Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Зад войната – кюрдският фактор

На 25 септември би трябвало да се проведе референдум в Иракски Кюрдистан, който ще фиксира разпадането на Ирак.

Иран вече предупреди кюрдите, че, ако се опитат да проведат референдума "не ги очаква нищо добро". Против референдума са и властите на Ирак. Зад референдума стърчат ушите на САЩ и Израел. Срещу него е Турция.

Двете главни управляващи партии на Иракски Кюрдистан са Демократическата партия на Кюрдистан /ДПК/ и Патриотичният съюз на Кюрдистан /ПСК/. На 17 юли Иран ги предупреди, че не трябва да очакват добри неща, ако настояват за провеждане на референдум за независимост.

Двете партии – ПСК и ДПК, са в стратегически съюз от момента на основаването му след първата война в Персийския залив през 1991 г. и заедно с други по-малки партии през юни се договориха да проведат референдума на 25 септември.

За разлика от умерените предупреждения от Иран, правителството на Ирак премина към открити военни заплахи срещу кюрдите в северната част на страната. Министърът на отбраната на Ирак заяви, че иракската армия ще се противопостави срещу всякаква окупация или предложение да се раздели страната.

По този начин се създават предпоставки за активизиране на шиитско-кюрдския конфликт през близките месеци, като е възможно въвеждане на иракски и ирански войски на територията, контролирана от Ербил, за да бъдат принудени кюрдите да се откажат от отделянето на Кюрдистан от Ирак.

Важна е и позицията на Турция, която за разлика от непримиримите си отношения с ПСК и ДПК има р ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 267, Sept. 2017
Сирийската разстановка и ролите на Русия и САЩ
На сирийския военен театър стават кардинални промени, които трудно могат да се оценят заради високата динамика и разнопо...
    Появява се "шиитският мост"
С наближаването на края на войната в Сирия постепенно се открояват контурите на така наречения "шиитски мост", т.е. сухо...

 



 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com