Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
Борелиоза атакува
Епидемията от лаймска болест
Анализ на "Строго секретно"

Всяка година от Борелиоза /лаймска болест/ се заразяват десетки хиляди в Европа и хиляди в България, за което обаче не се говори, докато не започнат да се движат с патерици или в инвалидни колички, тъй като основната причина е, че не са били навреме или правилно диагностицирани, или са неправилно лекувани.

Това е епидемия и един от занемарените проблеми в още по-занемареното българско здравеопазване.

Хиляди хора, които биха могли да са здрави, боледуват сериозно заради погрешния подход към диагностиката и лечението. Много млади хора вече се движат с патерици или в колички.

Пациентите с борелиоза са в по-лоша ситуация в сравнение с която и да било друга група боледуващи.

Броят им расте от година на година и в България. Всъщност всяка година носи нов рекорд заради плачевното състояние на българското здравеопазване и посочените по-горе причини – лоша диагностика и лечение.

Според неофициални данни случаите на недиагностициране навреме или нерегистрирана борелиоза са поне три пъти повече от официалната статистика.

Първите случаи на борелиоза могат да се намерят в описанието отпреди 100 години. Арвид Афзелиус – шведски дерматолог, през 1909 г. първи е забелязал появата на розово-червено петно на кожата, което се дължи на ухапване от кърлежи. По онова време никой още не е използвал термина Борелиоза, и чак през 1982 г. американският учен Уил Бургдорфер успя да изолира бактерията Borelia Burgdorferi.

Названието на болестта – Борелиоза от Лайм, идва от местността Лайм в САЩ, където през 1977 г. бяха записани случаи на борелиоза при младежи, характеризиращи се с възпаление на ставите.

Съобщиха се и редица смъртни случаи на известни личности и чак тогава по света започнаха да говорят за болестта и последиците от атаката на кърлежите.

От този момент лаймската болест шества по света и в България. Заразените кърлежи се крият в градските паркове, в домашните градинки, гората, ливадите, планините. Могат да атакуват при разходки, пикник на тревата, забава с кучето в парка и т.н.

Класическият и най-характерен признак за заразяване с бактерията Borelia е подвижната руменина на кожата. Обикновено се появява 7-14 дни след ухапването, но може да се появи и след 5-7 седмици. Често я наричат "биволско око", защото е кръг с радиус минимум 5 см, който постоянно се разширява.

Появата се съпровожда обикновено от грипни симптоми – болки на мускулите, ставите, температура, треска. Нелекуваната руменина обикновено изчезва след месец, но след няколко седмици или месеци могат да се появят други трайни симптоми. Обикновено това е възпаление на ставите, кардиологични или неврологични нарушения. Проблемът е в това, че споменатата руменина не се появява само при половината от болните.

Често се появява и борелиозен лимфом /лимфоцитом/, т.е. тъмночервен тумор, не по-голям от 5 см. Появява се няколко седмици или месеци след ухапването от кърлежа и се намира на ухото, на гърдите и др. Тъй като от заразяването са минали много седмици се бърка с първичен кожен рак, което се изключва чак от хистологичните изследвания.

Има и нехарактерни симптоми – болки в ръката, след това локални мускулни болки и подувания.

Характерните симптоми се появяват чак след няколко години. По кожата на ръцете и краката се появяват червено-сини петна, с времето ставни болки и подувания, кожата на мястото на възпалението става тънка и побелява.

Но промените по кожата не са единственият симптом на борелиозата. Много седмици или месеци след контакта с кърлежите болният изведнъж започва да чувства умора, отслабване, губи съня си, започва косопад, появява се вкочаняване на ръцете и краката, схващания на мускулите, възпаление на ставите. Това много рядко се свързва с борелиозата, защото инфекцията отдавна се е разпространила в организма.

Ако бактериите на борелиозата стигнат до нервната система може да се появи невроборелиоза, която води до мозъчно възпаление, проблеми с паметта, загуба на слух, вкус и виждане. Диагнозата винаги е трудна.

Head above the water – е най-новият сингъл на канадската певица Аврил Лавин, която го записа след 5-годишна пауза, тъй като боледуваше именно от борелиоза. Болестта в началото е била недиагностицирана и унищожаваше нейния организъм. "Една нощ мислех, че ще умра, чувствах, че потъвам, молех се да си държа главата над водата", каза певицата, като обясняваше заглавието на сингъла.

Диагностицирането на Аврил продължи осем месеца. Защо толкова дълго? Защото няма тестове за борелиозата. Серологичните изследвания на кръвта откриват антитела IgM и IgG срещу бактериите на борелия, и те показват само дали някога нашият организъм е воювал със заразата, а не дали воюва с нея в момента.

Основните изследвания са ELISA. Тестът се прави с кръв или мозъчно-гръбначно ликвор при неврологични симптоми.

При теста ELISA особено в първи стадий на борелиозата резултатът може да бъде фалшиво-отрицателен.

Това е серологичният прозорец, бактериите вече са в организма, но още не са създали антитела, които да воюват с тях. Заради това изследванията трябва да се повторят след 3-4 седмици. При положителен резултат трябва да се направят нови изследвания с теста western blot, който е много по-чувствителен от ELISA и дава сигурността от 70-80 процента. Отрицателният резултат не изключва борелиоза, заради което лекарите обикновено правят нов тест след няколко седмици.

Джордж Буш – младши на ваканция през 2007 г. забелязва на крака си червено петно – типичен симптом на борелиоза. Белият дом съобщи за болестта на президента, но не съобщи метода с който е лекуван. Това предизвика спекулации в медиите, тъй като лечението не винаги е ефективно. Според актуалната методология в САЩ и ЕС лечението започва чак след първите признаци на борелиоза. В началото болният получава 3-4 седмична доустна антибиотична терапия – обикновено доксицилин, амоксилин или сефуроксин, в някои случаи при невроборелиоза антибиотикът се дава венозно. След месечно лечение процедурата се счита за завършена, а всички признаци, които не са изчезнали са считани за постборелиозни и само в особени случаи се препоръчва повторение на антибиотиковата терапия.

Друга школа обаче счита, че следболестният комплекс е неизлекувана борелиоза и препоръчва нова няколкомесечна антибиотикова терапия, за да няма рецидив на болестта. Терапията се съпровожда от диета, витамини, пробиотици и микроелементи.

Важното е, че все повече хора са дълбоко разтревожени и активно се интересуват от профилактиката срещу кърлежите. За съжаление изследванията срещу бактериите откриват само генетичният материал на Borelia, но не дават отговор дали са активни и заразяват.

Подобна е ситуацията и с други методи за диагностика на пазара в Европа. Тестът не отговаря на въпроса дали са активни в организма или че някога са били в него.

Друг метод е тестът СД-57, изследвания с маркери.

Как да се отстрани кърлежът? На пазара има специализирано оборудване за отстраняване на кърлежите. Те могат да бъдат отстранени и с обикновена пинцета. Достатъчно е да бъде захванат близо до кожата и с решително плавно движение да бъде изтеглен целият с главата.

Повечето пострадали считат, че при ухапване от кърлеж трябва да се отиде на лекар, за да го отстрани. Това е грешка, кърлежът трябва да бъде отстранен веднага, а мястото на ухапването да бъде дезинфекцирано и да се наблюдава поне един месец. При появата на заруменяване или видима промяна на кожата, най-добре е да се направи снимка преди да изчезне или промени и да се отиде на лекар.

Все повече се прибягва и към природно лечение, защото растителните свойства носят не само успокоение, но и изправят болните на крака, тъй като борелиозата е подла болест.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 282, January 2019
Войната на САЩ и НАТО срещу Русия в Украйна
На 17 декември 2018 г. Сергей Лавров предупреди, че режимът в Киев има намерение да започне война преди Нова година и ч...
    Стадиите и симптомите на заболяването
Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване чрез ухапване от кърлеж.Причинител са бактериите Borelia burgdorfe...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com