Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Максуел вербува Горбачов и Луканов

На 3 ноември 1989 г. Ари Бен-Менаше се къпеше в къщата на свой приятел в Лос Анджелис, когато американската полиция нахълта и го арестува. Обвиниха го в опит да продаде три транспортни самолета С-130 на Иран с фалшиви документи.

Арестът на Бен-Менаше създаде опасна ситуация за шпионажа на САЩ и Израел.

Израелските централи знаеха за това. Един от техните агенти - Рафи Ейтан, беше работил с него за някои от секретните израелски акции. Ейтан знаеше, че Менаше може да провали цялата американско-израелска мрежа, която снабдяваше Иран с оръжие и имаше пипала навсякъде по света - към Централна и Южна Америка, през Лондон към Африка и Австралия, и дълбоко в Европа - към социалистическите страни.

Бен-Менаше имаше информация, която щеше да "взриви" САЩ и Израел, но можеше да свали и тогавашния президент Джордж Буш-старши. В затвора Бен-Менаше предпочиташе да стои тихо. Разчиташе, че арестът му скоро ще свърши. Но беше преместен във федералния затвор и разбра, че Израел не бърза да му помага. Тогава проговори. Започна да разказва за невероятни международни интриги и трафик на оръжие, които включваха висши израелски и американски представители.

Най-драматичното разкритие на Бен-Менаше беше твърдението му, че е видял Джордж Буш в Париж на среща с представители на Иран през октомври 1980 г. като част от тайната акция на републиканците да провалят преговорите на президента Джими Картър за освобождаване на 52-та американски заложници в Иран.

Бен-Менаше обвини и един от шефовете на ЦРУ - Робърт Гейтс, че в рамките на тази операция - Октомврийска изненада (October Surprise) е работил с правителството на Ликуд в Израел на Менахем Бегин, който се е страхувал, че вторият мандат на Картър ще доведе до създаването на палестинска държава.

Бен-Менаше разказа и за друга операция на САЩ - за оръжие за Саддам Хюсеин, изпратено през Чили.

Последваха още по-големи сензации. Бен-Менаше разкри, че израелското разузнаване е проникнало във висшата администрация на САЩ.

Именно от него изтече и информацията, че Моссад е използвал Робърт Максуел, и че чрез него вероятно е станала вербовката на Горбачов, на шефа на Щази - Маркус Волф, и на Луканов и Дойнов в България. Чрез Максуел и продаваното от него компютърно оборудване Promis, е била извършена една от най-тайните операции на САЩ и Израел по онова време.

Бен-Менаше разкри неща, които ако бяха истина, трябваше да пренапишат историята на разведряването, перестройката, на "ерата" Рейгън-Буш...

Това Вашингнот и Тел Авив не можеха да допуснат. Израел започна кампания за дискредитирането на Бен-Менаше. В нея беше включен Робърт Максуел, като основен проводник на израелския шпионаж към тогавашните лидери на СССР и другите социалистически страни, в това число до тясното обкръжение на Живков.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 280, Nov. 2018
Кой беше човекът на ЦРУ в София
На 21 февруари 1994 г. ФБР арестува в САЩ 52-годишния Олдрич Еймс, който приключи кариерата си на двоен агент - на ЦРУ и...
    Радиоелектронната борба навлезе в нов етап
Войната в Сирия и в Близкия Изток навлезе в нов етап. Заедно с въвеждането на С-300 в Сирия, Русия ще разположи там и си...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com