Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Защо САЩ и Русия се обвиняват в нарушения на Договора за РСМД

Въпросите за структурата на договореностите между САЩ и Русия в областта на въоръженията навлязоха и на територията на Договора за забрана на ракетите със средна и малка далечина /РСМД/. Появиха се взаимни обвинения от двете страни.

САЩ обвиниха Русия, че нейни сухоземни крилати ракети са нарушение на РСМД. Русия обвини в същото САЩ, визирайки ракети от американската противоракетна отбрана /ПРО/ и тяхната лесна конверсия в ракети със средна далечина.

По принцип такива обвинения трябва да са невъзможни, тъй като условията на Договора за ракетите със средна и малка далечина, за тяхното пълно унищожение /между САЩ и СССР от 1987 г./ бяха изпълнени отдавна и такива ракети няма нито Вашингтон, нито Москва.

Русия не за първи път предупреждава, че може да излезе от договора за РСМД, като се позовава на неговата явна несправедливост, т.е. забранява такива ракети да имат САЩ и Русия, но имат Китай, Пакистан, Индия, Израел, Иран, КНДР.

Въвеждането в бойна готовност на ПРО на САЩ в Рум ъния и в Полша, чиито наземни шахти могат да служат и за крилати ракети със средна и малка далечина, е нарушение на Договора за средните и малки ракети. Няма технически проблеми тези установки да бъдат въоръжени с ракети от типа Tomahawk IV, които са пряка заплаха за стратегическите ядрени сили на Русия.

Договорът РСМД отново излиза на преден план и именно при него в момента са най-големите спорове. Той беше първият в 80-те години между СССР и САЩ. След това последваха договорите за съкращаване на обикновените въоръжения и въоръжени сили в Европа, СНВ-1 и т.н.

Но Договорът за РСМД беше първият. И вероятно ще бъде първият, който ще бъде нарушен и няма да се спазва, още повече, че всяка от страните вече има нужните ракети.

Договорът от 1987 г. имаше безсрочен характер. Неговите участници се задължаваха да не произвеждат, да не провеждат изпитания и дан е разгръщат балистични и крилати ракети с наземно базиране със средна – от 1000 до 5500 км, и с по-малка – от 500 до 1000 км далечина. Намиращите се на въоръжение до този момент ракети бяха унищожени. Най-голямото съветско постижение в тази област – оперативно-тактическите комплекси "Ока", чиито свръхзвукови ракети не можеха да бъдат прехванати от никаква отбрана, въобще не влизаха в обхвата на договора. Но Горбачов се съгласи и с тяхното унищожение.

Преди години този договор беше решение на така наречените "евроракети". СССР разположи нови ракети СС-20, СС-4 и СС-5, а американците – в Западна Европа – Pershing-2 и BGM-109, и с по-малка далечина – съответно ОТР-22 и ОТР-23, и Pershing-1A. Американските ракети можеха да долетят до Москва за 6-8 минути. Тяхното отстраняване от Европа беше важна задача и СССР заради това подписа договора, който беше изпълнен още до 1991 г. и всички ракети от двете страни бяха ликвидирани.

Но още в началото на 90-те години на южния фланг на Русия и в други гранични райони се появиха нови заплахи. Оттогава Русия има резон да върне в своя арсенал ракетите, унищожени с този договор.

В август 2014 г. в Крим Путин заяви, че Русия ще действа по същия начин, както САЩ, по въпросите за денонсиране на международните договори и в случай на необходимост ще излиза от тях.

Ще припомним, че САЩ при Буш - младши излязоха едностранно от договора за противоракетна отбрана от 1972 г., който беше основата на стратегическото равновесие на планетата чрез заплахата за взаимно унищожение. Последва изграждането от САЩ на ПРО с антируска насоченост.

САЩ разположиха в Румъния и Полша наземни аналози на вертикалните установки за пуск на крилати ракети Tomahawk Мк-41. Разбира се САЩ могат да твърдят, че там няма никакви такива ракети, тъй като са специалисти по твърденията. Но това не променя същността на нещата, още повече, че наземните противоракетни комплекси Aegis Ashore в чиито състав влиза и системата за вертикален пуск е аналогична на универсалната установка Мк-41, можеше да пуска крилати ракети със средна далечина Tomahawk, което е нарушение на задълженията на договора за РСМД.

Наред с това в Конгреса на САЩ започна подготовка на проектозакон за излизане на САЩ от Договора за РСМД. Аргументите на Конгреса са, че Русия вече е нарушила този договор.

В Камарата на представителите на САЩ внасят програма за развитие на ракета с наземно базиране с радиус на действие от 500 до 5500 км, т.е. на същото въоръжение, което САЩ и СССР прекратиха да разработват по време на Студената война преди 3 десетилетия. Казва се, че става дума за традиционна, а не за ядрена ракета, което обаче е нарушение на договора, който не прави разлика между двата типа въоръжения.

В резултат, най-вероятно ще бъде одобрено финансирането на оръжейна система, което ще положи основата под ново ядрено оръжие на САЩ, разположено в Европа.

През март 2017 г. американците вече официално обвиниха Русия в разработката на ракета с наземно базиране, която нарушава РСМД. От Москва отговориха, че геополитическото разположение на Русия е с различна архитектура на възможни заплахи, въпреки което Москва е "привърженик на своите задължения". По принцип американците имат претенции към новата мобилна междуконтинентална ракета РС-26 Ярс, която има качествата на ракета със средна далечина – може да се пуска на далечина от 2000 до 11 000 км.

Но Ярс беше разработена и въведена именно срещу разполагането на ПРО на САЩ в Европа.

Подобна е и втората претенция на САЩ към разполагането на руските крилати ракети с голяма далечина 9М729 за комплексите Искандер-М, като предполаганата от западните експерти далечина на тази ракета от 2000-2600 км съвпада с крилатата ракета с морско базиране, която успешно беше въведена във войната в Сирия 3М-14 Калибър.

Създаването на модификация на тази ракета със сухопътно базиране не е проблем, както и въоръжението с нея на Искандер. Тази система беше разработена, въведена и разположена в Калининградска област в отговор на въвеждането на ПРО на САЩ в Полша.

Всъщност РС-26 Ярс, с която Русия изпревари САЩ, е ракета, която с тежка бойна част може да бъде ракета със средна далечина. Но с лека бойна част става междуконтинентална – около 8000 км. /С тежка разделяща се част не е над 5500 км./ Освен това ракетата може да лети и по така наречената бърза траектория само до 2000 км.

Ярс-26 беше и остава отговор на разполагането до границите на Русия на американските ПРО за нейното бързо и точно унищожение. Въобще Ярс-26 е универсално бойно оръжие. Заради това Русия се готви за неизбежното.

Договорът за РСМД вече няма значение. Вероятно и СНВ-3 след 3 години няма да бъде подновен, защото ситуацията при стратегическите ядрени оръжия вече е коренно различна с въвеждането от Русия на хиперзвуковите бойни глави с индивидуално и всякакво друго насочване.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 269, Nov. 2017
Основни щрихи към глобалната газова картина
От две десетилетия, като основно европейско издание, анализираме газовата и нефтената катина, не само в Европа, но и в с...
    Референдумът в Иракски Кюрдистан и как падна Киркук
На 25 септември започна нов акт от близкоизточната драма, този път под лозунга "независим Кюрдистан".Въпреки несъгласиет...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com