Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Войните на 2017 г. – продължение от 2016 г.
Десетки запални точки с каскадни кризи
02.2017

Всъщност новата 2017 г. започна в последните дни на 2016 г., по-точно в деня, в който едновременно станаха атентатът в центъра на Берлин, убийството на руския посланик в Анкара и стрелбата в джамията в Цюрих.

Всичко това се случи в един ден. През следващите дни тероризмът, стрелбата и труповете продължаваха като предвестник за това, което ще се случва и през 2017 г.

Едновременно новият президент на САЩ Доналд Тръмп, в хаос от идеи, намерения и цели, започна да атакува Китай, Русия, НАТО, Германия като им поставяше условия, още преди да е влязъл в Белия дом какво трябва да правят за да му се харесат.

Хаосът и конфликтите ще съпътстват 2017 г. Обратното би било чудо, което едва ли ще се случи в свят, който е в глобален хаос, най-висок от 30-те години на ХХ век, т.е. от навечерието на Втората световна война.

Пулсират десетки запални точки, които могат да произведат каскадни кризи и да взривят света.

Мантрата, наречена глобализиране, произведе междуконтинентална мрежа от десетки военни конфликти и трилионен глобален дълг с квадрилионни деривати.

Какво ще се случи през 2017 г.? Никой не знае.

Досегашният свят се разпада. САЩ вече не са "единствените и избраните".

Русия си върна стратегическия паритет с преимущество при стратегическите ядрени оръжия.

Китай продължава своя възход в нови условия и след отпадането на пазара на САЩ прокарва Новия копринен път към Европа.

Европа, която десетилетия беше най-стабилният световен район, вече не е такъв. НАТО ескалира в Полша и Прибалтика, на Балканите.

Близкият Изток е в хаос.

САЩ навлизат в преходен период. Някои го наричат US-перестройка. Налице са и опити за държавен преврат, организиран от "дълбоката държава".

2017 г. ще е преломна за всички водещи геополитически субекти – САЩ, Китай, ЕС ,Русия, Иран Турция. През нея ще настъпи промяна на баланса между водещите геополитически обединения – на Запада /Г-7 и НАТО/, и на Изток/БРИКС и ШОС/.

До избирането на Тръмп формулата на глобализма предполагаше ескалация на войната от привържениците на американската версия на новия световен ред срещу Русия и други суверенни държави с помощта на Западна Европа и при невмешателството на Китай.

Но, заради промените на глобалната сцена, Тръмп ще се опита да наложи различна от досегашната проамериканска еднополюсна версия на глобализирането – преход от глобалното и монополно доминиране на американската олигархия към властта на наддържавното господство. Това ще принуди всеки от споменатите основни геополитически субекти да промени своята външна политика и стратегия на развитие, да определи своята нова роля в света, както и противниците и партньорите.

Est Solum initium est – всичко едва започва.

В САЩ този преходен период трябва да доведе до вътрешно трансформиране и подготовка за лидерство в световната икономика от нов тип, което ще се гради не върху някакъв трансхуманизъм, колосален дълг и гърмящи балони на банкерите, а върху социални и други йерархии на "постконсерваторите", стремящи се да удължат живота на капиталистическата икономика, чрез трансформирането й в посткапиталистическа.

Това обаче вече среща съпротивата на вътрешни паразитни групи в държавното управление, банките, силовите структури. Следователно САЩ навлизат в преходен период на "студена гражданска война", която може да стане в гореща.

Опциите за Тръмп не са много. В началото ще тръгне към изостряне на отношенията с Китай. Но той прекрасно знае, че Китай, освен яденето оръжие има и друго "оръжие за масово унищожение", американски държавни книжа за 1 трилион долара. Ако Пекин ги хвърли на световния пазар печатницата на Федералната резервна система ще бъде унищожена. Китай вече е № 1 и локалната война може веднага да се превърне в Трета световна. През 1914 г. някои хора също мислеха, че войната ще бъде само локална, но тя стана Първа световна.

Същото беше и през 1939 г. – вместо локална тя стана Втора световна.

Сега САЩ се насочват срещу Китай. Но обстановката е коренно различна. Това е нова реалност за Вашингтон.

Войната в Сирия, подпалена от САЩ, изпрати вълна от бежанци към Европа, която се намира в състояние на хаос, нежизненоспособност и фиаско.

САЩ загубиха войната в Сирия. Русия стигна до момента, в който може да игнорира САЩ и се обърна към Турция и Иран за спиране на тази война. САЩ за първи път след Втората световна война станаха неуместни за решаване на конфликт, който всъщност сами създадоха.

Русия само за едно десетилетие стана отново най-влиятелната държава на планетата. Истина е, че нейната икономика не може да се сравнява с мощта на СССР. Истина е, че Кремъл има многобройни проблеми с икономиката, в Украйна, Централна Азия, Прибалтика, Кавказ. Но истина е също така, че руските въоръжени сили в момента са най-мощните и опитни на планетата, че Русия отхвърли идеологическата система, която САЩ налагахаа, че Русия отново става цивилизационна алтернатива.

Действа и съюзът на Русия с Китай, който е уникален в историята. Русия фактически зависи от Китай в областта на стоките и услугите, а Китай зависи от Русия в областта на енергията, отбраната, Космоса и т.н. Това е нещо ново. Никога досега две империи /бивши/ не са решавали да останат отделни, но едновременно да се интегрират. Тръмп ще се опита да насочи Русия срещу Китай. И обратното. Но това е наивно.

За първи път след Втората световна война американски президент трябва да осъзнае, че в триъгълника Русия – Китай – САЩ именно САЩ са най-слабата страна.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 260, February 2017
Путин и Тръмп ще броят отново ракети
Още преди да влезе в Белия дом Доналд Тръмп обозначи позиция спрямо Русия в най-важната област – съкращаването на страте...
    Какво става в Антарктида
Лошите новини, идващи от Антарктида продължават. Заради разширавящата се с огромна скорост пукнатина в шелфа, англичанит...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com