Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Китай
Китай и средните и малки ракети
Анализ на "Строго секретно"

За първи път от много години китайският лидер Си Цзинпин призова военните да засилят подготовката си за война. В актуалната ситуация тя може да е само срещу САЩ.

По време на визитата си в Москва съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп – Джон Болтън, не постигна нищо. Другояче едва ли можеше и да бъде, тъй като разногласията между двете държави имат стратегически характер и не могат да бъдат преодолени без нарушаване на националните интереси на една от тях.

Но Болтън се опита твърде наивно да въвлече в този кръговрат и третата суперсила – Китай, в контекста на евентуалното прекратяване от САЩ на участието им в Договора за унищожението на средните и малки ракети с Русия. Обявявайки позицията на САЩ за средните и малки ракети Болтън заяви, че Вашингтон счита за необходимо към договора да се присъедини и Китай /желателно, заедно с КНДР/. На пръв поглед това звучи логично. Но само на пръв. Защото на всеки следващ поглед личи преднамереността на Белия дом и опит за внасяне на противоречия между Москва и Пекин по този важен въпрос и съответно за извличане на изгоди от САЩ от онова, което биха искали да се случи.

Досега всички договори за контрол над въоръженията, в това число и един от най-важните от тях, за съкращаване на средните и малки ракети, се сключваха само между Москва и Вашингтон, като още от началото, от 60-те години такава беше принципната позиция на САЩ, които извадиха извън всички договори своите съюзници, които в Европа и другаде разполагаха с ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 281, Dec. 2018
Кой контролира и какви са световните запаси на газ
Точното количество газ, скрито под земята, не може да бъде определено. Но според някои експерти, става въпрос за 173 три...
    Пекин представи най-големият транспортен дрон
Китай представи най-големият в света търговски транспортен дрон, произведен от Китайската академия за въздушна електронн...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com