Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия и Китай купуват само физическо злато
09.2017

Зад антируските санкции на Тръмп срещу Русия се разиграва друга много по-важна за САЩ и света драма – смъртта на нефтодолара и въобще на западната финансова система, каквато я знаем след 1972 г.

Въпреки победните съобщения на Белия дом, САЩ продължават да затъват в собствения капан, от който нямат възможности за излизане, освен с глобална война. И колкото повече се опитват да се изтъкнат от капана, толкова повече положението им става по-безнадеждно.

Проблемът с нефтодолара има десетки аспекти, на които съм се спирал в миналото неведнъж. Тук ще се спра на последните процеси.

След като се провали планът им спрямо Украйна, САЩ, както в края на 80-те години, си поставиха цел да унищожат икономиката на Русия чрез намаляване на цените на нефта и съответно на газа, като основни бюджетнообразуващи източници на валутни приходи на Русия и руските златно-валутни резерви. Преди това Путин не се хвана на капана на САЩ и отказа не само да воюва в Украйна, но и да финансира западния проект в Украйна за сметка на бюджета на Русия. Това веднага превърна украинския проект на Запада в нежизнеспособен.

При Рейгън намаляването на цените на нефта помогна за краха на СССР, въпреки че не беше основната причина.

Какво става сега при нефта и газа?

Реално Русия продава своя нефт и газ не срещу долари, а срещу физическо злато, с което попълва своите златно-валутни резерви. Разбира се, руските нефто- и газови фирми продължават да приемат долари, но не като финално, а като междинно средс ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 267, Sept. 2017
50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (7)
В предишния брой се спряхме на станалото в България и другите социалистически страни на фона на процесите в СССР и поява...
    Аферата с фалшивото злато, колосалната мистификация с волфрамовите кюлчета
Това може да е аферата на ХХІ век, въпреки че е започнала през 80-те и 90-те години на ХХ век. Със сигурност ще е най-го...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com