Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Събития, за които няма давност
03.2018

Втората половина на 90-те години беше важният период на борбата в ЮАР срещу апартейда. Той завърши успешно благодарение на тогавашните социалистически страни, в това число и на България.

Това бяха годините на огромния сблъсък между социализма и капитализма. По-просто казано, което обяснявах на доста членове от съпротивата в ЮАР през 1984 – 1990 г. в юга по Африка, ставаше дума за битка между две цивилизации – едната с приоритета "да бъда", а втората – "да имам". Първата би трябвало да победи. Но в живота злото наистина не е длъжно да плаща данъци на доброто. Така беше и в случая.

Сблъсъкът беше колосален. В ЮАР и района се решаваше съдбата на цяла Африка, на Третия свят, на национално-освободителните движения. И отгоре на всичко, на диамантите и златото на планетата.

Заради това пренесох кореспондентския пункт на "Работническо дело" от Адис Абеба в Хараре, с одобрението на Живков и Балев. В юга ставаха по-важни неща. Това беше епицентърът.

Най-важни бяха контактите с тогавашните лидери на Африканския национален конгрес, който беше нелегален в ЮАР – Оливър Тамбо, Тхабо Мбеки, секретарят на компартията Джо Слово, /с когото контактувахме само двама души в Африка и за когото, за съжаление, се показаха предположения за манипулиране от Mi-6/.

ЮАР беше под тотално политическо и медийно ембарго. През 1985 г. поех риска като първи журналист от социалистическа държава да вляза в ЮАР. Това в онзи период беше нещо немислимо. Журналист от социалистическа страна, базиран в ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 273, March 2018
50 години контрареволюции. Само Фидел провали заговора (14)
В предишните броеве се спрях на станалото в България и другите социалистически страни на фона на процесите в СССР и появ...
    Съвместната ядрена програма на апартейда и ционизма
За това четиво се изисква повишено внимание не само защото ви предлагам уникална информация, но защото тя има тясна връз...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com