Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Mein Trumpf" на сцената на Белия дом
Доналд Тръмп – преврат, революция или театър
12.2016

На 20 януари 2017 г. новият президент на САЩ Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом.

Дали ще започне радикална промяна на политиката на Вашингтон? Никой не знае – сега, и още доста време.

Въпросът за ориентацията ще виси над главите на Тръмп и неговия екип, а заедно с това и опасността от фатална грешка в самооценката на мястото на САЩ в съвременния свят.

За да съм достатъчно ясен – САЩ са в кома, жив труп, реанимирането е почти невъзможно, но никой няма да им пречи в опитите, най-малко Русия и Китай, които нямат намерение да поемат отговорността за погребението на САЩ и за онова, което ще остане след него, в това число американското ядрено оръжие. Напротив, Москва и Пекин ще помагат на Тръмп да изведе от комата САЩ, които, според законите на политическата некрология отдавна трябваше да са в гробищата.

Това не е жестока оценка, а възможно най-реалната.

Дали Тръмп ще тръгне от нея, не е ясно. Но, така или иначе, ще се опита да спаси американския капитализъм. Именно системата на американския капитализъм. Защото Тръмп /и Хилъри/ са творение на системата. И, тъй като е от моето поколение, накратко ще се опитам да ви обясня за какво става дума.

Днешната Америка е като финалните кадри от култовия филм Easy Rider, в който в канавката на шосето гори Harley Davidson, под звуците от някогашния бард на протеста Боб Дилън Flow, River, Flow, а двамата бейкъри от Калифорния – Питър Фонда и Денис Хопър, са разстреляни от пътника на един старичък пикап.

Акцентът във филма беше за бунта на поколението на 60-те години, моето поколение – и на Запад и на Изток, който достигна своя апогей през 1968 – 1969 г. Несъмнено това бяха - и на Изток и на Запад – най-силните поколения в историята на капитализма и социализма. Така винаги е след голяма война.

В САЩ Тръмп и Хилъри бяха участници в това поколение на бунтарите, което през отминалите оттогава 50 години мутира по удивителен начин, като бунтарите станаха самата Система, не по-малко жестока и тоталитарна, отколкото онази, срещу която въстанаха през 60-те години. И днес те са олицетворение на създалата ги система, която искат не да унищожат, а да поправят или реанимират. Символът на бунта срещу системата от споменатия филм не са наркокуриерите, а онзи американец със стария пикап, който се изправи срещу тях.

Това е системата, която започна от бунта на "поколението на цветята", която постепенно премина в идеята за създаване на либерален анклав на планетата в САЩ. В началото тя се появи като алтернатива на СССР и социализма, след това започна да живее самостоятелен живот и отгледа огромен и зависим елит, който свързва своя жизнен успех с успеха на системата.

А под нея стои определен финансово-икономически модел, който не е безкраен във времето. Сега победата на Тръмп става изведнъж символ на края на тази концепция.

Но дали е наистина така? Дълбоко се съмнявам. Както и мотото на споменатия филм за своеобразното стълкновение на "младите" – от крайбрежието на САЩq и "мракобесието" на населението от дълбочината на страната, което звучеше като: "те тръгнаха да търсят Америка, но не можаха да я намерят никъде".

Тръмп е в подобна роля. Тръгва да търси Америка на своята младост, но тя вече не съществува. "Добрата, стара Америка" отдавна я няма. На нейно място се появи чудовището на либералния финансов глобален капитализъм.

С Тръмп парадоксът е, че един напълно системен играч готви отвътре взривяването на системата, както системният Горбачов срещу системата в СССР. Знаем как завърши онзи опит. Трагично.

Не обръщах много внимание на онова, което говори Тръмп по време на кампанията. Тогава всеки говори каквото иска. Но едни негови думи ме накараха да се замисля. А именно, ако той наистина започне да прави онова, за което говори, ако изведе САЩ извън контрола на транснационалната олигархия, която е основата на системата на съвременните САЩ, това ще е революция. В същия момент ще рухне не само Америка, но и структурата на цялото сегашно мироустройство, тъй като фундаментът му е неограничената власт на транснационалните олигархични кланове, т.е. на либералния капитализъм, докарал САЩ до вратата на историческите гробища. Ако това е истина, ако Тръмп не се спре или не го спрат неговите врагове или спонсори, в близко време светът ще стане различен. Ще се промени всичко. Навсякъде – в Америка, в Европа, в Русия, в Близкия Изток, в Китай. Как ще се променят – със сигурност никой не знае.

Що се отнася до вътрешния разрез на изборите и причините за победата на Тръмп, несъмнено в САЩ се задълбочава разколът между болшинството и малцинството - между онази "дълбока Америка", от която обикновените американци не са пътували нито веднъж в чужбина и са 99 процента - от една страна, а от друга - глобализираната прослойка, която е само 1 процент, но която притежава над 50 процента от националните богатства на Америка, т.е. между бедните и богатите, в която вече не съществува средна класа, чието почасово заплащане е два пъти по-малко отколкото в средата на 70-те години, като сега социалният мир се поддържа за сметка на колосалния дълг – личен, корпоративен и държавен над 100 трилиона долара, което доведе до нещо невъобразимо, че всеки американец днес дължи на истинските собственици на тази държава – банкерите, по 150 000 долара.

В тази обстановка да се определи победата на Тръмп като закономерна не става. Равновесието в обществото, минаващо не по един, а по няколко разреза, е толкова крехко, че опитите на новия президент да преразгледа сегашния курс ще предизвикат цунами, която ще помете всичко. В затворен кръг.

Освен това Тръмп имаше на изборите не най-силния съперник – Хилъри Клинтън, която спечели номинацията на демократите с гигантски усилия и мошеничества. Нейната популярност в обществото е ниска, а количеството скандали – безкрайно.

Заради това онова, което ни се предлага като факти за изборите, реално са митове, а именно:

  • че изборите бяха между съвършено различни кандидати;
  • че те предложиха различни концепции за САЩ и света и за решаване на натрупалите се проблеми;
  • че е победил кандидатът, който се противопоставя на глобалната политическа и финансова върхушка.

Това са митове.

Един от тях е и за високото участие на гласоподавателите. Реално, 48 процента от американците не гласуваха. Има много причини за това, сред които всеобщото неодобрение на двамата основни партийни кандидати и слабостта на "третата партия", т.е. американците предпочетоха да си останат вкъщи и да не си губят времето. Не вярват на никой. По този начин Тръмп реално спечели само с 25 процента от всички гласоподаватели.

Друг мит е митът на революцията на Тръмп.

Кампанията на Тръмп беше типична демагогия на американските политици. И преди него Обама обещаваше да работи за мир, просперитет, социална справедливост и имиграционни реформи. Нищо подобно. Успя само да одобри 2 трилиона долара за спасение на фалиралите банки.

Тръмп ще включи редови републиканци в своя кабинет, сред тях и онези, които бяха срещу него преди изборите. Популистките обещания за реиндустриализиране на САЩ ще срещнат съпротивата на републиканците в Конгреса с връзки с финансовата олигархия. Обещанията на Тръмп да върне в страната трилионите на транснационалните корпорации ще си останат обещания, защото са неизпълними, въпреки провала на транснационалите да реколонизират Китай.

Заедно с това и обещанието за връщане на "добрата, стара Америка" ще остане без пълнеж.

С други думи, Тръмп ще провежда политика, която съвпада с дневния ред на традиционните републиканци и ще бъде вариант на политиката на Обама в полза на Уол стрийт.

Значи, президентът Тръмп ще се отличава силно от кандидата Тръмп. Думите ще са едни, делата – различни.

Заради това случилото се на 8 ноември в САЩ е в по-малка степен победа на Тръмп отколкото провал на неговите противници. Победата на Тръмп не е отрицание на системата, а нейно следствие, и ще търси нейното реанимиране в новите условия.

Всъщност САЩ винаги са намирали потенциал да се измъкнат и от най-сложни ситуации. На рубежа на 70-те и 80-те години, когато заради нефтената криза бяха на смъртно легло при Джими Картър, неочаквано им помогна друг клоун от Холивуд – Роналд Рейгън, и страната се измъкна от гроба. Пътьом още успя да погребе СССР, който вече беше спечелил Студената война, но беше предаден от шарлатанина Горбачов.

След това САЩ три мандата смилаха онова, което откраднаха от СССР и от социалистическия лагер, без много шум и фокуси. Тук бяха необходими професионални лешояди, като Ротшилд и неговите банкстери.

След това експериментът продължи и отново за всеобщо удивление изнамериха един идиот и невежа Буш-младши, който обаче постигна всичко, което му възложиха – взриви кулите насред Ню Йорк, подпали Близкия Изток, открадна Грузия, Украйна и Източна Европа от Русия, затрупа с фалшиви долари руснаците и китайците, получавайки от тях реални суровини и производства.

След Буш-младши изнамериха неамериканския американец Обама, чиято задача беше да поддържа войните в Близкия Изток и в Украйна.

Сега дойде ред и на Тръмп, който обаче ще се сблъска с качествено нова ситуация и в икономиката, и в света.

В икономиката сегашният модел на либералния финансов капитализъм е изчерпан напълно. Край. Именно той докара САЩ до гробищата. Тръмп ще трябва още в началото да предприеме редица мерки за реформиране на системата и на държавното управление на САЩ.

На първо място, ще трябва да извърши одит на Федералната резервна система, което не е правено от над 100 години от съществуването на тази институция, ще трябва да смени сегашния председател на Федералния резерв Йелен, която е зависима от ръководството на Демократическата партия.

На второ място, Тръмп вероятно ще се върне към закона на Глас-Стигъл, който действаше в САЩ през периода 1933-1999 г. и който беше отменен от Бил Клинтън в изгода на банкерите и Федералния резерв. Целта е отново да бъдат разделени в банковата дейност инвестиционните и кредитните операции, което ще предотврати спекулативните игри на банкерите на финансовите пазари с парите на техните клиенти.

На трето място, Тръмп ще започне практическа реализация на закона на Дод-Франк за банковата реформа, който не мина при Обама, предвиждащ разкрупняване на банките и засилване на банковия надзор.

На четвърто място, Тръмп заяви, че по-нататъшното нарастване на дълговата пирамида на САЩ е невъзможно и ще завърши с катастрофа. Той иска да започне преговори с държателите на американски дългови книжа за преструктуриране на дълга на САЩ. За собствениците на САЩ това обаче е ерес. Те никога даже и не са помисляли да изпълняват своите дългови задължения към чуждестранните държатели на американски книжа. Но, тъй като голямата част от американците са срещу банковия капитализъм. Тръмп ще има подкрепата не само на републиканците.

Всичко това ще означава и атака срещу системата и евентуално поражение на либералната финансова върхушка. Защото без емисията на долари тя не може да съществува, по-точно може, но тогава делът им в световната икономика ще падне до 5 процента.

Заради това финансовата глобална върхушка с всички сили иска да запази глобализирането, което представя като нещо обективно.

Налице е разкол не само в американската, но и в световната върхушка. Победата на Тръмп може да доведе до преформатирането на цялата западна икономическа и политическа система. Възможно е това да е революция отгоре, стартираща нова фаза към посткапиталистическото бъдеще.

Някога се говореше, че революцията се ражда не от победния клинч на възхождащите класи, а от предсмъртния рев на онези класи, които всеки момент ще бъдат затрупани от вълната на прогреса. В този план победата на Тръмп не е на някакви сили на доброто, а поражение, поне засега, на най-хищните и паразитиращи сили, довели целия свят до катастрофата.

За възможните изменения в света ще говорим в следващите броеве. Тук само ще отбележа, че:

  • нито един от досегашните и бъдещи президенти на САЩ няма да престане да счита Русия за заплаха № 1;
  • основният сблъсък обаче ще бъде между САЩ и Китай. Китайците издържаха глобализирането на транснационалните корпорации които сега искат да върнат производствата си обратно в САЩ, където обаче нямат мощности, капитали, работна сила;
  • задачата на Тръмп е да спаси американския капитализъм, т.е. ще преразгледа и глобалните търговски споразумения, TTIP, TPP, SITA и ще ги замени с двустранни споразумения. САЩ няма да се нуждаят и от Световната търговска организация;
  • САЩ ще пуснат Европа в свободно плаване "да се оправят сами". Може и НАТО
  • като бизнесмен Тръмп ще се освободи от всички токсични активи в Близкия Изток, Украйна, Източна Европа;
  • на някакъв етап ще предложи светът да бъде разделен на нови валутно-икономически зони, т.е. нова валутно-финансова "Ялта";

Ако има нещо положително, поне засега, е, че светът се отдръпна от прага на ядрената война.

Но по-нататък ще бъде все по-трудно...


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 258, December 2016
Мохенджо-Даро и ядрената война
Дали Мохенджо-Даро е бил първият град в историята на Земята, подложен на ядрена бомбардировка?През 1922 г. на един от ос...
    Войната в Сирия в решителен и заключителен етап
С битките за Алепо и Мосул войната в Сирия и Ирак навлезе в своя решителен и вероятно заключителен етап.В близките 3-4 м...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com