Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хиперзвуковият "Циркон"

Едновременно с информацията за "Сармат" се появи и названието на крилатата хиперзвукова ракета "Циркон", която ще бъде на въоръжение на крайцерите "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов".

Модернизираните крайцери ще имат по десет пускови системи ЗС-14, които освен "Циркон" могат да изстрелват "Оникс" и "Калибър", чиято скорост в момента надвишава два пъти скоростта на звука. Но най-важна е "Циркон". С нея Русия ще покрие целия световен океан, като американските самолетоносачи ще си стоят в пристанищата, но и там няма да са в безопасност.

С какво "Циркон" се отличава от аеробалистичното хиперзвуково оборудване, известно като 4202.

На първо място, "Циркон", за разлика от 4202, изпълнява целия полет в атмосферата на Земята значително под "линията на Карман", условната граница между атмосферата на Земята и Космоса

На второ място, ако 4202 е стратегическа система, позволяваща да се поразяват цели на разстояние хиляди километри, "Циркон" е противокорабна ракета, която е развитие на линията на противокорабните ракети "Базалт" – "Гранит" – "Оникс", и унищожава надводни и наземни цели на далечина 300-400 км.

Освен това "Циркон" не само трябва да долети до определения район, но и да открие целта, да преодолее въздушната отбрана на противника и радиоелектронните смущения, да се ориентира към нужния обект и да го порази. Заради това изискванията към системата за управление и насочване на най-новата ракета също са много високи.

Трябва да се предполага, че руските инженери са ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 264, June 2017
След "Топол" – "Ярс" и "Рубеж"
Ракетните новости бяха допълнени от съобщението, че ракетните дивизии се въоръжават с новите комплекси "Ярс" и "Рубеж". ...
    "Калибър" – ракетата, която промени войната
На 7 октомври 2015 г. стана събитие, което може да се определи като "Русия с един залп с крилати ракети "Калибър" изхвър...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com