Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Зоните на деескалация в Сирия и позицията на Тел Авив

В новия план за деескалация, Голан, част от който беше анексиран от Израел през 1967 г., беше включен в една от зоните. Паниката в Тел Авив е огромна. Проваля се цялата им стратегия спрямо Сирия. Преди това, в края на април, Израел прекрачи всички така наречени "червени линии" в Близкия изток и нанесе авиоудар по един от обектите на международното летище в Дамаск. Както обикновено, "оправданието" беше, че е бил ударен склад на техния непримирим враг Хизбула. Но това беше открит акт на военна агресия и обявяване на война на Сирия от Израел.

Едновременно на 25 април официални лица на Тел Авив заявиха, че "Сирия не може да води преговори по "спорните територии на Голан" и "инициативата трябва да бъде предадена на Израел".

Ще припомним, че Голанските възвишения бяха окупирани от Израел през 1967 г. в резултат на шестдневната война и оттогава, въпреки многобройните резолюции и решения на ООН и на Съвета за сигурност и на други организации, Израел не само че няма намерение да върне Голан на Сирия, но прави всичко възможно да узакони заетите територии.

Заради това и един от първите ултиматуми на Нетаняху към Доналд Тръмп беше САЩ да признаят израелски суверенитет на Голан, мотивирайки се, че районът ще бъде поставен под заплаха, от Ислямска държава. Заедно с това активно се придвижваше и идеята за създаване на буферни зони в юга на Сирия за защита на Голан от терористите, които разбира се, ще бъдат под контрола на Израел.

Какво е Ислямска държава – на английски ISIS, к ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 264, June 2017
Китай пусна на вода "Шандун"
На 25 април в китайското пристанище Далян беше пуснат на вода първият самолетоносач, изцяло собствено производство, "Шан...
    "Голям Израел" – ционисткият план за "Новия Близък Изток"
Преди 34 години американските стратези въведоха понятието Голям Близък Изток, обозначаващ пространството от Магреба до Б...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com