Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Абсолютното оръжие на Русия
"Сармат", "Циркон" и "Статус-6"
Военен анализ на "Строго секретно"

Даже големите оръжейни експерти не забелязаха последните най-важни събития, станали в тази област и в надпреварата между Русия и САЩ.

Нещата могат да се формулират по следния начин – Русия не само възстанови стратегическото равновесие със САЩ, но и постигна напълно нова ситуация с превъзходство в трите основни бойни среди – в космоса, във въздуха и във водата, с трите оръжейни образци: "Сармат", "Циркон" и "Статус-6".

Да започнем с новата стратегическа хиперзвукова ракета "Сармат", която беше в центъра на вниманието на неотдавнашно посещение на Путин в Държавния ракетен център "Макеев" в Челябинска област, производител на междуконтинентална балистична ракета от пето поколение РС-28 "Сармат", която в края на септември 2016 г. с хиперзвуковите бойни глави обозначението Ю-71 порази целта на полуостров Кура.

"Сармат" може да излиза на суборбитална траектория и да захожда към целта през Космоса. Това означава възможност за атака например срещу САЩ от Космоса не по най-късата права, а от всяко направление, и през Северния, и през Южния полюс. Траекторията се прокарва така, че да се избегнат районите с масирани средства на ПРО на САЩ. Това е постигнато за сметка на използването на по-ефективна двигателна систма, както в първата, така и във втората степен. Предвижда се увеличение на мощността за сметка на използване на последния етап на ускорителен блок. Проникващата способност на бойните глави на новата ракета е уникална. Тя се дължи не само на качествата на самата ракета, която, до отделянето от нея на бойните блокове, има възможност да маневрира с високи натоварвания. Висока маневреност имат и самите бойни глави. Освен това те имат и средства за радиолокационна борба. Точността им нараства. При насочването към целта сега максималното отклонение е 5-10 метра. Това дава възможност при необходимост да се използват вместо ядрени, кинетични бойни части, които ще разрушат обектите на противника с механичен удар с огромна енергия.

Към 2020 г. ракетата ще бъде въоръжена и с хиперзвукови бойни глави, които сега имат кодовото название "изделие 4202". Изпитанията им започнаха през 2010 г. Тяхната скорост е в пределите 17-22 М. Бойната глава ще може да извършва по-дълъг хиперзвуков полет в атмосферата, маневрирайки във вертикална и хоризонтални плоскости.

"Сармат" ще бъде с тегло не повече от 110 тона, на нея ще има няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване.

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване, и още повече – да се унищожи такава ракета е невъзможно. Далечината на обхвата на "Сармат" ще надвишава 11 000 километра.

За сметка на това, че тази ракета лети не по класическа балистична, а по ниска траектория, времето за долитане до целта се съкращава, а хиперзвуковата маневрираща бойна глава ще лети в атмосферата доста по-дълго, и от своя страна ще увеличи възможностите за своето бойно използване. Но най-главното е, че новият боен блок на Сармат /американците го наричат Ю-71, а руснаците – 4202/ е управляем по време на цялата траектория на своя полет. Ако това е наистина така, ако руснаците са успели да решат този най-сложен проблем за дистанционно управление на бойната глава, летяща в атмосферата в плазмен облак с колосална скорост, точността на нейния удар може да се сравнява с точността на GPS или на Глонасс, т.е. до няколко метра.

При такава точност не е нужен нито ядрен, нито даже обикновен заряд. Бойният блок може да бъде чисто кинетичен с проста бойна глава. Без никакво взривно вещество вътре в нея. При тегло на тази глава например от 1 тон, а "Сармат" ще може да носи до десет тона полезен товар, и при тази колосална скорост, с която тази глава ще удари в земята, ефектът ще е равен на взрив от стотици тона тротил и гарантирано ще унищожи всяка цел на повърхността или под нея, защитена от многометров слой железобетон.

Всичко това означава, че след въвеждането на "Сармат", Москва, даже без използването на ядрено оръжие, ще получи уникалната възможност за глобален изпреварващ удар, т.е. да унищожи на Земята всяка цел с известни координати в течение на 30-40 минути.

Едновременно с новата информация за "Сармат" се появи и названието на крилатата хиперзвукова ракета "Циркон", която ще бъде на въоръжение на крайцерите "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов".

Модернизираните крайцери ще имат по десет пускови системи ЗС-14, които освен "Циркон" могат да изстрелват "Оникс" и "Калибър", чиято скорост в момента надвишава два пъти скоростта на звука. Но най-важна е "Циркон". С нея Русия ще покрие целия световен океан, като американските самолетоносачи ще си стоят в пристанищата, но и там няма да са в безопасност.

С какво "Циркон" се отличава от споменатото аеробалистично хиперзвуково оборудване, известно като 4202.

На първо място, "Циркон", за разлика от 4202, изпълнява целия полет в атмосферата на Земята значително под "линията на Карман", условната граница между атмосферата на Земята и Космоса.

На второ място, ако 4202 е стратегическа система, позволяваща да се поразяват цели на разстояние хиляди километри, "Циркон" е противокорабна ракета, която е развитие на линията на противокорабните ракети "Базалт" – "Гранит" – "Оникс", и унищожава надводни и наземни цели на далечина 300-400 км.

Освен това "Циркон" не само трябва да долети до определения район, но и да откри целта, да преодолее въздушната отбрана на противника и радиоелектронните смущения, да се ориентира към нужния обект и да го порази. Заради това изискванията към системата за управление и насочване на най-новата ракета също са много високи.

Трябва да се предполага, че руските инженери са успели да решат минимум три сложни задачи:

  • намерили са начин да преодолеят разрушението на корпуса на ракетата от прекомерното нагряване заради съпротивлението на въздуха;
  • успели са да неутрализират плазмения облак, появяващ се около този толкова бърз обект, което води до загуба на контрола над ракетата;
  • успели са да създадат специално за хиперзвуковите ракети нов вид гориво Децилин-М.

В началото на декември дойде и новината за изпробване на най-новото и вероятно най-страшно оръжие – гигантското торпедо с термоядрена бойна глава с ужасяваща мощност "Статус-6".

Според данни на разузнаването на САЩ това е станало на 27 ноември, като торпедото "Статус-6" е било изстреляно от специалната подводница Б-90-Саров.

"Статус" е поредната революция торпедо, което достига скорост от 90 възела на дълбочина до 1000 м. Обхватът е 10 000 км, а размерът на бойната част е 6,5 метра. Там може да се разположи термоядрен заряд с мощност от 100 мегатона. Взривен до крайбрежието на САЩ той ще предизвика гигантска цунами, която ще унищожи крайбрежните щати заедно с военните бази, летища и военни заводи. И "Статус-6" е отговор на Русия за изграждането от САЩ противоракетна отбрана.

По този начин до 2020 г. освен другите въведени нови оръжия – изтребители от пето поколение, бронетехниката на танковата платформа "Армата" и обикновеното въоръжение на ядрената триада, Русия ще притежава и хиперзвукова стратегическа ракета "Сармат", хиперзвукова крилата ракета "Циркон" и ракетното торпедо "Статус-6".

Това е напълно достатъчно. Шах и мат.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 259, January 2017
Pizzagate – скандалът на столетието
Заради понятни причини, в САЩ и Англия правят всичко възможно да потулят този скандал или да отвлекат вниманието от него...
    Спокойно! Това е краят на началото
В началото на 2017 г. бих искал да ви зарадвам с малко оптимизъм, но за съжаление преобладава "песимистичният календар"....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com