Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Калибър" взимат на мушка Европа и Близкия Изток

Едно от най-важните решения на Каспийската петица е, че не допуска присъствие в Каспия на въоръжени сили и кораби на държави извън региона а само на петте страни, подписали договора.

Темата за военното присъствие на НАТО и САЩ в района е закрита завинаги. Тези държави са единодушни в най-главното – не желаят да видят в сърцето на Евразия въоръжени сили на САЩ. Останалото е вторично.

Стабилността на Евразия е най-важната предпоставка за изграждането на транспортните коридори, по които вече вървят милиони тонове стоки.

Що се касае до повърхността на морето, извън териториалните води и икономически зони, тя е отворена за всички страни, подписали договора. А тъй като регионът е геополитическият център на Евразия, който го контролира ще контролира и Евразия. Това може да е само Русия със съобщението на 15 август, че в Каспийско море ще бъде построена пълноценна военно-морска база като главната база на Каспийската флотилия ще се измести от Астрахан в Каспийск.

Още в края на 2015 г. Москва съобщи, че делът на новите кораби в състава на Каспийския флот е стигнал 85 процента. В него влизат над 70 кораба. Именно корабите на Каспийския флот удариха с крилати ракети "Калибър" обекти на Ислямска държава в Сирия – общо 44 пуска.

Според експертите Каспийският флот днес е най-боеспособното обединение и по своите възможности превъзхожда например Балтийския флот.

Всъщност Москва направи правилно, че свали ветото на прокарване на газопроводи по дъното на Каспийско море, още повече, че сега на европейския пазар се появи изобилие от газ. Тръмп със своя скъп втечнен газ няма да е във възторг от допълнителните газопроводи.

Русия има вече военни комуникации с Иран и винаги ще може да изпрати военна техника в Иран, ако САЩ и Израел го нападнат. При това няма да питат за съгласие другите каспийски държави.

Вторият ключов момент е свободната навигация на руските военни кораби по целия Каспий в случай на дестабилизиране на Туркменистан или Азербайджан. Русия ще може да влезе в техните акватории и да окаже военна помощ на законните власти.

САЩ имаха намерение да изградят военна база в Каспия срещу Иран. Сега това няма да се получи въпреки опитите за използване на пристанище на Казахстан за логистика срещу Афганистан. Къде в Афганистан, къде е Казахстан и къде е Каспийско море, т.е. Назърбаев ще трябва да се откаже от тези маневри.

На четвърто място с появата в Русия на неядреното стратегическо оръжие "Калибър" и "Кинжал" Каспийско море ще играе важна роля, тъй като позволява на руския флот да нанася удари в широк диапазон по цели в Близкия Изток, в Персийския залив, в Червено море и в Средиземно море. По този начин Каспийският флот става важно звено от системата на възпиране на САЩ в новата военно-политическа обстановка в света.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 279, October 2018
Най-важното геополитическо събитие за 2018 г.
На 12 август Русия, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан и Иран подписаха в Актау конвенцията, която определя статута на...
    Военноморските маневри на Русия в Източното Средиземноморие
В края на август в Средиземно море и източната част на Русия започнаха безпрецедентни по своите мащаби и обхват военни у...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com