Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Фаза №6. Последната преди голямата война
Проф. Иван Добрев

Откъде дойде тази Фаза 6? Може би още от прогнозите ни отпреди 10 години, когато предвиждахме развитието на икономическата ситуация в САЩ и по света, както се оказа, без някакви големи грешки, въпреки че тогава не се знаеше почти нищо за факторите, които стояха зад поредните фази на системната криза на САЩ и Запада.

И така, Федералната резервна система на САЩ съобщи, че от октомври 2017 г. започва съкращение на активите в обем от 10 милиарда долара месечно, като запазва лихвените проценти на предишното равнище от 1-1,25 процента.

Според плановете на ФРС на първия етап тази, така наречена американска централна банка, планира да започне съкращение на баланса всеки месец с 10 млрд. долара, като съкрати обема на държавните облигации на САЩ на своя баланс с 6 млрд. и дълговите задължения на ипотечните агенции, както и ценните книжа, обезпечени с ипотечни задължения с 4 млрд. долара.

И така, очакваното отдавна решение беше взето. Сега става дума за неговата практическа реализация, която ще е проблематична, защото никой никога в историята такова нещо не е правил. Това е преход през минно поле без минотърсач.

Но за САЩ във всеки случай ще е лошо. Имаме предвид страната, а не нейната върхушка, т.е. новият финансов интернационал – фининтерн.

Как ФРС планира да изгори САЩ заедно с излишните долари? Какви са плановете за изваждане от оборота на част от доларовата маса. Какво означава това?

Но най-напред малка справка.

След кризата от 2008 г. американската икономика беше изтеглена от рецесията с помощта на така наречените количествени смекчения /QE/ или по-просто казано, с масирано наливане на с нищо необезпечени трилиони долари.

За 9 години наляха в поддържането на фондовите пазари над 3,5 трилиона долара. Това даде достатъчно стабилен "бичи" възходящ тренд, тъй като повечето играчи на американските фондови пазари играеха на повишение.

Сега, според идеята на ФРС, доларовата ликвидност, която обилно наливаха след 2008 г., движейки нагоре акциите и дълговия пазар, ще се изтегля от системата и ще се унищожава.

На първия етап се планира да се унищожава по 10 милиарда долара месечно, а след това обемът ще нарасне до 50 милиарда.

Според американските чиновници, изобилието от лесно достъпните долари стана причина за мащабни спекулации и формиране на огромни пазарни "балони".

За изземването на излишните долари се планира да се пуснат от октомври до декември дългови облигации за над 500 милиарда долара.

Какви ще са последствията от тези действия на ФРС?

1. Още през миналата година Тръмп заяви, че Китай нарочно обезценява своята валута, заради което китайските стоки печелят конкуренцията и изтласкват американските стоки, които при тези условия се оказват твърде скъпи. Тръмп призоваваше САЩ да тръгнат по пътя на девалвацията и да обезценяват своя долар. Сега обаче няма да има нищо подобно. Доларът ще стане още по-скъп, а стоките, произведени в САЩ – още по-скъпи. Това пък означава, че бягството на производителите от САЩ ще продължи, а не обратното.

2. Спирането на потока на свежо напечатани долари ще доведе до спиране на "бичия" възход на фондовите борси, което се поддържаше не от реалното подобрение на състоянието на американската икономика, а само от тези наливания на доларови инжекции.

Тези спекулативни играчи могат да съществуват само докато продължава "бичият" ръст, което им позволява да плащат процентите по дълга за сметка на ръста на стойността на акциите. Но както "бичият" тренд бъде заменен от "мечешки", т.е. низходящ, ще започнат предвидените в условията на отпускането на заемите margin calls, т.е. искания за заплащане на кредитите.

Това ще принуди всички спекуланти, играещи със заемани средства, масово да продават акциите, което ще доведе до по-нататъшно падане на тяхната стойност.

Всъщност именно така се сринаха фондовите пазари през 2008 г., и през 2000 г., и по време на Великата депресия от 30-те години.

Сегашната криза ще се характеризира с невиждана в последните 10 години степен на кредитиране на играчите, т.е. неговата дълбочина ще бъде значително по-силна. Това означава, че върхушката на САЩ от есента избра дефлационния сценарий за реализиране на дълговата криза. Именно това решение беше взето от ФРС.

Този сценарий окончателно ще погребе американската промишленост и ще увеличи стойността както на американския дълг, така и на неговото обслужване. Реалността ще бъде още по-страшна.

Но дефлационният сценарий е по-малкото зло за глобализма. Какво ще се случи с дълговете САЩ не ги интересува. Запасните площадки отдавна са им подготвени в Австралия и Нова Зеландия.

И какво ще бъде по-нататък? Дали доларът ще тръгне нагоре, дали ще се появи глобален дефицит от американска валута, тъй като САЩ ще завъртят кранчетата на ликвидността?

В резултат в близките месеци може да се случи дефицит от долари, който ще сътресе валутните пазари, ще се влоши достъпът до кредитите и ще бъде изпратен сигнал към Уолстрийт и глобалните борси.

Дали този импулс ще бъде достатъчно силен, за да свали пяната от цените на активите – това е открит въпрос. Никой не знае какво ще се случи, когато ФРС ще пристъпи към количественото изостряне. В съвременната епоха банките никога не са правили такова нещо.

Следствие на изострянето може да стане ръст на долара като този вариант ще изненада многобройните анализатори, които отдавна предричат смъртта на долара.

Но, ако това се случи, най-големи проблеми ще имат развиващите се пазари, които много заемаха в американска валута. В чужбина бяха раздадени над 10 трилиона кредити, заради което глобалната икономика се оказа чувствителна към изменението на лихвите в долари, както никога след войната.

Какво може да се случи? В началото на американските пазари ще се върнат всички свободни "чуждестранни" долари. След тях ще дойдат доларите, получени в резултат на изкупуването от американското правителство на собствените държавни облигации, значително поевтинели в резултат на хиперинфлацията.

В резултат, обемът на доларовата ликвидност в чужбина рязко ще спадне, което ще предизвика външна девалвация на долара на фона на вътрешната хиперинфлация. Допълнителното търсене на поскъпнали долари от страна на нерезиденти ще бъде удовлетворено срещу обмен на най-перспективните чуждестранни активи, които в този момент драматично ще поевтинеят.

Когато потокът от доходи от чужбина секне, тогава американските пазари отново ще рухнат този път до най-ниски равнища. В резултат на тази операция в ръцете на върхушката ще се съсредоточат 60-70 процента от цялото национално богатство и значителна част от световните активи.

При това следващата спирала на хиперинфлацията ще съкрати финансовите задължения на ФРС до размера, който лесно се обслужва от дивидентите от придобитите активи. А рязкото изчезване на външното търсене на долари ще доведе до неговата взривна девалвация до равнището на вътрешната му стойност, т.е. 4-5 пъти за няколко месеца.

Хиперинфлацията ще бъде последният етап преди голямата война. Част от нейната подготовка е разрушението на максимален брой финансови системи.

Фаза 6 може да изглежда примерно така:

Хиперинфлационен шок. Началото на геополитически конфликт. изкуствено навиване на хиперинфлацията. Обезценяване на прекия държавен дълг, обезценяване на пенсионните задължения, значително съкращение на реалните бюджетни разходи, значително свиване на дълговото бреме на населението, снижение на стойността на персонала и повишение на рентабилността на бизнеса, концентрация на цялата национална собственост в ръцете на финансовия елит. Срив на американските държавни облигации. Временен ръст на финансовите и стоковите пазари, на пазара на недвижимостите. Хиперинфлация, силно девалвиране на долара.

А след това ще последва фаза 7. Последната.

Фаза 7. Глобален икономически колапс. Изостряне на глобалния геополитически конфликт. Колапс на националните икономики, срив или физическо спиране на всички пазари. Разкъсване на международните икономически връзки, крах на сегашната валутна система, регионални и граждански войни. Трета световна война. Ядрена.

Сянката на войната се изправя над целия свят в пълен мащаб.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 269, Nov. 2017
Хавел – агент на чешката ДС
"ІІ-ро Управление на Министерство на вътрешните работи на ЧССР, Прага, 24.06.1964 г.Вацлав Хавел, който е разработван в ...
    Основни щрихи към глобалната газова картина
От две десетилетия, като основно европейско издание, анализираме газовата и нефтената катина, не само в Европа, но и в с...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com