Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Енергетика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Кой контролира и какви са световните запаси на газ
03.2017

Точното количество газ, скрито под земята, не може да бъде определено. Но според някои експерти, става въпрос за 173 трилиона установени кубически метра и още около 120 трилиона, които човечеството още не е достигнало и разработило. Според специалистите, това количество би трябвало да стигне на човечеството за около 65 години.

Къде всъщност са най-големите запаси на газ? И кой ги притежава?

  • Русия: 31,2 – 48,8 трилиона куб.м
  • Иран: 33,6 – 34 трилиона куб.м
  • Катар: 34,6 – 25,2 трилиона куб.м
  • Туркмения: 9,9 – 17,5 трилиона куб.м
  • САЩ: 8,7 – 9,4 трилиона куб.м
  • Саудитска Арабия: 8,1 – 8,3 трилиона куб.м
  • ОАЕ: 6 трилиона куб.м
  • Венецуела: 5,5 трилиона куб.м
  • Нигерия: 5,1 трилиона куб.м
  • Алжир: 4,5 трилиона куб.м

РУСИЯ

Русия притежава най-големите запаси на природен газ. Както се вижда и от таблицата обемът на природния газ е между 31 трилиона кубически метра до почти 50, т.е. от 24 до 40 на сто от световните запаси. Повече от половината ресурси са разположени в Западен Сибир, като една четвърт от тях се намират в крайбрежията на Карско и Беренцево море. Част от прогнозираните залежи са съсредоточени в моретата на Далечния Изток и Арктика, както и в азиатската част на страната, което включва и вече проучените части на Ямало-Панецкия окръг, където, според резултатите от проучванията има все още неоткрити и неразработени газови находища. Европейската част на Русия има само 10 процента от общия обем на най-големите запаси на газ по света. А Уренгойското находище е трето по величина в света. Като цяло то съдържа около 16 трилиона кубически метра, а газодобивът се осъществява от "Газпром".

ИРАН

Иран е вторият по големина притежател на природен газ след Русия. Той притежава около 16% от световния ресурс. Най-важните находища се намират на североизток в близост до Персийския залив, откъдето трябва да започне и строежът на газопровода "Иран – Пакистан – Индия", засега отлаган.

Освен това Иран иска да насочи доставките си на североизток – към Турция, Сирия, Ирак и към кавказките републики. Строителството на този газопровод би трябвало да бъде завършено през 2019 г. и Турция ще получава 6 милиарда кубически метра годишно като транзитна страна към Европа, която, ако проектът бъде осъществен, ще получава два пъти повече доставки от сегашните.

КАТАР

Катар е малка държава, но притежава 22 процента от световните залежи на газ – приблизително 24–26 трилиона кубически метра, които са все още неразработени и се намират в земните недра. А това означава, че Катар може да добива газ в продължение на 150 години.

Подобно на Иран, за Катар най-изгодното трасе е през Сирия и Турция. Стойността на залежите се изчисляват на 10 трилиона долара, а това е повече от общата стойност на залежите на Иран, Русия, Саудитска Арабия и Венецуела взети заедно.

ТУРКМЕНИСТАН

Четвърто място по добив на газ заема Туркменистан, който има реални шансове да влезе в тройката на лидерите, след като през 2015 г. президентът Берди Мухамедов даде нареждане на правителството да увеличи добива на газ до 83 милиарда кубически метра, а износът – до 48 милиарда. Държавата снабдява с гориво не само Китай, но Иран и Русия.

В недрата на гигантското газонефтено находище Галкинише се намират големи запаси. Разработката му започна през 2013 година. Освен това Туркменистан притежава големи залежи на газ около град Йолотан.

САЩ

САЩ има най-големите запаси от шистов газ в света и е лидер в неговия добив. Най-големите залежи се намират в Мексиканския залив. Големите находища са Ред Хоук, Тикондерога и Тъндър Хорс, във всяко от които има 20 милиарда кубически метра. Най-големият добив е в Пойнт Томпсън, който се намира в северна Аляска, а находищата му се разработват още от 1965 г. В недрата на Аляска се намират 3 трилиона кубически метра газ и поради тази причина се строи газопровод, който ще започва от Пойнт Томпсън и ще стига до крайбрежието на Тихия Океан, а от там – Вашингтон.

Само това находище може да обезпечи около 7 милиарда годишното потребление на САЩ.

САУДИТСКА АРАБИЯ

Тук се намират 25 процента от световните запаси на нефт или около 260 милиарда барела.

По отношение на газа, през следващите 10 години, държавата има намерение да удвои добива, но смята да го използва предимно за вътрешно потребление.

Най-голямото находище е Тухман, който е разположен в центъра на пустинята Руб ел Хали.

ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА

214 трилиона кубически метра са запасите на ОАЕ, или 4 на сто от световните, което ги прави един от лидерите в тази област. Основно газът се добива в Абу Даби. ОАЕ са на 5-то място по продажби на нефт, който се съпътства и с добива на газ.

ВЕНЕЦУЕЛА

Осмо място в добива на газ се заема от Венецуела. Една трета от общо 146 трилиона кубически метра са все още неразработени.

Във Венецуела са концентрирани най-големите запаси на нефт в западното полукълбо – около 75-80 милиарда барела. Венецуела е и най-големият износител на "черно злато" в Южна Америка. Освен това тя е член на ОПЕК и една от най-големите износителки на нефт в света

НИГЕРИЯ

В списъка на 10-те най-големи газови сили на девето място е Нигерия, номер 1 на Черния континент. В недрата на земята й се намират около 5 трилиона кубически метра. Нигерия продава в Западна Европа, САЩ, Индия и Бразилия.

АЛЖИР

Едни от големите находища на газ се намират в Алжир. Страната е на 10-то място в списъка. Запасите на газ са около 4,5 трилиона кубически метра. Най-големите находища са Незла, Гърд Нус и Уенд Нъмър.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 261, March 2017
Геополитиката и Новият световен ред (2)
В предишния анализ се спряхме на основни дефиниции в геополитиката, глобализирането и теорията, преди всичко за Централн...
    НАТО отново излиза на позиции Drang Nach Osten
Прехвърлянето от САЩ на различни видове бронетехника и жива сила по море в немското пристанище Бремерхавен продължава. Б...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com