Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Спорната ракета 9М729 на "Искандер"
02.2019

Когато САЩ започнаха да разполагат своята противоракетна система в Полша и Румъния, Русия предприе ответна крачка и започна разполагането на ракетните комплекси "Искандер" в Калининград.

"Искандер" е уникално оръжие, което прави системата на ПРО на САЩ и техните агресивни планове безсмислени.

Русия има десетки комплекси "Искандер", въведени на въоръжение през последните години не само в Калининградска област.

Влизането на "Искандер" на въоръжение започна в края на 2010 г. През 2011 г. беше съобщено, че сухопътните войски ще получат на въоръжение 120 комплекса "Искандер" до 2020 г.

Какво представлява "Искандер". Това е оперативен ракетен комплекс, предназначен за поразяване на бойните части на малоразмерни и площадни цели в дълбочина на оперативното построяване на войските на противника. Ударите могат да се нанасят по ракетните комплекси, реактивните системи за залпов огън, далекобойната артилерия, средствата за противоракетна и противовъздушна отбрана, самолетите и хеликоптерите, летищата, командните пунктове, центровете за връзка и други важни обекти на военната и гражданска инфраструктура.

Основната ракета на "Искандер" е едностепенна, управляема и маневрираща. Голяма част от нейната траектория на полета минава на височина 50 км, което намалява вероятността от поразяването й от противника до нула. В момента подобни задачи като "Искандер" не може да решава нито една друга аналогична ракета в света.

Първото, което е важно в "Искандер" е голямата далечина на стрелбата, бързината на разгръщане (времето за разгръщане е 30 минути, до пуска – от 4 до16 минути, интервал между пусковете – 1 минута) и нанасяне на удара.

Всеки "Искандер" носи две ракети на пусковите установки и още две в запас. Това са твърдо-горивни едностепенни ракети, чието главно преимущество е управляемостта и маневреността през целия полет, с помощта на аеродинамични и газодинамични перки. Ако на комплекса бъдат установени крилати ракети, арсеналът на целите значително ще се разшири.

Най-активните маневри са на най-важните участъци от полета – стартовият и финалният. През основното полетно време ракетата е на голяма височина до 50 км и специалното покритие я прави практически невидима за радарите. Тази част от полета става със скорост 2100 км/час. При приближаване към целта потенциалната ракета-прехващач трябва да лети на скорости 2-3 пъти по-големи, което е невъзможно.

Стартовата маса на "Искандер" е 3,8 тона, бойната част тежи 480 кг, ракетата може да носи 10 вида бойни части, в това число и касетъчни.

Семейството на "Искандер" включва три модификации.

"Искандер-М" е вариант за въоръжените сили на Русия. Далечина до 500 км.

"Искандер-Е" е износен вариант с далечина на стрелбата до 280 км и само една ракета на пусковата установка.

"Искандер-К" е специално за стрелба с крилати ракети. На него могат да са поставени и новите спорни ракети 9М729 с далечина до 480 км.

И именно заради тази крилата ракета 9М729, САЩ обвиняват Русия в нарушаване на Договора за малките и средни ракети, въпреки че Пентагонът разположи своята ПРО в Полша и Румъния с ракети, които са нарушение на този договор.

Що се отнася до крилатата ракета 9М729 за "Искандер", тя не е Game Changer.

Досега "Искандер" използваше няколко модификации на оперативно-тактически балистични ракети от серията 9М723 – с далечина до 500 км, и крилатата ракета 9М728, Р-500, за която беше заявена също далечина 500 км, за да отговаря на лимита от Договора за РСМД от 1987 г., който забранява крилати ракети с наземно базиране с далечина над 500 км.

Последва създаването на крилатата ракета 9М729, която, както беше съобщено тези дни вероятно е с далечина до 480 км и по никакъв начин не нарушава Договора за РСМД.

Но според Пентагона тази ракета е далекобойна и е нарушение на Договора за РСМД.

Даже ако има нарушение от страна на Русия, то е неин отговор на мащабното нарушение от САЩ на Договора за средните и малки ракети - на първо място изграждането в Полша и Румъния на наземните обекти на ПРО и въоръжаването им с универсалните вертикални пускови установки Мк41, които за няколко минути със софтуерно модифициране могат да бъдат пригодени за пускане на крилатите ракети Tomahawk и за масовото използване от САЩ на ударните безпилотници от типа на Riaper, които са с голяма далечина и също попадат под ограниченията на Договора за малките и средни ракети в частта за крилатите ракети.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 283, February 2019
Как съветската ракета Х-32 стана "Кинжал"
Сензационната хиперзвукова ракета "Кинжал" ще е носена от Миг-31 и ще лети с аеробалистичен полет с 10 Маха до 2000 км.Н...
    Крилат "Буревестник" с миниядрен двигател
Една от големите изненади на 1 март 2018 г. беше споменаването на ядрена крилата ракета и подводен апарат с миниядрен из...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com