Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
НАТО отново излиза на позиции Drang Nach Osten
03.2017

Прехвърлянето от САЩ на различни видове бронетехника и жива сила по море в немското пристанище Бремерхавен продължава. Бяха доставени 2500 бройки различна техника /интересно е, че повечето машини са предназначени за топъл и сух климат/, в това число танкове Абрамс, самоходни гаубици Паладин І44, бойни машини Бредли, инженерна техника на гъсеничен и колесен ход. 3500 американски войници долетяха със самолети на транспортната авиация.

Акцията даде началото на операция Atlantic Resolve – Атлантическа решимост, започнала на 31 януари в Полша, а след това в държавите от Балтика до Черно море.

Общо за маневрите от САЩ ще пристигнат над 6000 бройки различна техника, от които 3600 танка, предназначени за четири американски бригади, чийто личен състав може да бъде прехвърлен веднага в Европа.

Да видим за какво става дума.

За нахлуването в Ирак през 2003 г. западната коалиция използваше общо 2800 единици бронетехника. За нейното съсредоточение и подготовка Пентагонът загуби около половин година.

Операцията "Атлантическа решимост" позволява на американската военна машина да съсредоточи в Европа достатъчно сили и средства своевременно. Въпросът е за какво прави това?

В началото на Великата отечествена война 1941-1945 г. нацистка Германия съсредоточи на западните граници на СССР 3332 танка, 17 пълнокръвни танкови дивизии. Значи споменатите 3600 танка са много повече от нуждите за комплектовка на четири бригади.

Танковата дивизия на САЩ наброява 262-351 танка и 432-678 бронетранспортьора. Ако се съди само по танковете, от споменатите 3600 танка може да се формират 10 танкови дивизии или 32 танкови бригадни бойни групи, в чийто състав влиза пехота, артилерия, ПВО, инжинерни структури, разузнавачи, логистика и т.н.

Разполагането на тези сили се планира според разработената през Студената война схема с дълбоко ешалонизиране, но с някои изменения.

В момента на разположение на НАТО е инфраструктурата на три групи съветски войски и армии на страните от Варшавския договор и Прибалтийския военен окръг, без Калининградска област. Това означава развита транспортна система, която дава възможност за бързо прехвърляне на сили и средства във всеки район на европейския военен театър.

От войските, с които разполагат съюзниците на САЩ в Европа, възможно е създаване на армейски групировки, които могат да бъдат хвърлени на Изток, т.е. те са предназначени за интервенция. Но този път западната коалиция няма да преодолява 1500 км, за да стигне до Москва или Петербург. От Нарва – на руско-естонската граница, до Петербург са само 120 км, а от Терехов, на руско-латвийската граница до Москва са 572 км. От границата с Украйна до Москва са 436 км. Единственият фактор, възпиращ агресията на Запада срещу Русия е осъзнаването, че в случай на източен поход Москва веднага ще трябва да използва целия свой арсенал от ядрено оръжие.

Заради това да се разсъждава за възможността от сухопътна война между НАТО и Русия може само хипотетично. На практика, ако САЩ не успеят със своя бърз глобален удар – Prompt Global Strike, насочен към пълно унищожение на руската ядрена триада, всички военни действия ще се сведат до обмен на ядрени удари между противниците.

Но какво ще бъде, ако все пак се появят възможности за сухопътна война между НАТО и Русия с обикновени оръжия. От споменатите 6000 единици бронетехника в това число 3600 танка, се вижда, че Пентагонът планира да създаде именно танкова ударна група с обща численост около 112 000 войници. Тези сили не са достатъчни за настъпателни действия на Изток, което означава, че Вашингтон разчита на танковете, артилерията, бронетехниката, пехотата на своите европейски съюзници, техният флот и авиация.

Според последни данни най-значимите страни от НАТО могат да изпратят в състава на международните западни сили: Германия не повече от 7000 души, Англия – 22000, Франция – до 30 000.

С бронетехниката в Германия не е най-добре – максимум 495 танка Леопард, 1500 БМП Мардер, около 170 самоходни гаубици, 100 реактивни системи за залпов огън и др. От всичко това може да се комплектова само една танкова дивизия в непълен състав.

Франция може да комплектова с танкове само 10-11 бронетанкови батальона, за което са нужни около 450 танка. Основната част от френския личен състав ще отиде за мотопехотните ударни сили на НАТО. Британският сегмент в силите на НАТО е най-боеспособен от всички европейски армии. Англия може да предостави на НАТО около 38 000 души в състава две дивизии и две бригади, комплектовани с танкове Challenger, бронемашини Warrior и т.н.

Общо НАТО може да хвърли в огъня доста мощна ударна сухопътна армейска група от около 187 000 души, около 5100 танка, 15 000 БТР, и БМП, 2200 самоходни артилерийски стволни и реактивни системи и друга техника. Тези сили имат висока боеспособност, но за руския театър са твърде малко. Могат да настъпят максимум на 1-2 направления, а фланговете им ще бъдат открити за контраудари. На руските простори тези 187 000 просто ще изчезнат. Наполеон беше събрал 600 000, Хитлер – няколко милиона. Знаем как завършиха тези разходки на Изток.

Какво имаме още в Европа?

В състава на силите за първо действие влизат по един батальон от Белгия, КАнада, Унгария, Норвегия, Холандия, Испания, Италия и Полша, рота от Люксембург и един датски взвод. Ще е необходимо повече пушечно месо като най-удобна е Полша, която може да даде на силите на НАТО две пълни моторизирани дивизии, 28 000 души, 500 танка, 1600 БТР и БМП, около 300 единици артилерия и друга техника.

Украинската армия не може да се взима под внимание.

При флота и авиацията в момента в Европа на НАТО са подчинени 22 ескадрили ударна авиация с високо ниво на бойна готовност – над 1000 бройки от ВВС на САЩ, Англия, ФРГ, Германия, Белгия, Холандия, Дания, 2 ескадрили на военно-транспортна авиация и т.н. В случай на военни действия те бързо ще бъдат усилени със състава на ВВС на страните от Западна Европа /над 2200 бойни самолета/ и всички средства, с които разполага 3-та и 17-та въздушни армии на ВВС на САЩ.

Обединеният флот на силите за бързо разгръщане на НАТО включват 110 кораба, имащи на борда си крилати ракети, около 500 самолета палубна авиация. Балтийско и Черно море за тях ще бъдат закрити заради добрата руска брегова отбрана. Самолетоносачите ще действат от Средиземно, Северно, Норвежко море и от Персийския залив.

Какъв ще е отговорът на Москва?

Преди всичко това е Калининградска област, която първа ще поеме удара със сухопътните сили и Балтийският флот. Тук без помощта на Беларус ще бъде трудно да се удържи районът. Неговата важност се състои в това, че разположените там ракетни системи Искандер и противокорабните ракетни системи, разположени в анклава, контролират цялата западна половина на акваторията на Балтийско море и практически цяла Полша, както и тясна полоса на граничните райони на Източна Германия. Ракетите на Искандер могат да долетят до Копенхаген и по-далеч.

В случай на масово съсредоточение на НАТО в района, Русия, за да избегне загубата на анклава, ще трябва да създаде мощни сухопътни групировки по границата с Полша, а в Калининград и в района на Гродно – Беларус да съсредоточи ударни сили като вземе под контрол крайбрежието на балтийските страни и да постави базите на войските на НАТО в сложно положение.

В случай на интервенция под ударите на НАТО ще се окаже ЗАпадният, Южният военен окръг и Северният флот.

Руските системи за ПВО и ПРО могат надеждно да защитят от ракетни удари войските си на всички равнища, а като цяло и страната, без да позволят на противника да унищожи важни промишлени и военни обекти.

Основата на танковия парк са Т-72 /Б и А/, около 1300 единици и толкова Т-72 Б3.

На въоръжение са около 500 модернизирани Т-80, още толкова нови танкове Т-90 и около 9000 Т-64 на склад /без Т-64/, около 9000 Т-72 и над 3000 Т-80 от различни модификации. При танковете БМП, БТР и артилерията Русия има явно преимущество.

Първата атака на НАТО на Изток ще му донесе големи изненади и огромни загуби. За да могат да формират поне нещо прилично на някакъв фронт САЩ ще трябва да хвърлят в огъня всичко налично, но резултатът ще бъде трагичен.

Русия може да съсредоточи на своите западни граници около 500 000 души. Допълнително срещу агресора ще бъде изстреляна лавина от тактически и крилати ракети със сухопътно морско и въздушно базиране, като носителите ще се намират извън обсега на действието на противника.

Цялата групировка на САЩ и НАТО ще бъде ликвидирана в 90 процента в течение на 2 дни.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 261, March 2017
Кой контролира и какви са световните запаси на газ
Точното количество газ, скрито под земята, не може да бъде определено. Но според някои експерти, става въпрос за 173 три...
    Войната в Близкия Изток – в нова фаза
Войната в Сирия и в Близкия изток навлезе в нова фаза. Досега тя водеше към изчезването на Сирия и доведе целия район до...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com