Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Украинската автокефалия – война на Запада срещу Русия

Дали православното единство ще се разпадне и дали в Украйна ще започне религиозна война, много по-страшна от последиците от майдана – това са някои от въпросите след срещата в Истанбул на руския патриарх Кирил и на константинополския патриарх Вартоломей.

След срещата, от Московския патриархат беше съобщено, че дипломатическите средства в диалога с Константинопол са изчерпани, че Московският патриархат може да прекъсне отношенията си с Константинополската църква /така наречения Фанар/, ако Украйна получи църковна независимост от Московската автокефалия.

"Ние в руската държава не признаваме тази автокефалия и няма да имаме друг изход освен да скъсаме отношенията си с Константинопол" – заяви главата за външни връзки митрополит Иларион.

Преди това Фанара назначи двама свои представители за Украйна – екзархи, за подготовка на "автокефалията на православната църква в Украйна", като двамата екзарха ще дойдат от САЩ и Канада.

На това решение на Фанара руската църква отговори, че няма да признае никаква автокефалия, че Константинопол подло и вероломно е назначил свои екзархи за Украйна – архиепископ Данаил от САЩ, и епископ Иларион – от Канада.

Хронологията на последните религиозни събития беше следната.

През април Върховната рада на Украйна взе решение да се обърне към Константинопол да им даде автокефалия. Преведено на прост език Украинската православна църква – УПЦ, ще излезе от юрисдикцията на Московския патриархат, където се намира от 1686 г., ще стане призната ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 279, October 2018
Путин и Меркел за "Северен поток – 2", Тръмп пречи
Основен резултат от срещата на Путин с Меркел в средата на август беше решението да продължат да строят газопровода "Сев...
    50 години контрареволюции. 29 години след преврата на 10-ти ноември 1989 г.
Когато през далечната 1992 г. за първи път публикувах в друга медия стенограмата на заседанието на Политбюро на ЦК на БК...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com