Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Ситуацията около Северния морски път се изостря

Ситуацията около Северния морски път започна да се изостря със започналото транспортиране от руски танкери на втечнен газ от Ямал за Китай, преминаващ по напълно руската морска артерия, т.е. по руския Северен морски път без съпровод на ледоразбивачи.

Това направо втрещи Вашингтон и постави под заплаха цялата им геополитика на контрол на морските проливи и транспортни пътища. Не заради това атакуваха Сомалия, подпалиха Еритрея, докараха марионетно правителство в Йемен, подклаждаха безкрайния конфликт в Южен Судан, за да се лишат от монопола над основната артерия на света – Суецкият канал, и над новия коридор от Китай към Европа.

Доставките на руски втечнен газ за Китай са дългосрочен проект. Северният морски път съкращава над два пъти времето на доставките на стоки от Европа към Тихоокеанския район в сравнение с южните маршрути, контролирани от САЩ и Британия, през Суец и Панамския канал.

САЩ губят контрол над ситуацията и започват да се държат като международен терорист. Във Вашингтон не са съгласни такъв важен маршрут да се намира в сферата на Русия. И точка. И искат на Северния морски път да се даде статута на международна транспортна артерия.

В края на август след рязкото нарастване на руската активност в Арктика, Тръмп реши да реактивира Вторият флот на САЩ, който да работи "срещу лошите актьори". Съобщено беше, че границите на действието на Втория флот ще излязат извън границите от времето на Студената война, северно от Скандинавия и към арктическия полярен ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 279, October 2018
Най-големите учения "Восток – 2018"
От 20 август Централният и Източният военни окръзи на Русия бяха вдигнати по комплексна бойна проверка. Инспектирането с...
    САЩ излизат от "Открито небе"
В началото на август САЩ неочаквано замразиха и действието на Договора за открито небе с Русия.Това решение не отговаря ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com