Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

САЩ и Украйна срещу "Северен" и "Турски поток"

На 16 ноември, няколко дни преди Путин и Ердоган да открият морската отсечка на "Турски поток", САЩ и Украйна подписаха споразумение да провалят "Турски поток" и "Северен поток – 2".

Държавният секретар на САЩ – Майк Помпео, и министърът на външните работи на Украйна – Павел Климкин, се срещнаха във Вашингтон. Срещата беше по покана на Помпео.

На нея беше съгласуван меморандум под названието "Американо-украинско стратегическо партньорство", чиито текст се появи на сайта на Държавния департамент на САЩ на 27 ноември по време на провокацията на украинските кораби в Керченския пролив.

В документа правителствата на САЩ и Украйна съобщават, че ще координират действията си за спиране на "Турски поток" и сочат необходимостта от продължаване на транзита през Украйна.

Киев и Вашингтон са срещу "енергийния проект, който застрашавал сигурността на доставките на енергоресурсите в Европа" и че руските газопроводи застрашават стратегическата стабилност в Украйна, като визират "Северен поток – 2" и "Турски поток".

Вижда се тясно съгласуване на документа и последвалите провокации в Керченския пролив и срещу Турция в областта на транспортиране на газа към Европа.

Ясно е, че провокацията в Керченския пролив беше планирана още на 16 ноември на споменатата среща, а споразумението беше съобщено на 27 ноември.

В тази ситуация не е изключено Турция да обяви изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Както се очакваше в София пристигна някакъв чиновник от държавния департамент на САЩ...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 282, January 2019
Ще остане ли България без газ
В средата на ноември завърши строителството на морската част на "Турски поток". Наземната отсечка до турско-гръцката гра...
    Целият нов газ за Европа – от Русия
Русия ще бъде най-големият доставчик на газ за ЕС до 2040 г., въпреки значителното съкращение на потреблението на синьот...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com