Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ген. Шаманов: "Ако е нужно ще ги използваме."

В края на март ген. Владимир Шаманов, който отдавна е познат с това, че не умее да се шегува, особено на такива теми, каза: "Дежурят вече. Готови са. Ако е нужно – ще ги използваме."

Ставаше дума за разполагането от Русия в Калининградска област на най-новите ракетни комплекси "Искандер", които са кошмарът за НАТО.

Тяхното разполагане ни връща към едно от най-големите предателства на Горбачов и последвалите проблеми за СССР и Русия.

Става дума за подписания през декември 1987 г. със САЩ Договор за унищожението на всички съветски и американски ракети със среден и малък радиус на действие /500 – 5500 км/.

След това Горбачов се оправдаваше, че с договора е искал да постигне изтеглянето на американските ракети "Пършинг-2" от ФРГ, срещу което се е съгласил. Поредна лъжа.

Защото още по-страшните съветски ракети "Ока" /според НАТО – SS-23/ не бяха въобще в параметрите на този договор и Горбачов доброволно ги включи в списъка на унищожението, като по този начин Москва унищожи 2,5 пъти повече ракети и 3 пъти повече бойни глави, отколкото Вашингтон. Това направиха и съюзниците на СССР във Варшавския договор, в това число и България.

"Ока" беше под долната граница от 500 км, т.е. около 400 км, но това бяха тактически ракети, които бяха върхът на най-добрите съветски ракетни конструктори. По онова време те бяха най-модерното оръжие, което в началото на 80-те години смени остарелите съветски ракети от типа "Скъд".

"Ока" и усъвършенстваната версия "Ока-У" се отличаваха с увеличена точност и можеха да поразяват и движещи се цели. освен това реагираха бързо и за изстрелването им бяха необходими само 5 минути.

Ракетите бяха невъзможни за унищожение. За съветските генерали включването от Горбачов на "Ока" в Договора на РСМД беше удар. Началникът на генералния щаб заплаши, че ще подаде оставка заради случая с "Ока". Конструкторът Сергей Непобедими заяви, че ходът на Горбачов е държавна измама.

Въпреки това до 1989 г. всички такива ракети – около 200, бяха унищожени заедно с техните 106 установки.

Но защо САЩ толкова се плашеха от "Ока"? Причината беше проста – с тези ракети СССР можеше да осъществи ефективна неядрена атака по базите на НАТО, започвайки конвенционална война при благоприятни условия.

Така стигаме до днешния ден.

Защо в НАТО се вдига такъв вой срещу разполагането на ракетния комплекс "Искандер" в Калининградска област? Защото "Искандер" и "Искандер-М" са нова версия на "Ока", само че в почти всички параметри много по-напреднала.

"Искандер" е уникално оръжие, което прави системата на ПРО на САЩ и техните агресивни планове безсмислени.

Русия има десетки комплекси "Искандер", въведени на въоръжение през последните години.

Влизането на "Искандер" на въоръжение започна в края на 2010 г. През 2011 г. беше съобщено, че сухопътните войски ще получат на въоръжение 120 комплекса "Искандер" до 2020 г.

Какво представлява "Искандер". Това е оперативен ракетен комплекс, предназначен за поразяване на бойните части на малкоразмерни и площадни цели в дълбочина на оперативното построяване на войските на противника. Ударите могат да се нанасят по ракетните комплекси, реактивните системи за залпов огън, далекобойната артилерия, средствата за противоракетна и противовъздушна отбрана, самолетите и хеликоптерите, летищата, командните пунктове, центровете за връзка и други важни обекти на военната и гражданска инфраструктура.

Ракетата на "Искандер" е едностепенна, управляема и маневрираща. Голяма част от нейната траектория на полета минава на височина 50 км, което намалява вероятността от поразяването й от противника до нула. В момента подобни задачи като "Искандер" не може да решава нито една друга аналогична ракета в света.

Първото, което е важно в "Искандер", е голямата далечина на стрелбата, бързината на разгръщане (времето за разгръщане е 30 минути, до пуска 4-16 минути, интервал между пусковете – 1 минута) и нанасяне на удара.

Всеки "Искандер" носи две ракети на пусковите установки и още две в запас. Това са твърдогоривни едностепенни ракети, чието главно преимущество е управляемостта и маневреността през целия полет, с помощта на аеродинамични и газодинамични перки. Ако на комплекса бъдат установени крилати ракети, арсеналът на целите значително ще се разшири.

Най-активните маневри са на най-важните участъци от полета – стартовият и финалният. Основното полетно време на ракетата е на голяма височина до 50 км и специалното покритие я прави практически невидима за радарите. Тази част от полета става със скорост 2100 км/час. При приближаване към целта потенциалната ракета-прехващач трябва да лети на скорости 2-3 пъти по-големи, което е невъзможно.

Стартовата маса на "Искандер" е 3,8 тона, бойната част тежи 480 кг, ракетата може да носи 10 вида бойни части, в това число и касетъчни.

Семейството на "Искандер" включва три модификации.

"Искандер-М" е вариант за въоръжените сили на Русия. Далечина до 500 км.

"Исканде-Е" е износен вариант с далечина на стрелбата до 280 км и само една ракета на пусковата установка.

"Искандер-К" е специално за стрелба с крилати ракети. На него могат да са поставени новите ракети Р-500 (този вариант беше успешно изпробван през 2007 г.), което може да увеличи далечината на стрелбата до 2000 – 2500 км.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 275, May 2018
Движението на НАТО на Изток – основна заплаха за глобалната стабилност
Най-големият провал на Горбачов и Елцин беше унищожението на ГДР, разпадането на Варшавския договор и настъплението на Н...
    Джон Болтън – миризмата на войната
Само няколко часа преди изострянето в Близкия Изток Доналд Тръмп направи най-важните кадрови промени от началото на своя...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com