Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на Трета световна
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия предупреди: "Оттук връщане няма"
Ако не искаш да говориш с Путин и Лавров, ще говориш с Шойгу и Герасимов
09.2018

Бих започнал със следната максима: Ако танцуваш с мечката, тя решава кога ще те пусне, не ти."

...Срещата между Путин и Тръмп в Хелзинки е едно от онези събития, които ще се анализират до... следващата среща.

Заради това ще добавя и моята трактовка, която в доста отношения се отличава от другите коментари.

Тъй като през последните десетилетия съм присъствал на стотици най-различни срещи – двустранни, многостранни, съюзнически, ООН-овски, за мен беше ясно, че срещата Путин – Тръмп ще бъде едно празно зрелище.

Тръмп продължава да обикаля света, за да бяга от вътрешните проблеми и да създава впечатление, че означава нещо и че се съобразяват с него, за да се опитва да прокарва някакъв свой дневен ред, особено спрямо Русия и Китай, и някаква платформа за "общи интереси", което, даже на теория, е невъзможно. Защото трите супердържави имат коренно различни интереси и сега, във времето на глобална турбуленция, причинена именно от САЩ, не могат да намерят съвместимост по най-важните въпроси.

От своя страна Путин отиде на срещата от новата позиция на геополитическо "хиперзвуково" доминиране, въпреки че можеше и да не отива.

В крайна сметка Тръмп изпълни поръчката на Нетаняху да говори с Русия за някаква сигурност на Израел и за отстъпление на Путин от съюза със Сирия и Иран, което веднага беше опровергано от новия посланик на Русия в Тел Авив – че Русия не може да въздейства на Иран, както и на Израел, т.е. че Путин не може да иска изтегляне на присъствието на Иран от Сирия, което е напълно легитимно, както и не може да иска от Израел да не бомбардира Сирия – което е напълно нелегитимно.

Но междувременно се появи нов важен фактор и Китай съобщи, че ще изпрати свои части в Сирия срещу джихадистите от уйгарския произход. Имайки предвид, че Китай е основен клиент на нефта от Иран и че заяви че няма да се откаже от него, въпреки санкциите на САЩ, това е силна подкрепа от Пекин за Техеран и пореден шамар на Белия дом. С една дума – вече никой не обръща внимание на Тръмп.

Ердоган пък окачестви режима на Израел като расистки след като Нетаняху започна нова война срещу Газа и заедно със САЩ решиха, че сирийски Голан е "неделима част от територията на Израел", като едновременно законово утвърди характера си на държава на апартейда и расизма.

Но на глобално равнище беше ясно още преди срещата, че Тръмп и Путин няма да се договарят. Договорености не се готвеха и нищо не беше готвено за подписване. Нямаше и намек за някакво "рестартиране" на отношенията. Защото, както се казва, сумата на общите интереси на САЩ и Русия сега е равна на нула, т.е. и вероятността от някаква договореност е равна на нула. Тръмп има нужда да се снима с Путин и да говори разни неща, които опровергава след един час заради вътрешните си проблеми и не може да предложи почти нищо. Засега се отърва с номера да прави впечатление за нещо различно от онова, което е всъщност – един нов американски балон, който всеки момент ще изгърми. С това не искам да кажа, че Хилъри би била нещо по-различно.

Веднага след Хелзинки Тръмп се върна към атаката срещу Русия – нови санкции, защита само на Израел, въоръжение за Украйна, въвличане на Грузия и Армения в НАТО, пренасяне на войната към Централна Азия, провокации срещу "Северен поток – 2", пълен хаос, никакви опорни точки.

От тази гледна точка Путин изпусна момента да демонстрира и затвърди новото глобално хиперзвуково доминиране на Русия в световната геополитика и военното дело, както и отношението на Москва към разширението на НАТО на Балканите и в Кавказ, както и постепенното връщане от Русия на бившата й мощ, и към целта да стане център на Голяма Евразия.

И най-важното – че Москва излиза на нови позиции, от които може да сложи край поне за следващите 2-3 века на доминирането на англо-саксонизма и преобръща нагоре с краката основите на досегашната геополитика, военна теория и практика, световна икономика и финанси.

Разбира се, става дума преди всичко за най-новите хиперзвукови руски оръжейни системи и за ядреното противостоене между Русия и САЩ. Особено последното би трябвало да бъде основата на срещите и преговорите между Вашингтон и Москва, но това засега не се случва.

И в Хелзинки тази най-голяма опасност за човечеството остана без внимание, въпреки че беше добро място да се спре новата надпревара между САЩ и Русия, да се търси някакво подобряване на отношенията, които според двете страни са замразени на нулево равнище, като рискът от ядрен конфликт е толкова висок, както никога в миналото.

Още по-опасно беше решението на Тръмп за милитаризиране на Космоса и че сега действащият Договор за Космоса от 1967 г. е погрешен, въпреки че именно САЩ го нарушиха със "звездните войни" на Рейгън и че сега – на 18 юни, по време на заседанието на Националния космически съвет на САЩ в Белия дом, посветен на подписването на Директивата за национална космическа политика Тръмп съобщи, че е взел окончателно решение за създаване на космически войски, които ще станат шестият вид въоръжени сили на САЩ. Задачата е да се постигне американско превъзходство в Космоса, което е безумие, ако се вземе предвид, че американците сега даже нямат собствен двигател на големите ракети и използват руските, а Trident II и III дават грешка в траекторията веднага след излитане.

Това решение беше посрещнато в Москва и Пекин с тревога. Москва заяви, че, ако САЩ с военно-космически сили нарушат Договора за забрана на ядреното оръжие в Космоса, Русия ще даде отговор и, че милитаризирането на космоса ще е път към катастрофата.

Но тези глобални въпроси бяха игнорирани в Хелзинки. Едновременно Европа, под давлението на САЩ, ще увеличи своя принос за въоръжаването на НАТО чрез покупки на американско оръжие.

На европейския военен театър също расте опасността от ядрена война с нарушаването на Договора за съкращаване на ракетите със средна и малка далечина.

Само два дни след срещата с Путин Тръмп съобщи, че отпуска на режима в Киев 200 млн. долара за оръжие и че ще направи всичко възможно да провали "Северен поток - 2".

Обвиненията срещу Русия за някаква намеса в изборите в САЩ показват силата на така наречената "дълбока държава" в САЩ и доминирането й във външната политика на Белия дом.

С една дума картината е като в навечерието на Първата световна война – хаос и сблъсък на непримирими интереси, крах на капитализма и неговата финансова система и дълбоката заблуда на САЩ, че имат някакво глобално доминиране. Нищо подобно.

Путин през март 2018 г. разказа за новите хиперзвукови оръжия на Русия, които изпращат в миналото глобалните амбиции на САЩ и ги предотвратяват за следващите десетилетия.

Ще припомним накратко най-новите супероръжия на Русия, които въвеждат напълно нова световна геополитика, вместо досегашната война "между морето и сушата", и нова конфигурация за военна мощ въобще.

Номер 1. Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат". Първо – целите в САЩ може да атакува през Северния и Южния полюс. Второ – никакви системи за ПРО на САЩ не могат да я спрат. Трето – ако на "Сармат" се добави хиперзвуковия маневриращ боен блок "Авангард", който лети в плътните слоеве на атмосферата с 20 маха, нещата стават направо трагични за САЩ.

Номер 2. Хиперзвуковата крилата ракета "Кинжал". Руските самолети Миг-31К и бомбардировачи Ту-22М3 вече са въоръжени с хиперзвуковите ракети Кинжал, които летят със скорост над 10 маха и имат обхват над 2100 км.

Номер 3. Хиперзвуковата ракетна система "Авангард". Хиперзвуковата ракета с междуконтинентален обхват и възможност да лети с 20 маха ще влезе на въоръжение в близко време. В началото на 2018 г. започна серийното производство на "Авангард".

Номер 4. Подводното чудовище "Посейдон". Подводният ядрен дрон "Посейдон" може да носи ядрена глава с различна мощ, която ще унищожи не само цяла самолетоносачна групировка на противника, но цял континент, например Северна америка.

Номер 5. Крилата ракета с ядрен двигател "Буревестник". "Буревестник" също е успешно изпробван. Ракетата, която ще има неограничен обхват и неограничени възможности за маневриране ще бъде въведена в близко време.

Номер 6. Лазерна оръжейна система. Засега тя е напълно секретна.

Ако към това се прибави и новият изтребител от пето поколение Су-57, новият танк Т-14 на платформата на "Армата", новият зенитен ракетен комплекс С-500 "Прометей" и противоракетната система за далечно прехващане "Нудоль", нещата за САЩ стават наистина "мисия невъзможна", т.е. онова, което написах в началото за танца с мечката, или в друг вариант – ако не искаш да говориш с Путин и Лавров, ще говориш с Шойгу и Герасимов...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 278, Sept. 2018
Горещините – нещо незапомнено
Пролетта на 2018 г. започна много късно и беше извънредно гореща. Но още до средата на април в Британия по целия остров ...
    Операция Гладио – отново на сцената
Знаете ли кой с какво подпали колосалните пожари в Гърция, Калифорния, Франция, Русия...Едва ли знаете, защото повечето ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com