градуса човешкото тяло ще се свари. Ще бъдат убити около 200 000 души в първите минути след началото на изригването. Ще последва серия от земетресения и цунами. Те ще вземат десетки милиони човешки животи по планетата при условие, че Северна Америка няма да потъне под водата като Атлантида.

След това облакът от пепел от вулкана ще започне да се разпростира на ширина. В течение на денонощие в зоната на бедствието ще се окаже цялата територия на САЩ до Мисисипи. Вулканичната пепел е не по-малко опасна. Частиците на пепелта са толкова малки, че попадайки в дробовете се втвърдяват и се превръщат в цимент. С дебел слой пепел ще бъде покрита цялата територия на САЩ от Монтана до Мексиканския залив. Озоновата дупка над континента ще нарасне до такива размери, че равнището на радиацията ще бъде смъртоносно. Северна Америка ще се превърна в изпепелена земя.

Йелоустоунският гигант ще провокира изригването на няколкостотин обикновени вулкана по целия свят. Изригването ще продължи няколко денонощия, хората и животните ще продължат да умират от задушаване и отравяне. Въздухът над САЩ ще бъде отровен така, че човек ще може да диша не повече от 5-7 минути.

Хиляди кубически километри пепел след 2-3 седмици ще прекосят Атлантида и Тихия океан и след месец ще закрият Слънцето по цялата земя.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 257, Nov. 2016
Напрежение в Централна Азия
На 29 август, по време на визитата на президента на Туркменистан Бердимухамедов в Берлин, се случи инцидент, за който не...
    Конспирация ли е теорията на конспирацията (5)
Съществува ли задкулисно световно правителство? Този въпрос се задава от милиони хора по света.Наполеон е казвал, че "па...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com