Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Китайският юан става нова резервна валута вместо долара
10.2017

Последната среща – ІХ, на високо равнище, на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, ЮАР и Китай, се проведе в изключително сложна обстановка. На първо място, e реалната заплаха от ядрена война между САЩ и КНДР. На второ място е поредицата от груби провокации на Белия дом срещу Русия, нахлуването в дипломатическите и търговски мисии на Русия в САЩ, заплахите, че САЩ ще прекратят търговското и икономическо сътрудничество с всяка страна, която сътрудничи с КНДР, като целта, разбира се, е Китай, който е главният партньор на Пхенян. На трето място, в китайския град Сямен беше окончателно погребан така нареченият американски век и оповестено изграждането на нов свят без долари и санкции, като последното е свързано със закономерното изявление, че именно китайският юан става нова световна резервна валута.

В навечерието на срещата на БРИКС, в Пекин се появиха публикации, че светът се сбогува с "американския век", чиято криза започна през 2008 г., като сегашната от 2017 г. е нов исторически момент на започналия тогава процес. В публикациите се сочеше, че предишното световно господство на САЩ имаше две носещи колони – военната мощ и доларът. Военната мощ на Пентагона беше неутрализирана от военната мощ на Русия и Китай, а силата на долара – от китайския юан, на фона на обявената от Тръмп търговска война на Пекин. Това е истина – юанът стана основна световна резервна валута. Защо?

Най-големият вносител на нефт на планетата Китай завършва подготовката за откриването на Шанхайската борса на търговия с фючърси на нефт, номинирани в юани, вместо с долари. Предполага се, че това ще се случи още тази година.

Борсовата търговия с нефт и на деривати от нефт досега се води на Нюйоркската стокова борса, Лондонската нефтена борса и Дубайската нефтена борса. Всичките три борси принадлежат на една група – СМЕ grup, плюс още една борса – ICE, която също търгува с фючърси.

Тези търговски площадки контролират и манипулират цената на нефта както искат. Ако поискат нефтът ще струва 200 долара за тон, ако искат – само 30.

През 2005 г. Иран реши да създаде своя нефтена борса и веднага срещу него бяха въведени санкции и САЩ забраниха на другите страни да купуват от Иран нефт, защото нефтодоларът е основата на американския финансов глобализъм и на долара.

Китайската нефтена борса се основава на две фундаментални неща:

1. Сега ще се появи цена на нефта в юни и съответно ще могат да се сключват договори за нефт в юани.

2. Сега компанията, продаваща нефт или други стоки за юани, според дългосрочния договор, ще може едновременно със сключването на договора да купи и фючърси на злато за сумата, която ще получи от продажбата на нефт или други стоки, т.е. юанът е първата валута, обезпечена със злато.

Досега само САЩ си позволяваха по този начин да си защитават търговската печалба от валутни колебания. Сега Китай има преимущество. Защото в Ню Йорк или Лондон е невъзможно да се купи физическо злато. А на Шанхайската борса може. Именно за организиране на ликвидния пазар на физическото злато Китай през последните години изкупуваше злато в "конски обеми". Сега има над 20 000 тона злато. За сравнение – САЩ съобщават за 8000 тона, но реално са около 2000 тона, Германия има 34 000 тона.

С други думи, в близките години, когато борсовата търговия с нефт и злато в Шанхай заработи с пълна сила за първи път от 1972 г. ще се появи в света валута, обезпечена със злато. Това ще е юанът. Юанът няма да е привързан към златото, както преди години доларът, но ще бъде обезпечен със злато, т.е. всеки търговски партньор на Китай ще може за юани да купи физическо злато по борсова цена. Именно така ще изглежда новият златен стандарт.

Борсовата търговия с нефт в Китай променя целия финансов свят. Светът вече няма да е същият. износителите на нефт и газ ще получат възможност да пренасят своите валутно-златни резерви в юани. Вероятно така ще постъпят Русия, Катар, Венецуела, Ангола. Иран вече направи това.

Саудитите ще последват, ако искат, Китай който е основният им партньор, да купува от тях нефт. Всъщност контрактите между Саудитска Арабия и Китай вече се превеждат в юани. Когато това завърши саудитите няма да имат интерес да обменят юани на долари. И юаните ще се превърнат в техен основен валутен резерв.

Това означава, че през следващите 10-15 години основната част от световната търговия ще бъде преведена към юани. Китайците планират да организират борсова търговия с юани не само за нефт и газ, но и за мед и други цветни метали, още повече че Китай, за разлика от САЩ, има много стабилен търговски баланс и по-голяма и по-диверсифицирана икономика.

Въобще сега може да забравим не само за долара, но и за самите САЩ. Защото досега основен износ на САЩ бяха доларите. "Утре" те няма да са нужни в такъв обем, както сега и дупката с платежния баланс на САЩ ще изгърми. Доларът ще поевтинее минимум с 25 процента. Цените на промишления износ на САЩ ще подскочат с 25 процента и ще го направят съвсем неконкурентоспособен.

САЩ вече са в епицентъра на дългогодишна политическа и икономическа нестабилност и в бъдеще само ще деградират.

Китай закова последния гвоздей в западната финансова система. Ражда се нов световен ред. САЩ отстъпват на новия световен лидер, както преди 100 години Англия отстъпи това място на САЩ, за да мине на втори и трети план.

И именно на този фон Тръмп подписа и поръча на своето правителство на търговските преговори според член 301 на Търговския акт от 1947 г. да оценят дали следва да се разследва Китай за предполагаемо нарушаване на правата на САЩ при интелектуалната съсобственост.

Вероятно по този начин Тръмп се надява да намали отрицателния търговски баланс с Китай. Но това няма да сработи.

КНР вече е първата в света страна-производител, най-големият износител и държава с най-големи валутни резерви в света. Освен това Китай е единствената страна в света, която притежава всички видове дейности в съответствие с международната стандартна отраслова класификация на видовете икономически дейности, разработена от ООН. В момента износът на Китай за САЩ и четири пъти по-голям от износа на САЩ за Китай. В случай на търговска война американският пазар ще пострада много по-силно от китайския.

Що се отнася до интелектуалната собственост, трябва да се помни, че хората в Китай, които се занимават с изследване и експерименти, вече са 4 милиона и от 2016 г. Китай е на първо място в света по броя на абсолвентите в техническите дисциплини. За САЩ тези цифри липсват или са покривани с лъжлива статистика.

Въпросът е какво всъщност искат САЩ.

Реално, вече нищо не може да спре възхода на Китай и на БРИКС, ако запазят първоначалната си цел. Това не може да направи и голяма война, освен ако в САЩ са обезумели и искат да се самоубият пред очите на цялата галактика.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 268, October 2017
Банките фалират, теглете си парите, не продавайте земята и купувайте злато
"Златните" телодвижения на Германия на пазара на златото продължават.В края на 2016 г. немската Бундесбанка заяви намере...
    Неизбежността от новата фаза на кризата
Катастрофата е неизбежна. Причината е колосалният дълг на САЩ.Анализираме неизбежността на кризата от 2000 г. и се опитв...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com