Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на Трета световна
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Какво ще се случи на Земята след масови ядрени детонации
07.2017

В момента най-опасните точки на планетата са ядрените провокации и престъпления на режима на Нетаняху в Израел спрямо Йемен, Сирия, Ирак и т.н.

Ситуацията в Украйна също е потенциална опасност от ядрена провокация.

Положението на Корейския полуостров, т.е. провокациите на САЩ срещу КНДР, също е ядрена заплаха. За тази вероятност се пише най-малко, но отдавна е известно, че КНДР не е държава, с която САЩ могат да се подиграват и че е налице политическа воля на севернокорейското ръководство за адекватен отговор или даже изпреварващ удар при необходимост.

Появява се и следващият въпрос – какво ще стане не само в района на двете Кореи, но и въобще на планетата след масови ядрени детонации. Тук мненията са разделени заради липсата на практически опит. Но от аналитична и теоретична гледна точка нещата са ясни.

Така например ядрена война на Корейския полуостров няма да е регионален проблем и ще стане пряка заплаха за цялата екосистема на Земята.

Вече има стотици модели на предизвикваните от ядрените удари огнени бури, превръщащи цели градове в прах и пепел.

И така, какво ще се случи с мегаполюса в случай на удар по един от главните градове на САЩ с мощна ядрена бомба, например бойна глава на ракета от КНДР.

Според капацитета на "огнения щорм", ако атомен боен заряд се взриви над голям съвременен град, светлинното излъчване и мигновеното нагряване на атмосферата ще предизвика страшни пожари на огромни площи, наричани "огнен щорм" или "огнена буря". Това означава, че пожарът ще стане толкова горещ, че самият град ще се превърне в гориво за огъня. В общата съвкупност при това горене ще се отдели много повече енергия, отколкото от самото ядрено оръжие.

Именно това се случи по време на огнените бомбардировки през Втората световна война на Токио, Хамбург и Дрезден.

Ако по подобен начин, както Дрезден, бъде подпален до висока температура голям град, горящият асфалт и горящите здания ще се превърнат в милиони тонове разтопени сажди и материя. Този област постепенно ще се издигне в стратосферата на разстояние 20-40 км над земната повърхност. Частиците от сажди ще бъдат нискодисперсни, т.е. толкова големи, че няма да пропускат слънчевата светлина. Това ще предизвика допълнително нагряване на тъмния облак, под който ще се образува зона на микроклимат. Там няма да има нито дъжд, нито вятър, нито светлина. За изчезването и разнасянето на облака ще са нужни няколко десетилетия.

Ядрените взривове на полигоните се правят обикновено в пустини. Там няма никакви масивни здания заради което при опитните взривове никога не е имало споменатия качулков облак.Но при взрив над градове ще се получат много сажди, които ще поглъщат слънчевата светлина.

В моделите на теоретичния конфликт между Индия и Пакистан например, с използване до 100 тактически ядрени заряда средногодишните глобални температури ще станат най-хладните за последните 1000 години. В случай на по-голям конфликт с повсеместно използване на заряди от стратегически клас ще се получат температури максимум от ледниковия период, и даже по-ниски.

Вторият проблем се свежда до това, че нагряването на атмосферата ще разруши до 50 процента озоновия слой, произвеждайки изменения в скоростта на химическите реакции, които произвеждат озон. Въпреки че това става в момента в Антарктида, това е сезонен ефект, който се случва на Южния полюс през пролетта и началото на лятото. Но загубата на озона от стратосферното затопляне ще е постоянно в целия свят. В резултат, селскостопанските култури и природните екосистеми ще се сблъскат не само с температурите на замръзването и с интензивна ултравиолетова светлина от Слънцето в заради намаляване на озоновия слой.

Групите за анализ на ядрената война анализираха също така и изригванията на вулканите, които имат подобен ефект върху планетата. Така например изригванията от вулканите разсейват светлината, а не я поглъщат. Заради това след изхвърлените от вулканите маси в стратосферата отразяват слънчевата светлина и имат определен охлаждащ ефект върху климата и никак не влияят в образуването на озона.

Но с частиците сажди всичко е още по-сложно. Те нищо не отразяват, поглъщайки цялата светлина и повдигат в стратосферата температурата, с което нарушават процеса на самообразуване на озона. Заради това към студа на повърхността на планетата ще се добави и силно ултравиолетово излъчване.

Споменатият индийско-пакистански ядрен сценарий показва, че даже относително неголямо използване на ядреното оръжие може да има глобален ефект. Към 2007 г. двете страни имаха по около 50 бойни глави с неголяма мощност, сравнима с бомбата над Хирошима. Но даже обменът на удари с използването на заряди с такава мощност може да нанесе големи екологически унищожения на планетата.

САЩ, според официални данни, разполагат с арсенал от 1700 единици стратегическо ядрено оръжие. Защо толкова много щом като Пентагонът има концепция за ограничена ядрена война.

Всъщност вече имаше ограничена ядрена война. Сега тя се нарича Втора световна. САЩ в нея използваха целия си по онова време арсенал от ядрено оръжие. И днес много бързо ще се стигне до точката, когато отново ще се използва цялото налично ядрено оръжие.

След това ще настъпи повсеместен студ и слънчевият ултравиолет ще убие милиони хора, ако не и всичките седем милиарда. Заради това идеята за ограничена ядрена война е тотално опасна концепция. Опасният "огнен щорм" по същество е онова, което съюзниците преднамерено изобретиха по време на Втората световна война с бомбардировките на Хамбург, Дрезден и Токио с много запалителни бомби, предназначени за разпалване на пожари един до друг. Когато в пожари е целият град, те се обединяват и създават температура толкова висока, че даже асфалтът и бетонът стават гориво. Ето откъде се появява черният дим.

Ще припомним, че на 27 юли 1943 г. 1000 британски бомбардировачи хвърлиха над 2000 тона бомби на Хамбург, повечето бяха запалителни и превърнаха този натъпкан с бежанци немски град в горящ ужас. В центъра на града температурата достигаше 1000 градуса. Това беше първата в света "огнена буря". Затопленият въздух се издигаше толкова бързо, че съседната атмосфера се всмукваше от ураганните ветрове. Вятърът още повече засилваше огъня, засмукваше хората по улиците в епицентъра на пожара. В онази нощ загинаха над 40 000 души според силно занижени оценки.

През пролетта на 1945 г. американските въздушни сили подобриха рекорда на англичаните, хвърляйки запалителни бомби над Токио. Пожарът уби над 80 000 души.

С ядреното оръжие ще бъде още по-лошо. В Хирошима взривът на ядрен боеприпас над града имаше същият ефект като пожарите по целия град. Въздухът от всички страни добавя кислород към огъня и създава мощен вятър, който събира от града относително леките обекти, покриви, дървета, леки коли, тела на хора.

Има два начина да се хвърли ядрена бомба над един град. Тя се използва или като атмосферен взрив или като удар по повърхността.

Атмосферният взрив е много по-ефективен. Той създава въздушен поток, лежащ в основата на огнените бури изпепеляващи града. А ударът непосредствено по повърхността издига материали от земята и той създава радиоактивният прах.

Как ще изглежда светът след ядрен обмен между САЩ и Китай, например, две страни с много ядрено оръжие. В този случай резултатът от войната ще бъде невероятно количество сажди и дим, в който ще се превърнат градовете на Китай и САЩ. Това е приблизително същото като модела от 80-те години на хипотетичната война между СССР и САЩ. С една дума, след тази война ще става дума минимум за пълноценна ядрена зима, т.е. в Европа, даже ако не попадне под ядрените удари, в Средиземноморието минимум една година температурата ще бъде под нулата, никакво селско стопанство и животновъдство. А какво ще бъде в центъра на Китай или САЩ е страшно даже да си представим. Какво ще стане след тази първа година?

Когато през 2014 г. беше моделирана ядрена война между Индия и Пакистан и за първи път включиха и така наречените интерактивни компоненти, т.е. ефектите на пълния океан, разширяването на морския лед, продължителното изменение на климата на Земята. Там нещата ставаха наистина страшни – тотална екологична катастрофа, израждане на човечеството, мутации и деградиране на ДНК, връщане към първобитното общество...


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 265, July 2017
В Украйна се реализира проектът ционистка Хазария
Хунтата в Киев готви нова война срещу Донбас. Вече не е тайна, че Украйна е окупирана от ционистката мафия, която използ...
    Деградиране на американските ядрени сили
Въпросът за състоянието или даже за наличността на американските стратегически ядрени сили се поставя все по-често.Въз о...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com