Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Македония – под заплахата на албанизма
Анализ на "Строго секретно"

Политическата криза в Македония продължава от 3-4 години, като след изборите през декември 2016 г. навлезе в стадий, който мирише на гражданска война, а в перспектива и на разпадане на страната.

След излизането на републиката от състава на СФР Югославия в Македония действа фактически двупартийна система. Властта се оспорва от Вътрешномакедонската революционна организация – Демократическата партия на македонското единство /ВМРО-ДПМНЕ/ - от една страна, и от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ - от друга.

Първата фактически е от хора, свързани с бивша Югославия, вторите се появиха като съюз на няколко антикомунистически партии. Но да се търсят съществени различия днес в програмите на тези две партии е трудно, тъй като различия практически няма.

От 2006 г. страната е управлявана от представители на ВМРО-ДПМНЕ – премиерът Никола Груевски и президент Георги Иванов. Опитите на СДСМС, начело със Зоран Заев /същият, който след като го набиха в парламента нарече нашенския Борисов "брат"/ да влезе във властта, свършваха с провали. До 2015 г. Груевски успешно се справяше и с предизвиканите от Заев вълнения. В тази ситуация Заев влезе в коалиция с партиите на етническите албанци и отвори кутията на Пандора.

През 2001 г. Македония беше на ръба на разпадането, когато албанските сепаратисти – Армията за национално освобождение, изведоха извън контрола на властите няколко населени с албанци райони на север и държаха в постоянен страх жителите от центъра на страната. ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 264, June 2017
Пощаджията ни донесе
- "Рухна мостът в Лондон".Съобщението за смъртта на Елизабет II, което трябва веднага да получи британският премиер- Кат...
    Макрон? Лошо, много лошо.
Избирайки най-напред за президент на Франция агент на ЦРУ – Никола Саркози, след това прислужник на емирите от Персийски...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com