Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Неизбежността от новата фаза на кризата
10.2017

Катастрофата е неизбежна. Причината е колосалният дълг на САЩ.

Анализираме неизбежността на кризата от 2000 г. и се опитваме да обясним и даже да забавим този процес. Днес вече няма алтернатива. Защо?

Що се отнася до дълга, обикновено се изчислява външният и вътрешният дълг, държавният, обезпечаван от държавата, и корпоративният. Но това не обяснява цялата картина. Нужни са допълнителни показатели. Да започнем с официалните показатели.

Правителственият дълг /government debt/ е 19,9 трилиона долара, т.е. съотношението на държавния дълг към брутния национален продукт надмина 107 процента. Това е много, но е само върхът на дълговия айсберг на САЩ.

Съвкупният муниципален дълг /municipal bond/ според данните на Федералната резервна система е 3,8 трилиона долара, 20,5 от БНП.

Следващият показател касае благосъстоянието на американците. Това са дълговете на домакинствата /household debt/, който през март 2017 г. възлизаше на 12,73 трилиона долара, което надмина пиковите показатели за 2008 г., когато те бяха 12,68 трилиона. Тук в официалните данни отново има грешка, тъй като се съобщава, че дългът на домакинствата възлиза на 80 процента от БНП, т.е. трябва да е 14,85 трилиона.

Това се потвърждава и от данните за ипотечните кредити /mortgage debt/, които възлизат на 14,4 трилиона долара.

Не може съвкупният дълг на домакинствата да е по-малък от ипотеките.

Дългът на образованието /student loan debt/ надмина 1,4 трилиона долара.

Дългът по кредитните карти вече е над 1 трилион долара.

Растат и потребителските кредити на човек от населението.

Освен това все по-голяма част от доходите на американците отиват за обслужване на кредитите.

Както виждаме, след предишната криза от 2008 г. американците продължават да затъват в дългова по потребителските кредити.

Да не забравим и дълговете по автомобилните кредити, които също са над исторически рекорд от 1,2 трилиона долара. Интересното е, че автомобилни кредити взимат като луди, но процентът на неплащащите расте още по-бързо.

Събираме и получаваме, че дълговете на домакинствата минимум са 14,4+1,4+1,2=18 трилиона долара, т.е. 97 на сто от БНП.

А още не сме стигнали до корпоративните дългове, където картината също е интересна и намеква, че кризата е близо и неизбежна.

В резултат имаме:

  • държавният дълг на САЩ в размер на 107 от БНП, около 61 600 долара на човек от населението;
  • муниципалният дълг от 20,5 от БНП /за масови банкрути повече не е нужно/;
  • дълговете на домакинствата от 97 от БНП около 55 700 на човек от населението;
  • корпоративни нефинансови дългове от 45 на сто от БНП.

Значи, всеки американец е затънал в дългова яма от около 150 000 долара – мъже, жени, деца, старци, републиканци, демократи – всякакви, средно 150 000 долара. Е? Как се изплаща това, от кого и кога?

И така, стигаме до отговора на въпроса защо на САЩ е нужна конфронтация не само с КНДР, но и с Русия и Китай. И защо искат да вкарат и ЕС в криза.

Зимата е близо, кризата е дълбока и неизбежна. Диханието и ужасът за американския елит ни връща към "Зимата на нашето недоволство" на Стайнбек.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 268, October 2017
Китайският юан става нова резервна валута вместо долара
Последната среща – ІХ, на високо равнище, на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, ЮАР и Китай, се проведе в изклю...
    50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (8)
В предишния брой се спряхме на станалото в България и другите социалистически страни на фона на процесите в СССР и поява...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com