Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кой беше човекът на ЦРУ в София

На 21 февруари 1994 г. ФБР арестува в САЩ 52-годишния Олдрич Еймс, който приключи кариерата си на двоен агент - на ЦРУ и КГБ. Еймс, който ръководеше контраразузнаването на ЦРУ срещу СССР, се оказа и съветски шпионин. Той предаде на КГБ най-малко 30 съветски разузнавачи, вербовани от американците, от които 10 бяха разстреляни.

Но имало и изключения. Едното от тях - от България, се било срещнало с Еймс в Рим през лятото на 1989 г. /тогава Еймс е работел в посолството на САЩ в Италия/ и само се е предложило да работи за ЦРУ. Може само да се предполага, каква главоблъсканица е създал на Еймс българският аматьор. Американецът е предполагал, че КГБ го е проверявал чрез българското разузнаване.

Българинът поискал пари от ЦРУ за "финансиране на демонстрациите срещу Тодор Живков". Нашият човек бил наречен "моторна лодка" и дал на ЦРУ информация за американски служител, който бил вербован от българското разузнаване и след това прехвърлен на КГБ. Което значи, че "моторната лодка" е плавала в София по коридори, където са се говорели такива неща. В тогавашна София те не бяха много. В тази ситуация единственото разумно нещо, което е могъл да направи Еймс е било да издъни българското шпионче пред КГБ.

За всичко това пише биографът на Еймс - Пийт Ърли, който в края на 1994 г. го е посещавал в затвора и който през 1997 г. публикува книгата "Признанията на един шпионин - истинската история на Олдрич Еймс".

Когато е диктувал спомените си през 1994 г. Еймс не е знаел, дали неговият български шпионин е разкрит или екзекутиран. Знаел е само, че след 1990 г. е бил задържан за кратко време. Интересно обаче защо ЦРУ през 1997 г. е оказало давление върху автора Ърли поне той така твърди да не споменава в книгата българската "моторна лодка". Което ще рече, че през 1997 г. тя май е продължавала да работи за ЦРУ.

Интересно е и защо КГБ, който е знаел за "моторната лодка", също си е мълчал. Което пък ще рече, че "лодката" е поработвала и за КГБ.

Ако българинът не е бил някакъв случаен държавен помияр, решил индивидуално да изкара долари от ЦРУ, нещата с българския шпионин би трябвало да изглеждат по следния начин: държавен служител, висша номенклатура, с английски език, който спокойно си е пътувал по света и е имал /или си е дал/ някакви пълномощия да събира пари за демонстрации срещу Живков, т.е. бил е член на някаква тайна група, работил е за ЦРУ, КГБ е знаел, но много-много не се е тревожел, или е изчаквал. По онова време на такова описание отговаряха само няколко "перестройчици".

Да разгледаме две възможности.

Първата е, че казаното от Еймс си е негова или на ЦРУ провокация. Още повече, че в затвора, където е бил суперпредателят Еймс, ЦРУ едва ли би пуснало току-така журналист да му списва мемоарите. Ако е така, ЦРУ ни прави на маймуни.

Сега да видим втора възможност. При Еймс през 1989 г. отива български държавен служител, приличащ на "моторна лодка". По това време сценарият, започнат от КГБ, за сваляне на Тодор Живков по поръчение на Горбачов е към своя край. Пионките са на местата си. КГБ контролира тотално групата, от която изплува и "моторната лодка". Типично по български, ползвайки се със закрилата на КГБ, той се опитва да измъкне малко пари и от ЦРУ. Май е успял. Още повече, че световната шпионска фирма "ЦРУ-КГБ" се е сраснала до такава степен, че индивидуалните им операции станаха съвместни.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 280, Nov. 2018
Горбачов: "Ционизмът победи комунизма"
Ще започна с доста известния вече цитат на Михаил Горбачов от 1992 г., че "целия си живот посветих на борбата срещу кому...
    Максуел вербува Горбачов и Луканов
На 3 ноември 1989 г. Ари Бен-Менаше се къпеше в къщата на свой приятел в Лос Анджелис, когато американската полиция нахъ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com