Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геофизика и геополитика
Гълфстрийм го няма – глобалният климатичен геноцид
Анализ на "Строго секретно"

През април се навършиха 8 години от най-голямата екологична катастрофа в историята на Северна Америка – взривяването на нефтената платформа Deepwater Horizon на британската British Petroleum в Мексиканския залив, катастрофа с епични пропорции.

Бедствието беше резултат на конспирация с глобални и регионални цели. BP е енергийният ресурс на правителствата на Великобритания, а в глобален план на банкерския картел на Ротшилд. Но те не можаха да предвидят последвалото бедствие в Мексиканския залив, а именно изчезването на "печката" на световния океан, атлантическото течение Гълфстрийм.

Първите признаци се появиха почти веднага, но бяха "забелязани" от учените чак няколко години по-късно с още по-тревожни данни, за да се стигне до април 2018 г., когато климатолозите регистрираха рекордно отслабване на Гълфстрийм с около 20 процента забавяне. Дали Британия е на път да изчезне и дали Гълфстрийм обрича цялата планета на колосална катастрофа – въпросите продължават да са на дневен ред...

... В 22 часа на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив на нефтената платформа Deepwater Horizon на британската British Petroleum, разположена на 80 км от крайбрежието на САЩ срещу щата Луизиана, започна чудовищна, с библейски пропорции катастрофа, която може да се окаже още по-чудовищно престъпление срещу човечеството.

В резултат на неправилно сондиране, от дъното на залива избухна подводен нефтен гейзер. Постепенно се оказа, че става дума за подводен вулкан от нефт. След това всички данни бяха засекретени. Въпреки това стана ясно, че вулканът не е само от нефт, но и от асфалт или по-точно от така наречения батолит.

След това се появи тезата, че изригващите от земните недра нефт, асфалт, газове идват под огромно налягане от подземна кухина с размери на Еверест. Още по-лошо е, че за всичко това в BP са знаели. Знаел е и президентът на САЩ Обама.

Появиха се съвети от специалисти човечеството да започне да се групира около Екватора, тъй като катастрофата ще доведе до промени в климата на планетата и в магнитните полюси.

Компанията BP, добиваща почти целия нефт за САЩ, е като наркоман, зависим от хероина. Нефтът е безкраен източник на огромни печалби за наркодилъра.

По време на сондирането Deepwater Horizon е пробила масивен нефтен депозит, но приоритетите на BP са били променени когато в Macondo се оказало, че има 3-4 милиарда барела нефт в подземна кухина.

Но изригването на нефта беше резултат на друго сондиране на Deepwater Horizon, което причини нейната експлозия на 20 април.

Според някои източници администрацията на Обама се е надявала, че откритият нефтен залеж от тези 3-4 милиарда барела ще покрие нуждите на САЩ, ако заедно с Израел започнат война срещу Иран и ако Иран затвори Ормузкия пролив и световния танкерен нефтен трафик. Въпреки предупрежденията, Обама е дал зелена светлина за сондирането в изключително опасния и рисков район Macondo.

Най-вероятно експлозията на Deepwater Horizon е била причинена от известната със своята мрачна слава американска компания Halliburton. Оказа се, че само осем дни преди взривяването на нефтената платформа Deepwater Horizon, Halliburton съобщи, че купува Boots&Coots за 240 милиона долара.

Кои са тези Boots&Coots? Това е най-голямата в света компания, занимаваща се именно с почистването на замърсявания с нефт и газ и с причинените от тях пожари и взривове. Какво "невероятно" съвпадение.

Но и това не е всичко. Банката Goldman&Sachs, която всъщност остана единствената американска банка, няколко седмици преди катастрофата в Залива е продала 44 процента от своя дял в BP. Каква прозорливост!

И така, BP е дълбала в океана хипердълбоко сондиране и е могла да се натъкне на батолит. Какво означава тази дума? Идва от гръцките "батос" – дълбочина и "литос" – камък, т.е. това е голям масив от застинала магма, дълбоко в земната кора. По-рано батолитите са считани за бездънни, отиващи дълбоко в земната кора на неопределено разстояние. Но с появата на геофизическите методи за изследване беше установено, че мощността на батолита възлиза на 3-15 км. По този начин батолитът има формата на гигантска леща. В неговия състав освен нефт има всичко друго – подземни газове и даже разтопена магма. И всичко това, под огромно налягане.

И така, в резултат на аварията на нефтената платформа, която стоеше също така напълно "случайно" на стиковката на две тектонични плочи, се е образувала пукнатина, през която под невероятно налягане излиза съдържание от много по-голяма дълбочина на Земята, отколкото можем да си представим. С други думи BP, със собствените си сонди е пробила истински вулкан в морското дъно.

Заедно с нефта от дъното изригват токсични газове и органични вещества, съдържащи се в най-дълбоките недра на Земята. Равнището на тяхното съдържание надвишава допустимите норми десетки хиляди пъти.

Само шест месеца след катастрофата в Мексиканския залив, Гълфстрийм – северното атлантическо течение, започна да умира. И още тогава, според спътникови снимки Гълфстрийм, вече не съществуваше.

Прекратило е своя живот и Норвежкото течение. В района на Мексиканския залив е изчезнало Кръговото течение (Loop Current).

Тази система, наричана Големия океански конвейер или Глобалния лентъчен конвейер е ключов елемент в цялостното топлинно регулиране на планетата и я защитава от нов ледников период.

Заради екокатастрофата, причинена от British Petroleum в Мексиканския залив, тази глобална термосистема на редица места вече е умряла, а на други умира. Очаква ни нов ледников период.

Онова, което ставаше и става във Великобритания тази зима беше апокалиптично. И за пореден път потвърди, че последиците от изчезването на основното топло атлантическо течение Гълфстрийм след катастрофата на BP в Мексиканския залив, за Великобритания, която от векове получаваше предимства от своето островно разположение, са жестоки.

Гълфстрийм е глобална "печка", отопляваща цялата година територията на САЩ и Западна и Северна Европа. Обемът на потока на Гълфстрийм е 50 милиона кубометра в секунда, което 20 пъти надвишава потоците на всички реки на света, взети заедно. Топлинната му мощност възлиза на 1,5 мегавата, което е равно на един милион атомни електроцентрали.

Гълфстрийм осигурява топлина от стотици векове, заради което средногодишната температура в Европа и САЩ е с 9-10 градуса по-висока, отколкото в аналогичните по широчина райони на европейската част на Русия, Сибир и Далечния Изток.

В резултат, в Европа и в значителна част на САЩ има много мек климат, изключително благоприятен за селското стопанство. Средногодишният урожай на зърнени култури в Германия, Франция и Англия, даже на нечерноземни почви, е няколко пъти по-висок, отколкото в Русия.

Благодарение на Гълфстрийм в Германия, Франция, Белгия няма суши и студове, унищожаващи посевите. Онова, което Европа и САЩ получават от Гълфстрийм, е еквивалент на работата на милиони атомни електроцентрали, рязко повишаващи ефективността на техния социален живот, на икономиката и на селското им стопанство.

От направените изследвания стана ясно, че промените в Гълфстрийм се дължат и на интензивното топене на ледовете в Гренландия, и като цяло в Арктика. Огромно количество образувана прясна вода засилва пресичащото Гълфстрийм студено Лабрадорско течение, чиято плътност на водата става все по-малка и то започва да потопява по-соления и топъл Гълфстрийм на дълбочина.

Опресняването на Северния ледовит океан, заради топенето на арктическите ледове, също потиска на дълбочина по-соления и тежък Гълфстрийм. Освен това някои учени твърдят, че заради топенето на многокилометровата ледена шапка се променя и геометрията на земната кора в района на Гренландия (в това място кората се издига) и това също пречи на Гълфстрийм да тече, както обикновено на север, към бреговете на Западна и Северна Европа.

Става дума за реален факт. Гълфстрийм спира, променя посоката на движението си и отслабва. Гълфстрийм започна, без да стига до бреговете на Испания, да завива към Африка и престава да затопля Франция, Англия, Норвегия, Исландия и Шпицберген.

Няма да има нужда да чакаме 100 години, за да почувстваме промените в климата. Деветте подарени допълнителни градуса на Европа и на източните и централни щати на САЩ ще изчезнат бързо.

По приблизителни изчисления, ако Гълфстрийм престане да отоплява САЩ и Европа, загубите на всеки жител от тези райони годишно ще възлизат над 3000 долара, оттам и държавните разходи. Населението в тези райони е около 1 милиард. Това означава, че ще трябва да изразходват допълнителни 3 трилиона долара всяка година, за да живеят в по-топли жилища, офиси, дрехи и т.н. Освен това и инфраструктурата на тези райони не е готова за промяна на температурния режим. Приспособяването няма да е безплатно.

Никой не бърза да бие тревога, тъй като за силните на света ще е трагично да съобщят, че в Англия и Скандинавия след няколко години ще пасат бели мечки, т.е. ще изчезне завинаги за тях всякаква геополитическа, икономическа и демографска перспектива.

Спря и височинното струйно течение Jet Stream. Това основно въздушно течение, обикалящо планетата, се появява в тропосферата и опасва земното кълбо като извиваща се река. Завоите във въздушната река се появяват благодарение на така наречените вълни на Росби – мощни въздушни потоци, които бутат струйното течение ту на север, ту на юг.

Подобно замиране на височинното струйно течение се нарича блокиращо събитие. То се появява когато действието на вълните на Росби тласка течението на Запад и се уравновесяват със собственото движение на въздушната река на Изток. Обикновено тя побеждава, но достатъчно силните вълни на Росби могат да накарат реката да спре. А тази неподвижна въздушна река създава идеални условия за появата на явления, като огромни наводнения от едната страна на течението, и незапомнени високи температури – от другата страна.

Цялата тази система е основен глобален планетарен терморегулационен процес, който регулира температурата на планетата.

Онова, което се случи с Кръговото течение и Гълфстрийм, предвещава големи промени на климата.

Силата на Гълфстрийм се е променяла и през миналите топли и студени периоди на Земята. Тясно свързани с тях са били и промените по цялата планета, не само в Атлантика, но и в Тихия океан и даже в Южното полукълбо. Това обикновено става по директен начин. Гълфстрийм, като топло течение, нагрява атмосферата. Това генерира планетарни вълни, които могат да причинят резки промени в атмосферата на Земята и да променят климата над Европа и другаде чрез влияние върху споменатото струйно течение в горната тропосфера. и кръгът се затваря. В момента Гълфстрийм умира. Течението Loop в Мексиканския залив най-вероятно вече е мъртво. Какво предстои, никой не знае.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 276, June 2018
Как работи "дяволското аерозолно" оръжие /1/
Симптомите при милиони хора по целия свят са едни и същи. Вече е доказано, че се дължат на въздействието на микровълново...
    Бил Гейтс ще следи цялата планета
Това е краят. Скоро няма да можем да се скрием от стотиците спътници, които ще ни наблюдават където и да се намираме и п...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com